StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽNA OBLJETNICA

Na današnji dan prije 31 godinu osnovan Odred naoružanih brodova: ‘Da vas nije bilo, ne bi bilo ni nas!‘

Piše Dv
23. rujna 2022. - 10:52

Na današnji dan prije točno 31 godinu osnovan je Odred naoružanih brodova (ONB). Tog 23. rujna 1991. prvi put je u ratnu misiju isplovio gliser Odreda naoružanih brodova, Sv. Vlaho, koji je za tu svrhu prenamijenjen u Atlasovu brodogradilištu u Mokošici.

U sastavu ONB bile su ukupno 22 dobro opremljene brodice raznih veličina s ukupno 117 pomorskih dragovoljaca. Zadaća odreda bila je probijanje pomorske blokade i uspostava morskog koridora za dopremanje hrane, lijekova, naoružanja i streljiva. Pripadnici Odreda prevozili su gliserima ranjenike te branitelje koji su dolazili braniti Dubrovnik.

Tijekom izvršenja brojnih zadaća poginulo je pet pripadnika, procjenjuje se da su tijekom svog djelovanja od rujna 1991. pa do prosinca 1992. gliseri Odreda prešli preko 50.000 nautičkih milja, prevezli više od 5 tisuća civila, ranjenika i vojnika te prebacili više od 4 tisuće tona raznog tereta. Najvažnije uporište Odreda bio je otok Jakljan.

Odred naoružanih brodova odlikovan je 2006. Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo u Domovinskom ratu. Gliser Sv. Vlaho danas je obnovljen i izložen u parku na Batali, a uz njega se nalazi i spomen ploča poginulim braniteljima pripadnicima HRM-a poginulim u obrani Grada.

- Sretno ekipa. Da vas nije bilo ne bi bilo ni nas. Poginulima i umrlima vječna slava i hvala, napisao je branitelj Braco Elezović povodom današnje obljetnice.

25. travanj 2024 00:52