StoryEditorOCM
DubrovnikPALAČA POSTAJE ŠKOLA|

HVALA DR. IVU FELNERU: Nova osnovna škola u Ilije Sarake udomit će stotinjak osnovaca u šest odjeljenja

Piše Kristina Filičić
30. studenog 2020. - 07:37
Dokumentacija za projekt osnovne škole u zgradi na adresi Ilije Sarake 7 je pri kraju, a završetak građevinskih radova, optimistične su prognoze, očekuje se u siječnju 2022. godine.
- Većina potvrda nadležnih tijela za glavni projekt je ishođena. U izradi je izvedbeni projekt te projekt opremanja s troškovnicima, što očekujemo do kraja studenog. Slijedi pregled projektne dokumentacije i pokretanje otvorenog postupka javne nabave u siječnju ili veljači – pojašnjavaju iz gradske uprave. Izradi dokumentacije prethodila su arheološka i restauratorska istraživanja pod nadzorom konzervatora, a objekt je očišćen i ispražnjen od krupnog otpada.

image
Gradonačelnik Mato Franković i dr. Ivo Felner
 
Tonći Plazibat/CROPIX


Izradu projektne dokumentacije, obnovu i uređenje zgrade u Ilije Sarake kao i nastavnu i školsku opremu glavne školske zgrade Centar s 2 milijuna eura financira Zaklada 'Caboga Stiftung'. Ugovor o donaciji su lani u studenom potpisali gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zaklade dr. Ivo Felner. Zgradu je Dubrovačka biskupija ustupila Gradu na korištenje bez naknade za organiziranje škole.
 

Zbornica u šufitu


Izrađivač projektne dokumentacije je Radionica Arhitekture d.o.o., a o zahtjevnosti posla glavni projektant Goran Rako kaže:
- Palača u zidinama građena prije nekoliko stotina godina mora zadovoljiti standarde i propise od prije nekoliko godina. Iako nije bilo lako, moguće je. Sve je bio izazov, na primjer kako omogućiti osobama s poteškoćama u kretanju pristup školi, kako uopće doći do škole jer ima više skalina do tamo nego u školi. U ovim cjelinama to je nemoguće riješiti pa smo dogovorili da će učenici s poteškoćama u kretanju ići u donju školu – ističe arhitekt Rako i nabraja što će sve nova škola sadržavati:


- Bit će šest učionica na prvom i drugom katu, uz druge prostorije potrebne za jednu takvu malu ali suvremenu školu. U prizemlju je ulazni dio, hol i jedan prostor za više namjena, u šufitu prostor za nastavnike, zbornica, nekoliko prostorija i čajna kuhinja. Sve što se nije moglo organizirati u zgradi, primjerice knjižnica, prostor za domara i administrativno osoblje će biti u donjoj školi. Bit će to škola sa najsuvremenijim grijanjem, hlađenjem, ventiliranjem, opremom, kompjutorima, pametnim pločama...

image
Prikaz organizacije prostora iz idejne faze projekta - presjek zgrade
Projektni ured ‘Radionica arhitekture‘


Zgrada neto korisne površine 720 kvadrata ima dva ulaza iz dvije ulice, Ilije Sarake i Pobijane. Ulazit će se iz Ulice Pobijana jer je, objašnjava Rako, prirodnije budući da je drugi sa skalinima.
- Potpuno će se obnoviti drvena međukatna konstrukcija, krovište i otvori, električne i vodovodne instalacije bit će novi. U totalnoj rekonstrukciji ostaju netaknuti jedino vanjski zidovi. Kuća je u konstruktivno dobrom stanju, ali interijer i unutarnji prostori su u prilično lošem – kaže glavni projektant pa otkriva kako se tijekom arheoloških radova u prizemlju došlo do bunara.
- Mi ćemo to iskoristiti, ponovno će biti bunar. U njemu će biti voda koja će se moći koristiti u izvanrednim situacijama – ističe projektant.

