StoryEditorOCM
DubrovnikVRTOGLAVA CIFRA

Nepropisno parkirao u Čokolinu pa dobio kaznu od čak 12 tisuća kuna!

Piše jutarnji list
30. studenog 2020. - 17:36
Dubrovački komunalni redar početkom studenoga ove godine napisao je kaznu zbog nepropisnog parkiranja u Dubrovniku u ukupnom iznosu od čak 12 tisuća kuna i naslovio je na trgovačko društvo koje pruža uslugu iznajmljivanja vozila. Vlasnik tvrtke Igor Tropan kaže da ne vjeruje da netko danas u ovo krizno vrijeme može sjesti za kompjuter i napisati kaznu od ukupno 12 tisuća kuna, piše Jutarnji list.

- Mi smo spremni platiti kaznu od 300 kuna, koliko propisuje država za nepropisno parkiranje. Ne može dubrovačka odluka biti iznad nacionalnog zakona - kaže Igor Tropan, a njegov sin, koji je ujedno SDP-ovac, požalio se na društvenim mrežama na visinu kazne, a i činjenicu da je naslovljena na tvrtku, a ne vozača. No, HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uzvraća da je visina kazne propisana Odlukom iz 2016., koja je donesena baš u vrijeme mandata HNS-a i SDP-a.

Različite političke stranke

- I sada se SDP-ovac Tropan žali na tu odluku... - komentira gradonačelnik Franković. U prekršajnom nalogu navodi se da su tvrtka Tropan i direktor Igor Tropan "krivi što su 5. studenoga ove godine u 9.17 sati parkirali vozilo marke Renault Megane na nogostupu u Ulici dr. Vladka Mačeka u Dubrovniku, odnosno dozvolili zauzimanje prometne površine namijenjene kretanju osoba ne ostavivši slobodan prostor između parkiranog vozila i zida manji od 100 cm".

Tu omašku primijetio je Ivan Tropan i tvrdi da im prekršajni nalog nije ni točan.

- Nevjerojatno da se, kao prvo, kažnjava vlasnika vozila, a ne vozača. Mi ne sporimo nepropisno parkiranje, ali pravna osoba ne može biti odgovorna za postupke osobe koja upravlja vozilom. Do sada smo ispunili stotine prekršajnih naloga u kojima policija traži podatke o vozaču u slučaju prekršaja. Pravna osoba kao iznajmljivač vozila ne može kontrolirati što rade vozači. Sam prekršajni nalog je krivo ispunjen jer u istome stoji 'ne ostavivši slobodan prostor između parkiranog vozila i zida manji od 100 centimetara' - što nema nikakvog smisla. Visina kazne je isto tako nevjerojatno visoka, iz tog razloga ćemo se konzultirati s pravnikom o ocjeni ustavnosti ove odluke. Odluka kao podzakonski akt ne može biti poviše Zakona o sigurnosti u prometu cestama - kaže Ivan Tropan.

Nadalje se u nalogu navodi da zbog "počinjenje prekršaja iz članka 26. Odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika kažnjiv po članku 47., stavku 2. iste odluke krivi su pa se kažnjavaju novčanom kaznom od 10 tisuća kuna društvo Tropan i Igor Tropan s dvije tisuće kuna".

Gradonačelnik Dubrovnika Franković u odgovoru nam je poslao da su "postupali temeljem Odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika, koju je u listopadu 2016. izglasalo Gradsko vijeće Grada uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova".

- Prekršajne odredbe navedene Odluke propisuju novčane kazne u iznosu od 10 tisuća kuna za pravnu osobu, pet tisuća kuna za obrtnika te dvije tisuće kuna za fizičku osobu. Službenici Odsjeka, postupajući po navedenoj Odluci, ako prilikom zamijećenog prekršaja ne zateknu počinitelja-vozača, prekršajni nalog podnose vlasniku samog vozila, a što je u ovom slučaju tvrtka Tropan d.o.o., a za što je propisana gore navedena prekršajna odredba u iznosu od 10 tisuća kuna - navodi Franković. 

Iskoristili mogućnost

Dodaje da prometni redari i prometna policija, po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, imaju zakonsku mogućnost tražiti od odgovorne osobe tko je određenog dana i vremena upravljao vozilom. Međutim, u konkretnoj situaciji, dodaje gradonačelnik Franković, to nije bio slučaj jer su službenici Odsjeka za komunalno redarstvo postupali po Odluci koju je propisala jedinica lokalne samouprave - Grad Dubrovnik, koja ne podrazumijeva obavještavanje odgovorne osobe o prekršaju, zapravo, to nije ni zakonski moguće.

- Za kraj se osvrćem na najbitniji dio odgovora, a to je da su službenici Odsjeka za komunalno redarstvo u više navrata upozoravali građane da će se vršiti pojačani nadzor prometa u Ulici dr. Vladka Mačeka - kaže gradonačelnik Franković, piše Jutarnji list.
19. travanj 2024 12:42