StoryEditorOCM
DubrovnikGLAVA U TORBI

Ne samo da ih tijekom gašenja guše vatra i dim, nego županijskim vatrogascima na požarištima prijete i granate i mine iz Domovinskog, ali i Prvog te Drugog svjetskog rata!

Piše Gabrijela Bijelić
20. kolovoza 2022. - 11:10

Iako je Hrvatski centar za razminiranje Dubrovačko-neretvansku županiju još 2014. godine proglasio područjem očišćenim od mina, i osam godina kasnije još odjekuju detonacije zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava na požarištima tijekom vatrogasnih intervencija.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kaže kako su tijekom najnovijih kolovoških požara triput zabilježili postojanje zaostalih protupješadijskih mina i drugih ubojitih sredstava koja bi, u slučaju eksplozije, mogla teško ozlijediti gasitelje, pa čak izazvati još teže posljedice.

image

Zaostala minsko-eksplozivna sredstva nisu rijetkost na požarištima diljem Županije, ova je iz Stupe

Jvp Dubrovacki Vatrogasci/

- Bilo je nedavno i eksplodiranih i neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, u Dubrovačkom primorju na dva mjesta. Čula se detonacija negdje po sredini brda kad smo gasili prošli tjedan oko Slanoga, a onda smo ovaj tjedan na požarištu u Stupi našli aktiviranu granatu, pa nije bilo opasnosti. Eksplozije su se čule i na požaru u Vitaljini. Nažalost, pronalasci granata nisu neobični na pograničnim područjima gdje su se u prošlosti vodile ratne operacije. Nas vatrogasce branitelji su često puta upoznavali s crtama razgraničenja iz doba Domovinskog rata gdje je još moguće da postoje neeksplodirane granate i slično. No, i uz ta upozorenja, rizik je uvijek prisutan kad idemo na teren, čak i od mina iz Prvog ili Drugog svjetskog rata, a kamoli iz ovog posljednjeg. No, to su stvari na koje ne možeš utjecati, koliko god pazio – priznaje županijski zapovjednik Simović koji pamti kako je prije nekoliko godina u gašenju požara u Štedrici u eksploziji zaostale mine ozlijeđen vatrogasac iz Orašca, no na svu sreću je prošao s lakšim ozljedama.

image

Vatrogasci iz Dubrovčakog primorja cijelo jutro su gasili požar

Prisjetio se sugovornik i dosad najveće 'lovine', protubrodske sidrene mine iz Drugoga svjetskog rata, koju je uslijed olujnog juga krajem 2017. godine more izbacilo na dubrovačku plažu Banje.

U deaktivaciji i uklanjanju mine teške oko 800 kilograma sudjelovali su pirotehničari MUP-a. Policijska akcija trajala je od ranog jutra, a za vrijeme deaktivacije, koju su obavili specijalizirani policijski službenici protueksplozijske zaštite, na dva sata je bio zatvoren pješački i cestovni promet cestom uz popularnu dubrovačku plažu. Akvatorij plaže Banje osiguravalo je patrolno policijsko plovilo, a tehničku ispomoć pirotehničarima MUP-a pružila je i Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci s jednim vozilom i tri vatrogasca:

- Bilo je zahtjevno, pomagali smo pri transportu i izvlačenju mine, takvo što se ne zaboravlja - govori nam vatrogasni zapovjednik Simović.

Inače, na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom nacionalnih akcija razminiranja pronađen je velik broj PROM 1 mina, protupješačkih odskočnih i rasprskavajućih mina koje, nagazite li je i snažnije dodirnete, odskače do visine 40 do 80 centimetara od tla i ubija sve u krugu 50 metara. Teško ju je uočiti jer je osim zvjezdastog upaljača većina tijela mine ukopana i odozgo nevidljiva.

18. travanj 2024 12:59