StoryEditorOCM
DubrovnikGRABOVICA SE ZATVARA DO POPUNJENA KAPACITETA 2021.

MINISTAR ĆORIĆ O LUČINOM RAZDOLJU I NESREĆI U PLATU Ne bih rekao da sam grobar Dubrovačkog primorja, a tri naša čovjeka izgubila su svoje živote u HE Dubrovnik i to nije... Da ne kažem nešto drugo!

7. veljače 2020. - 15:01
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje" stao je pred kamere te odgovarao na novinarska pitanja. Najprije se dotaknuo teme izvlaštenja.

- Ako idete u proces izvlaštenja u neki strateški projekt, to znači da nije nužna privola tih ljudi i upravo se o tome i radi. Dakle, zemljišta za hrvatsku autocestu, za Dalmatinu, za autocestu prema Slavoniji ste mogli ili kupiti ili izvlastiti. Kupujete od onih koji su spremni ispregovarati svoju cijenu, a za strateške projekte, od onih koji nisu spremni pristati na cijenu ili ne žele iz nekog svog razloga prodati zemljište, idete u proces izvlaštenja. Dakle, u tom kontekstu, osobe koje su nezadovoljne odnosno koje drže da ne žele prodati tu zemlju, bit će jednostavno u postupku izvlaštenja suočene s procjenom vrijednost tog zemljišta, a onda, temeljem toga i otkupom.

Ćorić je komentirao činjenicu da 13 godina postoji tvrtka koju financira Županija da bi realizirala jedan projekt koji je nailazio na brojne prepreke, dao je odgovor je li najbolje rješenje takvim tvrtkama isplaćivati milijun kuna godišnje za njene troškove.

- Imajte na umu činjenicu da ovakvi projekti zahtijevaju vrlo dugačke odnosno dugotrajne pripreme. Što se tiče činjenice da ova tvrtka postoji 13 godina, vjerujem da ćete se složiti s činjenicom da je u tih 13 godina i koncept gospodarenja otpadom na razini Republike Hrvatske mijenjao svoj pojavni oblik i ideju. To nije dobro, to općenito nije dobro za one koji su donosili političke, strateške odluke i upravo zbog toga ovdje još jednom želim istaknuti i izraziti zahvalnost gospodinu županu, ali isto tako i svima onima koji su vjerovali u ovaj tim odnosno u ovaj koncept gospodarenja otpadom, kazao je Ćorić.

Ministar je prokomentirao je li taj koncept koji mnogi nazivaju 'zastarjelim'.

- Reći ću vam da jedan od onih tko to vrlo glasno i vrlo često govori i kojemu se, u pravilu, posvećuje dosta vremena u medijskom prostoru je osoba koja je potpisala Plan gospodarenja otpadom 2017./2022. i zapravo na taj način ozakonila ovaj smjer.

Osvrnuo se ministar i na pitanje Grabovice.

- S gradonačelnikom sam u kontinuiranom kontaktu po drugim temama, resor je dosta širok. Što se same Grabovice tiče, ona će biti zatvorena onog trenutka kada se ispune njezini kapaciteti. Koliko sam upoznat s tim, do popunjenja kapaciteta, s obzirom na činjenicu u tijeku sanacija, trebalo bi doći do 2021. Morate imati na umu činjenicu da doista nisam u potpunosti upoznat sa stanjem zatrpanosti i natrpanosti svakog otvorenog odlagališta u Republici Hrvatskoj, njih je 76 i to je moj 'crimen' kao ministra. U tom kontekstu, nisam bio upoznat sa stanjem na samoj Grabovici. Imajući to na umu, ja se još jednom ispričavam.

Na pitanje zna li koje je odlagalište u Županiji zatvoreno, ministar je novinare uputio na nadležne službe. Potom je komentirao prozivku da je "grobar Dubrovačkog primorja" koja ga je dočekala prilikom ulaska u gradsku upravu.

