StoryEditorOCM
DubrovnikPOČASNA KONZULICA RH |

IDA GAMULIN Kako je Australija, posebno Zapadna, ukrotila koronu

Piše Gabrijela Bijelić
21. ožujka 2021. - 13:33

Iako su prvi slučajevi infekcije zabilježeni još krajem siječnja 2020., Australija kroz pandemiju dosad prolazi puno bolje od ostatka svijeta. Podaci od četvrtka govore o tek 14 novih dnevnih slučajeva na velikom prostranstvu. Od početka pošasti do danas zabilježeno je 29 tisuća pozitivnih, te 909 umrlih.

Dva cjepiva

Po dobroj epidemiološkoj slici prednjači 'zelena' država Zapadna Australija s glavnim gradom Perthom, gdje se od veljače ove godine provodi uspješna kampanja procjepljivanja prema prioritetima.

- Programom cijepljenja upravlja vlada Commonwealtha, a Ministarstvo zdravstva Zapadne Australije odgovorno je za gratis cijepljenja. U uporabi su Pfizer i AstraZeneca koja ovdje imaju odobrenje zbog kvalitete i učinkovitosti. Greg Hunt, savezni ministar zdravstva, potvrdio je netom kako će se liječnici opće prakse za nekoliko tjedana uključiti u cijepljenje, te odrađivati pola milijuna cijepljenja tjedno - prepričava nam konzulica RH u Australiji, Dubrovkinja Ida Gamulin, hodogram borbe s koronom koja se nastavlja i nakon početka cijepljenja.

image
Tarace kafića u Perthu rade
Privatni Arhiv

- Još su na snazi mjere kojima podliježu svi koji ulaze na područje Zapadne Australije a predviđaju da 14 dana prije dolaska nisu bile u Novom Južnom Walesu ili Victoriji, te na Novom Zelandu. Ako jesu, moraju u 'samokarantenu', osim iznimki kao što su posade zrakoplova, brodova, platformi, te dijelova špedicija i logistike. Za potporu tvrtkama, vlada Zapadne Australije razvila je besplatnu aplikaciju SafeWA, digitalni sustav registra kontakata koji bilježi podatke o kontaktima objekata i posjetitelja - kazuje nam Gamulin i otkriva kako su vladajući istodobno donijeli i Plan oporavka Zapadne Australije vrijedan 5,5 milijardi dolara s 21 prioritetom, poput zapošljavanja za buduće industrije uz poseban osvrt na vraćanje povjerenja između poslovne zajednice i potrošača te obnovi gospodarstva općenito. Plan predviđa obveze prema skupinama najviše pogođenima pandemijom: mladima, ženama i udaljenim aboridžinskim zajednicama.

Pucanje lanca prijenosa

- Opće je mišljenje da je Vlada Zapadne Australije na čelu s premijerom Markom McGowanom (Labour party) jako dobro reagirala na pandemiju od samih početaka. Krenulo je s famoznim kruzerom Ruby Princess u Sydneyu i Artanijom koji je bio zadržan u luci Fremantle s troje umrlih, zaraženom posadom i putnicima. Zbog reakcije na pandemiju, ankete pred izbore ukazuju na apsolutnu premoć trenutnog premijera - ističe dubrovačka diplomatkinja i osvrće se na najnoviju situaciju na Novom Zelandu, gdje je premijerka Jacinda Ardern najavila je da će Auckland sedam dana u lockdown zbog usamljenog slučaja koronavirusa nepoznatog podrijetla u zajednici, a kako bi došlo do "pucanja lanca prijenosa". Ostatak Novog Zelanda koji je nedavno pogodio i potres, stavljen je u tzv. razini 2 koja ograničavaju javna okupljanja.

Hrvati u Australiji

Procjenjuje se da u Zapadnoj Australiji živi oko 38 tisuća Hrvata i ljudi hrvatskog podrijetla, a u cijeloj Australiji, prema popisu stanovništva iz 2016. ima ih 176.952. U Zapadnoj Australij, Hrvati se okupljaju u četiri kluba: Hrvatski centar Inc. u North Fremantleu, Hrvatski Dom (Croatian House) u Gwelupu, Stirling Adriatic Centru i Hrvatskom boćarskom klubu „Jedinstvo“, Swan, iz Herne Hilla. Uz folklorne grupe „Zagreb“ i „Lado“, središte je ovdje Hrvatski katolički centar Sv. Ana i njen dugogodišnji svećenik, velečasni Nikola Čabraja. Hrvati uglavnom žive u i oko Pertha, četvrtog po naseljenosti u Australiji i jednog od najizoliranijih gradova na svijetu (samo su Honolulu i San Francisco izoliraniji), bližeg Jakarti nego metropoli Canberri. Zapadna Australija je najveća država zemlje-kontinenta površinom otprilike jednaka zapadnoj Europi s enormnim rudnim bogatstvom i plinskim zalihama.

19. travanj 2024 12:24