StoryEditorOCM
DubrovnikNENO KERA, NAŠ SVESTRANI SUGRAĐANIN

Moj je san otvoriti muzej gradskih oriđinala u gruškom parku

Piše Gabrijela Bijelić
27. studenog 2021. - 20:37
Neno Kera, jedan od suosnivača FB grupe /Jedno drugo vrijeme, Vrijeme od dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha'Bozo Radic/Cropix

- Sve je počelo s Pređom. S njim, Ivicom Vidovićem i još par njih našao sam se u Gavelle i jednu večer napisao škerac za Lapad. A Pređo je bio dijete Lapada, on, Nano Vlašić, bila je tu cijela balica, a s treće strane Goškaši...kad je Pređo preminuo, odmah sam došao s posla u Arabiji i poš'o mu na funero u Risan. Napisao sam oproštajnu pjesmu, hommage glumcu i Lapađaninu Predragu Vušoviću...uskoro sam počeo razmišljati da bi u Dubrovniku svakako trebalo otvorit' muzej oriđinala, a kako sam ja umjetnik, mnogi su mi govorili da napravim skulpture oriđinala i postavim ih u ' park čudnih sugrađana', kakvih ima u Bruxellesu ili Quebecu...još čekam da takvo što u Gradu zaživi – kaže nam za uvod kapetan duge plovidbe Neno Kera, umirovljenik s 1300 kuna penzije i dijabetičar', kako sebi voli 'tepati' ovaj svestrani Dubrovčanin.

image
Pređo, Nenov veliki prijatelj i dijete Lapada
Fb Grupa

Kao u jumbo jetu

Ploveći svjetskim morima i oceanima, gospar Neno je doslovce obišao cijelu kuglu Zemaljsku. Od Južne Afrike do Brazila i Malezije. Na Mississippiju mu je malo falilo da dobije zelenu kartu i preseli trajno u Sjedinjene Države, no zov Grada je prevladao. U Kataru je umjesto mjesec dana na zamjeni proveo par godina na poslovima dinamičkog pozicioniranja brodova. Prošao je sve što se u flotama uopće može zamisliti, brodove za bušenje, polagače cjevovoda i podmorskih kablova, pa 'preselio' na platforme...

- Radio sam oko trostrukih sustava navođenja, kao u jumbo jetu. Ako jedan sustav otkaže, i druga dva se sruše, a onda je ajme! Prošao sam iste škole kao za kontrolora leta ili pilota kako bi me mogli notificirati. Mislio sam ta znanja prenijeti dalje i s Vedranom Jelavićem, ođe na Pomorskom fakultetu otvoriti poseban odjel pa privući pare, no Jelavić je umro, a meni su ostale pjesme – prisjeća se Neno svojih putešestvija na moru i oko pomorstva.

Priznaje da su ga kolege pomorci uvijek malo čudno gledali zbog sklonosti umjetnosti, slikarstvu i pisanoj riječi iz kojih se prije nekih šest godina rodila još jedna Facebook grupa nostalgičara, dugog naslova 'Jedno vrijeme, Vrijeme od dobrih Duhova od Grada, Dubrovčana dobra duha.' Na nagovor prijatelja Boba Stojanovića iz Kölna i psihologinje Silve Brešan, Neno je toj zajednici zaljubljenika u Grad ljepše prošlosti napravio logo.

image
Kapetan Kera autor je loga za FB grupu Dubrovčana zaljubljenih u 'bolje jučer'

Članovi se broje u tisućama

Ni ne sluteći da će sve to kasnije prerasti u FB grupu, stavio je online par slika, Frana Kariolu i Beba Burina uz popratni tekst i zakotrljalo se...uspomene na stari Dubrovnik, ljude, mjesta i priče množe se iz dana u dan, dok god je sakupljača sjećanja.

image
Stradun potpisan kao Placa kralja Petra
Fb
Morski

Plovim snovima svakom zorom
Kada pučina se oboji srebrom
Sva prošla putovanja umivam
u suzi oka razlivenim morem
Plovim ti brodicama od papira
Lahorom djetinstva sjećanjima

I da nije more sudbina
u srcu skrivena škatula
prepuna tvojih pisama
Ne bi suza oku svanula...

