StoryEditorOCM
DubrovnikIz Azije u Dubrovnik

Nemojte se iznenaditi kada vam zazvone na vrata: imamo nove poštijere Filipince! Poštu dostavljaju uz pomoć GPS-a!

Piše Maja Rilović Koprivec
12. siječnja 2023. - 19:25

Dubrovčanima poštu ovih dana dostavljaju tri nova poštara - s Filipina!

Gradom se kreću uz pomoć GPS-a, pa tako uz pomoć mobitela i navigacije dostavljaju poštu na prave adrese. Nema više da cijelo susjedstvo poznaje svog poštara, a poštar ‘u dušu‘ svakog stanovnika u svom rajonu, pa da s ulice objašnjava: „Ovo što vam je stiglo iz Porezne uprave samo je rješenje, stiglo je svima! Ako je bio povrat popit ću piće drugi put!” Domaćeg Poštjera kakav je bio Smojin, možemo zaboraviti, a tko zna što bi on napisao danas da mu penziju na vrata donese poštar s Filipina?

Da zapošljavaju strane državljane na poslovima poštara potvrdili su nam i u Hrvatskoj pošti, gdje trenutno radi petero radnika iz azijskih zemalja, a troje ih je zaposleno početkom siječnja na radnom mjestu dostavljača tiskovina za područje Dubrovnika. S obzirom na to da u pošti rade tek nekoliko dana, prerano je da bismo mogli procijeniti njihov rad, navode iz Ureda za korporativne komunikacije HP.

Hrvatska pošta nije jedino veliko javno poduzeće koje zapošljava strane radnike iz dalekih zemalja.

Nekoliko javnih tvrtki se u posljednje vrijeme interesiralo za proceduru zapošljavanja radnika s Filipina, – doznajemo od Stjepana Jagodina iz tvrtke Pinoy 385, specijalizirane za posredovanje pri zapošljavanju radnika iz te zemlje. Koje su to tvrtke i hoćemo li uskoro osim u turizmu i građevini strane radnike viđati i kao šumare, djelatnike HEP-a, HRT, cestare, Jagodin ne može odgovoriti zbog potpisanih Ugovora o poslovnoj suradnji s klijentima, koja predstavljaju dio poslovne tajne.

image

U dubrovačkim hotelima rade mnogi Filipinci

Pinoj385/

Pinoy 385 u ovom trenutku ima suradnju s više od 30 većih tvrtki s područja Dubrovačko neretvanske županije. Radnici uz djelatnosti turizma i ugostiteljstva će obavljati poslove na održavanju, logistici, građevini i maloprodaji – navodi Jagodin, i dalje je najveći broj zahtjeva za zanimanja: kuhar, konobar, sobar, vozač, prodavač, radnik u proizvodnji, skladištar.

A što se tiče poštara, na području Dubrovnika, trenutno su otvoreni natječaji za radna mjesta poštara opće dostave i operatera u poštanskom uredu, ističu iz Hrvatske pošte.

- Sve naše otvorene natječaje možete pogledati na internetskim stranicama Hrvatske pošte. Nedostatak radne snage, osobito u vrijeme sezone, problem je s kojim se suočava sve veći broj poslodavaca, kako u Republici Hrvatskoj, tako i šire. Uvijek postoji uobičajena fluktuacija zbog koje je potrebno dodatno zapošljavanje koje uključuje i radnike iz drugih zemalja.

Hrvatska pošta kontinuirano poduzima različite mjere kojima nastoji privući nove, ali i zadržati postojeće radnike. U proteklim godinama primanja svih kolega na operativnim radnim mjestima, što uključuje i poštare, značajno su porasla. Samo tijekom 2022. plaća poštara porasla je 20%. Radnici također ostvaruju mogućnost isplate varijabilnog dijela plaće na mjesečnoj razini ovisno o njihovoj učinkovitosti. Tri puta godišnje isplaćuju se godišnje nagrade, a moguće je ostvariti i godišnju nagradu za izvrsnost na temelju radnog učinka, ističu iz Hrvatske pošte.

 Dubrovčani, ako vam je ovih dana došla tuđa pošta na adresu čiju promjenu nije ažurirao Google, ne ljutite se. Nije zbog novog poštara, nego do Google Mapsa.

25. travanj 2024 02:18