StoryEditorOCM
Dubrovnik‘LUMEN‘ IZ FIZIKE!

Nakon 15 godina Matija Luetić prvi je učenik s juga na državnom natjecanju i ostvario je zapažen uspjeh.‘U fizici imate stvari koje možete primijeniti u svakodnevnom životu,a i profesorica mi je odlična‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
3. svibnja 2022. - 17:44

Matija Luetić, učenik osmog C razreda iz OŠ Mokošica, jedini je iz Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovao na državnom natjecanju iz fizike koje je održano od 26. do 29. travnja u Podgori.

Na državno natjecanje 'plasirao' se nakon što je u ožujku osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike za osnovne i srednje škole.

U zadnjih 15 godina nitko iz naše županije nije imao veći plasman od Matije na ovom natjecanju, što njegov uspjeh čini još većim.

- Nemam neki uzor iz fizike jer fizika nije moj jedini ineres u životu, pa vjerojatno zato – skromno kazuje ovaj mladić. - Fizika me je privukla kao predmet jer ima dosta stvari koje možete primijeniti u svakodnevnom životu, kao što je struja, tlak... – pojašnjava. – I profesorica je odlična, zainteresirala me jako za taj predmet, pa sam ga rado počeo učiti. 

 

BIO JE ZADOVOLJAN

 

Njegova učiteljica i mentorica Jasna Njavro putovala je s njim u Podgoru, gdje je Matija ostvario odličan rezultat.

Ostao je šesti u ukupnom poretku, a osvojio je i drugu nagradu, što na prvu nismo razumjeli. Matija s osmijehom odgovara da to nikome nije jasno, pa pojašnjava da je u postocima rješavanja zadataka zaslužio drugu nagradu, a po broju bodova između svih natjecatelja ostao šesti.

Plan mu je, kako kaže, upisati Matematičku gimnaziju jer voli matematiku, super mu ide i tehnički, a pored ljubavi za fiziku, slobodno vrijeme provodi na plivanju i na Linđu.

Kako je bilo u Podgori na natjecanju, opisuje njegova učiteljica i mentorica Jasna Njavro:

- Na natjecanju iz fizike  sudjelovalo je 50 učenika osnovnih škola i 100 učenika srednjih škola iz cijele Hrvatske. Svi smo bili smješteni u Hotelu Medora u Podgori. Našu županiju predstavljao je Matija Luetić, koji je na županijskom natjecanju ostao prvi i svojim odličnim rezultatom osigurao poziv za državno natjecanje – pua je hvale za svog vrijednog učenika.

- Kad smo došli u Podgoru, prvi dan nakon prijave u hotel i raspremanja u sobama pošli smo na otvaranje Državnog natjecanja, gdje su nam dali akreditacije po kojima smo se mogli prepoznavati u hotelu. Nakon večere pošli smo na spavanje i nismo puno komentirali fiziku. Prvi dan natjecanja, drugi dan boravka oko 8:30 krenuli smo pješke do škole domaćina (OŠ don Mihovil Pavlinović – Podgora). Dok smo čekali ispred škole da nas rasporede po učionicama, malo smo komentirali nešto vezano za fiziku. Prozvali su prvo osnovnu školu i svih 50 natjecatelja se uputilo u školu i raspoređeni su po svojim učionicama. Mentori su mogli poći nazad do grada ili ostati u školi. Kad je završio prvi dio natjecanja (zadaci), Matija je samo prokomentirao da je zadovoljan, ali da ne zna što mu je točno, a što ne. Malo smo proletjeli kroz zadatke. Dok su oni pisali, mentori su se prijavili za izlet u Makarsku, koji je bio planiran iza ručka. Cijelim putem do Makarske (brodom) ostali su komentirali kako su i što napisali. Kad smo stigli u Makarsku, podijelili smo se u grupe i pošli u razgledanje: Prezentacijski centar ADRION, Malakološki muzej i Zvjezdarnica. U Malakološkom muzeju Matija je napisao priču i dobio diplomu od biokovske vile. Nakon posjeta Zvjezdarnici pošli smo do autobusa kojim smo se vraćali nazad u Podgoru. U autobusu smo se upoznali s kolegama iz Splita i malo još prokomentirali zadatke i ustanovili da je Matija jako dobro napisao, ali još ne znamo koliko dobro – prepričava njihov boravak u Podgori učiteljica.

 

TEŠKI POKUSI

 

- Državno natjecanje se odvijalo u dvije etape. Prvi dan natjecanja, 27. travnja, učenici su od 9:00 do 11:30 rješavali zadatke. Drugi dio natjecanja je bio dan poslije, 28. travnja od 9:00 do 11:00 sati, kad su učenici izvodili 3 pokusa. Matija je iz rješavanja zadataka osvojio 47 od 50 bodova. Pokusi su bili jako teški i tražilo se snalaženje, a ne samo znanje iz fizike. Nakon razgovora s profesorima koji ispravljaju testove i koji su malo komentirali pokuse, vidjelo se da pokusi nisu bili lagani. Kroz razgovor komentirali su da se djeca nisu znala snaći i koristiti sve ono što im je bilo u učionici – tu sam samo dodala da se 'moj Matija snašao i odradio taj pokus odlično'. Drugi dan u 17:00 izašli su neslužbeni rezultati i učenici su imali pravo uvida u svoje radove i žalbe ako su mislili da im nešto nije dobro pregledano ili bodovano. U učionicu su mogli ući učenici i mentori, ali samo učenici su mogli pitati za greške i komentirati. Pročitali su Matijinu zaporku i on je uzeo kovertu s rezultatima na kojoj je pisalo 7,10,10,10,10 = 47/50 zadatke je odradio savršeno, 94%. Pokuse je također odradio super. Drugi pokus je bio jako težak i nosio je najveći broj bodova (14). Nakon pokusa, Matija je komentirao kako je mislio da zna odraditi taj pokus, ali da nije bilo vremena i kad je objasnio kako bi napravio taj pokus, sve je bilo točno, ali imali su premalo vremena za tri velika pokusa – ponosna je Jasna Njavro na učenikov uspjeh.

- Treći dan državnog natjecanja je ostavljen za proglašenje pobjednika. Matija je u ukupnom poretku osvojio zavidno 6 mjesto i drugu nagradu državnog natjecanja. Drži rekord plasmana naše županije – zaključuje s osmijehom.

25. travanj 2024 18:56