StoryEditorOCM
DubrovnikUGOSTITELJI OBILJEŽILI 50 GODINA MATURE

Jubilej 50. obljetnice proslavio i razrednik!

8. listopada 2018. - 14:14
Jubilej 50 obljetnice mature bivši 4-G razred dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole obilježili su okupljanjem u toj školi. Slavlju generacije bivšeg 3-G odjeljenja učenika koji su se u školu upisali 1965. a maturirali 1968. godine nazočio i njihov bivši razrednik, profesor Ivo Maleš za kojeg nam rekoše da je, onako vedar i čio, živa legenda te škole. Okupljanje u školi uveličali su i bivša profesorica Jelica Martinović koja je predavala posluživanje te profesor kuharstva Simo Ivanišević.

Sve nazočne je pozdravio i aktualni ravnatelj Antun Perušina, a nakon pohoda školi, druženje su nastavili objedom u restaurantu Mimoza.

U razgovoru s jošp uvijek vedrim i poletnim, sada bez iznimke umirovljenim ugostiteljima, doznali smo kako je, kad su se 1965. godine upisali, u školi bilo čak deset odjeljenja, svako s više od 30 učenika:- Bilo je to vrijeme "turističkog booma" i nužno veće produkcije stručnih ugostiteljskih kadrova. Stoga je uprava škole gradivo iz dva polugodišta "ugurala" u jedno, a sve ostalo učlilo se tijekom stručne prakse, pa čak i tijekom cijelog ljeta- rekli su nam i naglasili kako ih je praksa među prekaljenim ugostiteljima najviše naučila budućem pozivu:

-Trebala bi se ponoviti takva organizacija školskog programa! Nas je u razredu tada bilo 35, što možemo zahvaliti činjenici da su tada ugostiteljske škole u Hrvatskoj postojale samo u Dubrovniku i Opatiji, tako da su kod nas školu pohađali mnogi učenici iz Zadra i Šibenika. Do sada smo se okupljali na tzv. okruglim obljetnicama kojima su i oni nazočili, a ovaj put došao samo jedan prijatelj iz Zadra! Razmišljamo da se ponovno okupimo već za pet godina, a iz te su generacije nazočili Stane Srgota, Vojislava Bačoka, Antonija Pasarić, Božidarka Čavala, Ana Zec, Nikša Baničević, Jozo Koprivica, Pasko Mišković, Đino (Đura) Đivanović, Ivo Pitarević i Đino (Đina) Đivanović.
25. travanj 2024 06:05