- Moram priznati da nisam shvatio da je to adresirano na mene, pogledao sam u gradonačelnika Frankovića pa sam njega pitao o čemu se radi, a onda mi je župan objasnio da je to jedan vrlo simpatičan izraz koji u posljednje vrijeme neki koriste ovdje. Dakle, reći ću vam kako se osjećam u Dubrovniku svaki put kad ovdje dođem: iza mene su moji dragi prijatelji i kolege, u konačnici, ispred mene su danas ovdje bili gradonačelnici i načelnici s kojima sam u posljednjih nekoliko godina potpisao ugovore vrijednosti preko milijardu kuna - realizacije projekata, aglomeracija, kako Metković tako Ploče, rješenje problema Male Neretve na području Opuzena, rješenje odvodnje u Kleku... Da ne govorim o aktivnostima koje su meni posebno bitne - to su aktivnosti informiranja odnosno edukacije naših građana po pitanju gospodarenja otpadom koje je doista pitanje. Što se tiče svega toga, mogu izraziti zadovoljstvo. Da li sam ja 'grobar Dubrovačkog primorja'? Pa ne bih rekao, mislim da Dubrovačko primorje već desetljećima ima problem u gospodarenju otpadom kao i cijela Hrvatska, a danas smo, rekao bih, zabili jedan čavao u skelu rješenja tog problema, poručio je ministar te nastavio:

- Nisam zabrinuti za Malostonski zaljev jer sam siguran da nikome nije u interesu da Malostonski zaljev na bilo koji način osjeća negativne posljedice bilo čega. Ako mislite na dolazak podzemnih voda s područja Lučnog razdolja. brojna struka je radila na konceptu gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj pa je sad pitanje koja je "brojna struka" stručnija?! Struka ne sjedi u Ministarstvu, oni sjede po raznim institucijama ove zemlje, a onda u pravilu imamo pokrete otpora svim projektima koji vode prije svega u uvođenje jednog sustava.

Ćorić se osvrnuo i uredbu o otpadu.

- Uredba nije pala na Ustavnom sudu. Ustavni sud Republike Hrvatske je temeljem zahtjeva, s jedne strane Udruge potrošača, a s druge strane određenog broja jedinica lokalne samouprave, suspendirao provedbu Uredbe do donošenja njihove odluke o tome da li je ona ustavna i da li je ona u skladu sa zakonom. Zašto me to ne čudi? Ne čudi me zato što u pravilu Ustavni sud u ovakvim situacijama, u kojima postoji propitivanje ustavnosti odnosno zakonitosti određene uredbe, zakona ili odluke, a ovdje je bilo pitanje da li je naša Uredba u skladu sa zakonom koji smo pisali, Zakonom o gospodarenju otpadom, u takvim situacijama, kako ne bi došlo do povrede prava nekih od strana, Ustavni sud reagira tako da suspendira bilo kakvu promjenu odnosno zadržava status quo do svoje konačne odluke.

Na kraju se Ćorić osvrnuo i na nesreću u HE Dubrovnik u Platu.

- Nakon više od godinu dana i danas kad spomenete taj slučaj mogu jedino reći da sam i tada i sada zatečen katastrofom koja se dogodila. I u kontekstu toga, moji razgovori s gospodinom Barbarićem, predsjednikom Uprave HEP-a, išao za tim da se na sve moguće načine Hrvatska elektroprivreda otvori, prije svega Državnom odvjetništvu odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova u istrazi u ovom slučaju. Koliko znam, Hrvatska elektroprivreda je tijekom posljednje godinu dana u potpunosti na raspolaganju svima onima koji su odgovorni za ovu fazu istrage. O istrazi odnosno o njezinim rezultatima ne mogu reći ništa jer jednostavno nisam u nju uključen. Nisam ulazio dublje u ovaj problem jer pričati o sigurnosti o jednom tako specifičnom postrojenju zahtijeva određeno znanje. Nisam do kraja upoznat s ovim slučajem jer to zahtijeva određenu ekspertizu, pitanje turbine, pitanje tunela koji vodi iz jednog područja u drugo... To su doista pitanja koja su, prije svega, pitanja za stručnjake iz područja energetike, a onda isto tako i za forenzičare iz MUP-a. Što se tiče odgovornosti, želim reći - a to sam naglasio u više navrata - da se ona čim prije utvrdi. Tko god je taj tko treba odgovarati za ovo, treba odgovarati i treba odgovarati s najvećom mogućom kaznom! Dakle, imamo situaciju gdje je nekoliko naših ljudi, gdje su tri naša čovjeka izgubila živote, to nije... Da ne kažem nešto drugo! - zaključio je ministar.
16. travanj 2024 09:52