StoryEditorOCM
DubrovnikGRABOVICA UVIJEK AKTUALNA

MINISTAR ĆORIĆ Jedna od opcija za dubrovački otpad je proširenje postojećeg odlagališta

Piše DV
22. studenog 2019. - 14:24
Jedna od opcija je proširenje postojećeg deponija na Grabovici, potvrdio je u petak u Dubrovniku ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.Na pitanje gdje će se zbrinjavati dubrovački otpad, kad je Grabovica u fazi sanacije i zatvaranja:

- Jedna opcija je dislociranje otpada, a druga proširenje postojećeg odlagališta. Očekujem da čelnici jedinica lokalne samouprave pokažu više fleksibilnosti po ovom pitanju, nego što su to bile do sada. O tome ćemo promišljati sljedeće godine, odgovorio je ministar zaštite okoliša.

Na novinarsko pitanje čija je odgovornost što se odlagališta zatvaraju, a Centar nije gotov, Ćorić je kazao kako ne bi tražio odgovornost, a i da ne može prognozirati kad će se zatvoriti odlagalište.

- Razgovarali smo o ključnom projektu Županije o Centru za gospodarenje otpadom. Pokazali smo ministrima dinamiku realizacije toga projekta, razmotrili smo sve situacije koje nas očekuju. Zaključak je da je projekt u dobroj fazi pripreme i da će biti gotov u trećem kvartalu 2022. Predstoji važan dio posla pred nama, najosjetljiviji dio je natječaj za izvedbeni projekt. Koliko je važan Centar, ne treba govoriti, sva se postojeća odlagališta trebaju zatvoriti, a to će biti moguće tek kad budemo imali Centar i sedam pretovarnih stanica. Studija izvodljivosti je gotova i dobila je potvrdu od JASPERS-a, a bit će dostupna javnosti, kad bude službeno prevedena na hrvatski - izjavio je nakon sastanka dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Ministar Ćorić izrazio je zadovoljstvo što je Centar Lučino razdolje u visokoj fazi gotovosti.

- Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa slijedi u sljedećem razdoblju, a početak javne nabave trebao bi započeti u prvoj polovici 2020. U narednom razdoblju očekuje se potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima. Veseli me da projekt Lučino razdoblje za razliku od prijašnjeg vremena postaje svijetli primjer i pravo krajnje rješenje problema s otpadom ove Županije, kazao je ministar Tomislav Ćorić dubrovačkim novinarima.

Ćorić na jugu boravi u društvu ministra regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić napomenuo je kako će 70 posto sredstava za CGO Lučino razdolje biti osigurano iz fondova EU.

”Imali smo kvalitetan sastanak, dogovorena je i dinamika aktivnosti koje nam predstoje. Centar će proraditi u trećem kvartalu 2022., a veselimo se skorom potpisivanju ugovora”, rekao je ministar Pavić.

Župan Dobroslavić rekao je kako je na sastanku ministrima prikazana dinamika poslova vezanih za Centar te kako je on u dobroj fazi pripreme.

”Dobar dio posla smo obavili, a u važnom dijelu posla koji je pred nama najosjetljivi je natječaj za izradu projekta i izvođenje radova. Znamo da uvijek može biti problematičan. Učinit ćemo sve pripreme da to prođe bez problema. Očekujem da ćemo Centar imati u 2022. godini. Koliko je on važan, ne treba posebno naglašavati. Sva se postojeća odlagališta moraju što prije zatvoriti, a to je jedino moguće ako riješimo novi sustav, a to znači Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje i šest pretovarnih stanica”, rekao je župan Dobroslavić te na novinarko pitanje odgovorio kako će Studija izvodljivosti; koja je dobila pozitivno mišljenje od JASPERS-a; biti javno dostupna čim stigne službeni prijevod na hrvatski jezik.
 
19. travanj 2024 14:31