StoryEditorOCM
DubrovnikRASTAVA BEZ STRESA

Luce Bronzan o razvodima braka kod javnih bilježnika: ‘Ne očekujem puno takvih situacija, ali očekujem čuda! Neće nam biti cilj rastaviti ih, nego pomiriti!‘

Piše Bruno Lucić
24. ožujka 2023. - 21:26

Javni bilježnici u budućnosti bi mogli postupati u sporazumnim razvodima braka bez djece. Omogućio bi im to novi zakon o izvanparničnom postupku o kojemu se ovog tjedna raspravljalo i u Saboru. Dubrovačka javna bilježnica Luce Bronzan pozdravlja prijedlog.

image
Shutterstock

- Nije to ništa novo, to javni bilježnici anglosaksonskog prava već rade. Recimo, u Španjolskoj se to već tako radi. Jesmo li mi javni bilježnici stručni za to? Svakako smo stručni jer smo nepristrani, već radimo ostavinske postupke i imamo iskustvo u radu s obiteljima. Stalno se napominje kako nemamo to iskustvo u obiteljskim stvarima, ali to nije točno, statistika je pokazala da, otkad mi javni bilježnici vodimo ostavinske postupke, puno je manje sporova jer dopuštamo ljudima da se pomire. Tko to nakon više od 3 tisuće ostavinskih rasprava i nekoliko stotina Oporuka i Ugovora o doživotnom uzdržavanju može tvrditi?! Također, nema tog stresa jer sud strankama znači stres. Što se tiče brakorazvodne parnice, to se na sudu i dosad obavljalo bez stranaka, malo je sporazumnih razvoda braka, jako malo, ali očekujemo čuda, da ljude i pomirimo i da odustanu. Neće nam biti cilj da ih rastavimo, nego da ih pomirimo, poručuje Bronzan.

Dotaknula se i troškova takvog razvoda.

- Kolika je sudska tarifa, tolika je i javnobilježnička. Mi smo u ostavinskim postupcima preuzeli sudsku tarifu, uvijek je to sudska tarifa. Prelaskom tog dijela posla na nas javne bilježnike, vjerujem da će strankama biti puno lakše ići kod javnog bilježnika nego na sud. Očekujem li porast prihoda? Ne očekujem! Hoće li to biti dodatno opterećenje za javnobilježničke urede? Javnobilježničkog posla je sve manje tako da mislim da ćemo imati dovoljno vremena za to. Iskreno očekujem čudo da nekoga pomirim i da se ne rastavi, kaže javna bilježnica komentirajući radi li se zapravo o ‘rastavi na jedan klik‘?

image
Shutterstock

- Nije na ‘klik‘. Mi javni bilježnici morat ćemo strankama poslati poziv kao sud, moramo održati ročište. Poput suca, stranke na neke činjenice moramo upozoriti. Nije to baš ugovor, da si sklopio ugovor i oženio si se i sad dolaziš da raskineš ugovor, nije baš tako. Javni bilježnik strankama mora sve pročitati i rastumačiti. Svakako, procedura bi bila brža nego na sudu. Kod javnih bilježnika možeš dogovoriti termin kad ti odgovara jer ljudi rade, imaju obaveze, nekad moraju doputovati, posebno kad žive na raznim adresama... Sve se to kod javnog bilježnika može dogovoriti. To je isto kao u ostavinskim postupcima, ja zakažem ročište, ali stranka može nazvati i reći da ta i ta osoba ne može stići u taj sat ili taj dan pa termin možemo pomaknuti, mi javni bilježnici smo fleksibilni. Napominjem, nije ovdje riječ o stotinama i stotinama razvoda, osobno očekujem 10,15 takvih razvoda godišnje! Ne mislim da ima toliko sporazumnih razvoda bez djece, mišljenja je Bronzan.

image
Shutterstock

Navela je i koliko bi procedura mogla trajati.

- Nakon potpisa u zapisnik, obavještavam matični ured, kao što to i sud radi. Dakle, rješenje se dostavlja matičnom uredu i postupak je završen. Kao što postoji sudsko rješenje da se brak razvodi, postoji i javnobilježničko i ono se daje strankama, ali se šalje i u matični ured. Oni koji nešto žele obaviti, sigurno su sretniji kad trebaju doći u javnobilježnički ured nego kad moraju na sud, recimo, kad trebaju nešto uknjižiti. Sud se ovim neće rasteretiti, ali iz perspektive običnog građanina to je jako dobro jer nema tog stresa zbog suda, javni bilježnik nije sud, napominje Bronzan na kraju.

20. travanj 2024 11:01