StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Libertasu 11 novih autobusa, Općoj bolnici 10 uređaja za terapiju kisikom, Mokošici vodoopskrba i odvodnja, novčani dar djeci samohranih roditelja

Piše Grad Dubrovnik
4. prosinca 2020. - 10:39
POTPISAN UGOVOR

Libertasu 11 novih autobusa financiranih EU sredstvima

Grad Dubrovnik nabavlja 11 novih, suvremenih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih EU sredstvima u iznosu od 18 milijuna kuna. Novi autobusi povećat će kvalitetu usluge javnog prijevoza i smanjiti negativan utjecaj na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Ugovor o kupnji autobusa potpisan je u srijedu u gradskoj vijećnici, a novi se autobusi na gradskim prometnicama očekuju do iduće sezone.

image
S potpisivanja ugovora o nabavci novih Libertasovih autobusa
Grad Dubrovnik


EU projekt koordinirao je Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, a pročelnica Zrinka Raguž istaknula je kako i ovaj projekt pokazuje tendenciju ove gradske uprave u korištenju EU sredstava. ''U mandatu ove gradske uprave ugovoreno je više od milijardu kuna europskih sredstava za gradske projekte. To nas iznimno veseli i nastavljamo raditi u tom smjeru, a s obzirom da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najavljuje i nove natječaje za nabavku autobusa EU sredstvima, bit ćemo spremni za njih i vjerujem jednako uspješni kao do sada'', kazala je pročelnica Raguž.

Ugovor su potpisali direktor JGP Libertas Ante Vojvodić i Mario Fabek, direktor AutoHrvatska PSC d.o.o. čija je ponuda ostvarila najveći broj bodova u postupku javne nabave. Direktor Vojvodić zahvalio je svima koji su radili na projektu, ističući kako je ovo prvi put u povijesti da će Libertas dobiti autobuse financirane putem EU i državnog proračuna RH što će uvelike olakšati poslovanje društva. Riječ je o autobusima dužine 12 metara, marke MAN, tehnički i ekološki naprednijima s obzirom da se radi o generaciji 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.843.750,00 kuna, od čega iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz fondova EU iznosi 18 milijuna kuna.

Vozni park iz EU fonda
Investicija nabavke 11 autobusa financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda. Sve je to u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.


DONACIJA JU REZERVAT LOKRUM

Općoj bolnici 10 uređaja za terapiju visokim protokom kisika

Općoj bolnici Dubrovnik isporučeno je deset novih uređaja za terapiju visokim protokom kisika koji su se pokazali kao izuzetno učinkoviti u borbi protiv virusa COVID 19. Uporabom uređaja na oboljelima znatno se smanjuje potreba priključenja pacijenta na respirator čime se olakšava i ubrzava proces izlječenja. Modeli AIRVO2 proizvođača Fisher&Paykel vrijedni su 465 tisuća kuna s PDV-om, a nabavljeni su donacijom Javne ustanove Rezervat Lokrum, a u okviru aktivnosti koje Grad Dubrovnik i Bolnica provode u borbi protiv pandemije koronavirusa.

image
JU Rezervat Lokrum Općoj bolnici Dubrovnik donirao je 10 uređaja za terapiju visokim protokom kisika
Grad Dubrovnik


Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić zahvalio je Gradu i JU Rezervat Lokrum na vrijednoj donaciji, istaknuvši kako će uređaji podići skrb pacijenata koji trebaju kisik na veću razinu. Voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Stjepan Đuričić obrazložio je važnost uređaja za oboljele čija pluća više nisu dostatna zbog opsežnih upalnih promjena, naglasivši kako se njime bolesnici tretiraju visokim protokom i respiratornim plinovima potrebnima za izlječenje.

Gradonačelnik Franković je istaknuo važnost sudjelovanja lokalne samouprave u podizanju brige o zdravlju sugrađana te je pozvao i druge samouprave u županiji da se pridruže donacijama za Opću bolnicu Dubrovnik. Napomenuo je da je Grad Dubrovnik početkom pandemije ubrzano reagirao donacijom respiratora i najavio nastavak suradnje i financijske potpore Općoj bolnici Dubrovnik i zdravstvenom sustavu i u budućnosti.

Sugrađani sigurni u bolnici
- Važno nam je da se naši sugrađani prilikom dolaska u bolnicu osjećaju sigurno, da znaju da će biti zbrinuti i tretirani kako to i zaslužuju – kazao je gradonačelnik Franković. Posebno je zahvalio predstavnicima JU Rezervat Lokrum.



VODOOPSKRBA I ODVODNJA MOKOŠICE

Nakon polaganja cijevi asfaltirane prve dionice

Radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Mokošice nastavljaju se izvoditi sukladno ugovorenoj dinamici. Radovi koji su dio 44 milijuna kuna vrijedne investicije izgradnje sustava na potezu Mokošica - Štikovica - Zaton Mali pokrenuti su u svibnju, a dosad je obuhvaćeno više od trećine ukupnog zahvata na području Mokošice. Postavljeno je 2,3 kilometra cjevovoda te su nakon završetka radova na tim dionicama asfaltirane ulice Za Belendinovo i Put od Osojnika u dužini od 440 metara, a betonirano je dodatnih 220 metara na Putu od Osojnika.

image
Radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Mokošice
Grad Dubrovnik


Podsjetimo, u sklopu ove investicije Vodovoda Dubrovnik izgradit će se sustavi vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom. Ukupno će biti izgrađeno više od 6 kilometara cjevovoda vodoopskrbe i 7 kilometara sustava odvodnje uz više od 250 kućnih priključaka. Veći dio investicije, oko 75 posto, prijavljen je na 881.208.682,00 kuna vrijedan EU projekt Aglomeracija Dubrovnik.

UZ BLAGDAN SV. NIKOLE

Isplaćen novčani dar djeci samohranih roditelja

Ususret blagdanu Svetog Nikole, Grad Dubrovnik isplatio je novčani dar za 49 maloljetne djece nezaposlenih samohranih roditelja. Jedna je to od mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020. godinu za koju je ove godine iz proračunskih sredstava izdvojeno ukupno 50 tisuća kuna.
 
19. travanj 2024 01:59