StoryEditorOCM
DubrovnikPROSVJED |

STANARI ULICE ĐELA JUSIĆA OGORČENI Nepravilnostima u gradnji u našem susjedstvu kumovale su konzervatorica Žana Baća i arhitektica Jelica Peković

Piše DV
10. lipnja 2020. - 09:12
U jutarnjim satima u Ulici Đela Jusića, donedavno Hvarskoj ulici okupili su se stanari u mirnom prosvjedu kako bi izrazili nezadovoljstvo rekonstrukcijom objekta u njihovoj ulici. Naime smatraju kako se kod radova na rekonstrukciji kriju i radovi na izgradnji novog objekta. U ime stanara, Nino Klečak rekao je kako je dozvola dobivena samo za rekonstrukciju i nadogradnju, međutim kako strahuju da investitor želi izgraditi potpuno novi objekt za koji ne bi mogao dobiti građevinsku dozvolu, a o čemu je pisao Dubrovački vjesnik.

Stanarima Hvarske ulice podršku su dali stanari Solinske koji muku muče s izgradnjom stambeno - poslovnog objekta u svojoj ulici prilikom čega je došlo do oštećenja susjednih kuća i vozila.

Stanari su se pobunili zbog dva građevinska zahvata u neposrednom susjedstvu. Jedan investitor je tvrtka In Trend vlasnika Mirka Obrvana, a drugi obitelj Rešetar. Prosvednici smatraju kako se obje građevine grade u sumnjivim okolnostima, a namjena bi im mogli biti apartmani ili restoran.

Organizator prosvjeda Nino Klečak izjavio je kako Rešetari grade sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama za koji nije potrebna građevinska dozvola, nosmatra da je sporno rušenje objekta do temelja radi gradnje novog. Klečak drži i da se investitor Rešetar nelegalno proširio na ulicu u vlasništvu Grada Dubrovnika, dok kaže da In Trend gradi na arheološkom lokalitetu.

-Ovim nepravilnostima u gradnji kumovale su šefica Konzervatorskog odjela Žana Baća i arhitektica Jelica Peković koje su međusobno bliske. Jelica Peković je projektantica Obrvanu, a na investiciji Rešetara skrila se iza tvrtke Apsida koja je na papiru projektant, a s kojom nije u nikakvom odnosu, iako je meni nadležno Ministarstvo u dopisu napisalo da je Peković autorica projekta. Podnijeli smo nekolicinu kaznenih prijava i zahtijevamo od svih nadležnih institucija, od USKOK-a preko inspekcija do upravnih odjela da se napravi revizija ova dva projekta i utvrde sve nepravilnosti na koje upozoravamo – kazao je Klečak.

Podsjetimo, zbog arheoloških nalaza pronađenih prilikom izvođenja građevinskih radova na k.č. 1569/1, k.o. Dubrovnik, o čijem pronalasku investitor IN TREND d.o.o. iz Dubrovnika nije izvijestio nadležni Konzervatorski odjel, radovi na čestici privremeno su obustavljeni do pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja.
25. travanj 2024 10:41