Moja barka, moja sudbina

Plovim jos tuđim obalama
I krijem sjetu lica borama
u sijedim mojim kosama
u izbljedjelim duše jedrima

Moja barka, moja sudbina

N. K.
(Pjesma predstavljena u Saloči od zrcala, na Svetu Katu 2021.)

- Tehnika je uznapredovala, prije smo vijesti doznavali sa Straduna, a danas nas svuđe prate ova g....a od mobitela. I što drugo, nego ih prigrlit' i iskoristit' k'o što je to učinilo nas troje suosnivača grupe. Kad je naša draga profesorica Miljenka Tarana pošla u penziju, pit'o sam je bi li se upustila u administriranje grupe, odmah je prihvatila. Sreo sam onda Điva Bana s Ekonomskog fakulteta i rek'o mu da nam u grupi fali sporta, a kako je on oko kineziologije, da bi nam dobro doš'o. I on je isto prist'o. I tako smo se krenuli prisjećati starog Dubrovnika. Grupa je danas došla do 8 do 9 tisuća članova, nismo strogi kod primanja novih. Prije nego ih primimo malo pogledamo što objavljuju i to je to. Samo treba znat' da ja zabranim objave o ratu koje bi mogle zakrviti ljude, izazvati ratne, religijske i druge tenzije. Mi smo grupa koja povezuje, a ne svađa – ističe Neno Kera koji sa suradnicima već dulje vrijeme razmišlja kako FB grupu pretvoriti u udrugu:

Vege za Dire Straits

- Jest da je udruga krcato u Gradu, ali i naši su sadržaji šaroliki, mislim da bismo mogli opstat' – veli naš kreativni sugrađanin kojega Dubrovčani poznaju i po atraktivnim maškaratama koje je organizirao s prvim rođakom Srđanom Kerom iz Udruge Nazbilj. A do osnutka Udruge imenjakinje FB grupe, kapetan Neno ima pune ruke posla.

image
Ekipa s Porporele 1980-tih
Fb Grupa

Knjiga o gastro putovanjima je spremna, a autor na tom planu ima što reći jer je kao ugostitelj u Gradu svojedobno otvorio dva restorana. Rado se sjeća 'Nimfe', kantuna od delicija u drugoj lađi Lazareta koji je vodio s Marijom Pezzijem, palim braniteljem s Bosanke.

- Bio je to objekt s pet zvjezdica, prvi smo u Dubrovniku imali diplomatic code, jelovnik za diplomate, tri vrhunska chefa i konobare koji su za goste plesali po stolovima. Kad su Dire Straits bili, pripremali smo im vegetarijanski menu s 20 jela, u vrijeme kad se u Gradu mislilo da je za vegetarijance samo salata – spominje se Neno posjeta slavnih rockera koji su, kaže urbana legenda, baš u Dubrovniku napisali hit 'So far Away'.

image
Žuta podmornica Pera Limunade na vezu u Batahovini

Do pola je Kera dogurao i s romanom za koji nadahnuće vuče iz 'lika i djela' Željka Roccija, playboya i lumena koji je, otkriva nam, otvorio prvi kafić na Manhattanu i oženio primabalerinu koju je upoznao jednog ljeta na Igrama. Stalni gosti Željkova njujorškog caffea bili su slavni par John Lennon-Yoko Ono koji su posebno voljeli njegove dubrovačke priklice.

- Zvao me da i ja preselim u Veliku jabuku, ali nisam htio, bila mi je crvljiva – otkriva Neno Kera koji momentalno korigira jednu pjesmaricu i kompletira zbirku slika. Ovaj nono osmogodišnjakinje i unučića od 8 mjeseci iza sebe ima dvije samostalne i 20 skupnih izložbi, aktivan je u udruženjima pisaca i pjesnika. Jedino čega se zbog zdravstvenog stanja morao odreći jest kupanje na Boninovu, no sve nedostatke nadomješta kvalitetnim vremenom provedenim s familijom i Muzama. Uvijek žvelta Tea Batinić iz Udruge DART tjera ga da se još više angažira, ne treba sumnjat' da će je poslušat'...

Zelena menestra kod Maasaija

Kad smo u Keniji obilazili najveći nacionalni park i gledali kako pokraj nas šetaju lavovi i žirafe, svratili smo do naselja plemena Maasai, a kad tamo – raste kupus raštan! Ja, Barčot i Majkovica odmah smo Maasaije pitali smijemo li malo ubrat' za zelenu menestru, bio je blizu Božić. Naravno da su nam dopustili, a Jure je iz JAR imao suhog mesa i kobasica, našli smo još malo verze i glavatog kupusa i spravili prvoklasnu menestru – opisuje nam Neno kako je sa suputnicima podno Kilimanjara degustirao deliciju iz zavičaja.

Plesač salse – titoist

Dvije godine proveo je Neno u Brazilu i tamo intenzivno učio plesove poput salse i capoeire. Sprijateljio se s plesačem Cesarom Suarezom i umalo ga nagovorio da preseli u Dubrovnik:
- Brazilci su vedra duha, žive jedan dan, ne brinu što će biti sutra. Za Cesara sam kasnije doznao da je obožavatelj Tita i zaljubljenik u ideju samoupravljanja koju je doma pokušao primijeniti – prisjeća se Kera.

 

18. travanj 2024 10:00