Škola je predviđena za 105 učenika pa će se u nju smjestiti učenici od prvog do trećeg razreda, ukupno 6 odjeljenja. Postojeća zgrada Centar imat će 8 odjeljenja, od petog do osmog razreda.
Ideju o smještaju OŠ Marina Getaldića na novu adresu, čime bi viši razredi konačno iz 'podstanarstva' u Gimnaziji preselili u svoju zgradu, a ova gradska škola prešla na jednosmjenski rad, spominjale su još i prošle vlasti, no bez pomaka. Pojavom donatora, Zaklade 'Caboga Stiftung' stvari su se ozbiljno pokrenule.
 

Kritična faza


Zaklada čini uistinu nevjerojatne stvari u Dubrovniku, ulaganjem milijunskih iznosa u projekte poput obnove ljetnikovca Bunić Kaboga, završetka obnove Biskupske Palače, obnove zgrade u Ulici Ilije Sarake gdje će se useliti škola do obnove palače u Ulici braće Andrijića u povijesnoj jezgri u koju je useljeno nekoliko obitelji. Što ih potiče obnavljati baštinu radi oplemenjivanja života stanovništva i povratka života u povijesnu jezgru Grada, predsjednik dr. Ivo Felner kaže:

- Zaklada želi investirati u budućnost, a ne u prošlost. Kulturna baština je jedan od kamena temeljaca za razvoj budućnosti, jer –kaže se – trebaš znat' odakle dolaziš, da znaš gdje ideš. Ali sama obnova kulturne baštine nije dosta – obnovljene objekte treba adekvatno koristiti i održavati, a za to su odgovorni vlasnici. Tek kad su ti uvjeti ispunjeni, možemo govoriti o doprinosu za povratak i oplemenjenje života u Gradu. A naš mali doprinos je učiniti nešto dobro i korisno za Dubrovnik i njegove stanovnike – kaže dr. Felner.

image
Prikaz organizacije prostora iz idejne faze projekta - tlocrt 1. kata
Projektni ured ‘Radionica arhitekture‘


Za dinamiku realizacije projekata ističe kako je opća karakteristika to što je 'vrijeme od definiranja projekta do finaliziranja projektne dokumentacije kritična faza', dok tehnička realizacija i sami radovi uvijek završe u okviru predviđenih termina i troškovnika.
Je li pandemija uzrokovana Covidom 19 utjecala na Zakladu i razmišlja li se o nekim novim planovima u Gradu, dr. Felner kaže:
- Pandemija nema nikakvog utjecaja na planove Zaklade. U tijeku je obnova Kneževog dvora na Lopudu u suradnji s Društvom prijatelja Dubrovačke starine, a radi se na dokumentaciji za uređenje parka u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Sponzoriramo i Dubrovačke Ljetne igre, udrugu „Sve ostalo je glazba“ i Udrugu za promicanje prirodnih znanosti. U suradnji s njima dodjeljujemo deset stipendija za talentirane studente matematike, fizike, kemije i medicine, a surađujemo i sa Sveučilištem.

image
Pročelje palače iz Ulice Pobijana
Projektni ured ‘Radionica arhitekture‘


Otišao iz potkrovlja
Podsjetimo, ono što je Grad trebao riješiti, a utjecalo je na dinamiku projekta je višegodišnji problem bespravnog korisnika zgrade buduće škole.
- U potkrovlju ukupne površine 115,02 m2 nalazio se bespravni korisnik Ivo Bušlje protiv kojeg je bio pokrenut ovršni postupak pred Općinskim sudom radi ispražnjenja i predaje nekretnine u neposredan posjed ovrhovoditelju. Zaključkom Gradskog vijeća u studenom lani Grad se obvezao zaključiti Ugovor o najmu stana na adresi Antuninska 11 s Bušljom, uz uvjet da je podmirio dugovanje od 250.737,13 kn te istodobno da preda stan na adresi Ilije Sarake 7, a što je i učinio – objašnjavaju iz Grada.
19. travanj 2024 14:43