StoryEditorOCM
DubrovnikFESTIVAL ZNANOSTI 2018.

Kemijski kurioziteti oduševili i mlade i stare

20. travnja 2018. - 16:42

Da kemija može biti još kako zanimljiva svim uzrastima, skoro na način drevnih čarobnjaka, dokazao je dr. sc. Ivica Đilović tijekom svog predavanja na ovogodišnjem Festivalu znanosti u dvorani sveučilišnog Kampusa. Mladi znanstvenik koji radi kao docent u Zavodu za opću i anorgansku kemiju Prirodno- matematičkog fakulteta u Zagrebu predavanje je nazvao "Kemijski kurioziteti" te brojnim sudionicima predavanja dokazao da se u kemijskim pokusima može uživati i uz njih još više naučiti.

Naučiti npr. kako samo jedan pokušaj može činiti razliku. Ali, da nije bilo tog prvog pokusa ne bi bilo ni drugoga. Ni ostalih. Eksperimenti su omogućili prijelaz u modernu kemiju koja je, nesumnjivo, promijenila naš svijet. Dala nam je nova goriva, lijekove, materijale...ali istodobno i otpad, a katkad i smrt.

Originalnim pristupom, Đilović je u predavanje uključio i najmlađe koji su u Kampus došli sa svojim roditeljima: oni su "mućkanjem" sadržaja u bocama mijenjali boje tekućine te pri tom veselom cikom nagradili sve prisutne. A oni stariji pomogli su mu u eksperimentu s plamenom, ali su svi naučili što je to kemijska reakcija te kako s njima oprezan treba biti. Imali smo dojam kao da gledamo mađioničarske trikove Davida Coperffielda, ali je poslana jasna poruka: važno je da radimo ono što volimo i da nas to potiče ići naprijed, otkrivati nove spoznaje te rezultat neće izostati. Time je dat puni doprinos uspjehu ovogodišnjeg Festiovala znanosti kojeg, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, u Dubrovniku izvrsno organizira gradski Prirodoslovni muzej. 

Predvođeni prof Vedranom Bebić, predavanju je nazočila i grupa učenika 7. i 8. razreda, inače mladih kemičara iz Osnovne škole Ivana Giundulića u Gružu, iste one škole koju je mladi znanstvenik završio posljednje ratne godine.

Inače, Đilović je kemiju 2004. diplomirao a doktorirao 2011. na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga se usavršavao na Sveučilište u Milanu, a od 2014. radi kao docent spomenutog Zavoda za opću i anorgansku kemiju PMF-a. Recimo i to da se primarno bavi rentgenskom strukturnom analizom, a rezultate svojih dosadašnjih istraživanja objavio je u tridesetak znanstvenih radova. Uz klasičnu nastavu, aktivan je u izradi i primjeni tehnologija e-učenja u sustavu Merlin. Od listopada prošle godine koordinator je Otvorenog dana kemije, znanstveno-popularne manifestacije koja se svake godine održava na njegovom matičnom fakultetu PMF.

20. travanj 2024 15:22