StoryEditorOCM
DubrovnikPOSTIZBORNA ANALIZA|

HDZ u županiji dobio ‘žuti‘ karton, a Matu Frankoviću nakon trijumfalne noći treba sva umjetnost stare dubrovačke diplomacije za formiranje većine

Piše Anton Hauswitschka
1. lipnja 2021. - 07:26
Izbori 2021
Matu Frankoviću i dubrovačkom HDZ-u u slavlju se pridružio i njihov koalcijski partner Željko Raguž, predsjednik DUSTRA-e.Tonci Plazibat/Cropix

Na krajnjem jugu drugi krug lokalnih izbora nije donio 'tektonske' promjene kao što se to dogodilo primjerice u Splitu ili Zagrebu. Naime na čelu Dubrovačko-neretvanske županije i njezinom administrativnom središtu, gradu Dubrovniku ostali su dosadašnji HDZ-ovi prvaci, Nikola Dobroslavić i Mato Franković osvojivši četvrti mandat župana, odnosno drugi gradonačelnički.

I dok se izborna utrka u Dubrovniku između Frankovića i njegova protukandidata, Pera Vićana iz Dubrovačkog demokratskog sabora odvijala poprilično opušteno, pa čak bi se moglo reći dogovorno s iščekivanim rezultatom, u županiji se između aktualnog župana Dobroslavića i predsjednika Mosta, Boža Petrova vodila bespoštedna borba za svaki glas.

Naime, Dobroslavić je dobio izbore uz samo 1870 glasova razlike. Osvojio je 22. 803, a Božo Petrov 20.993 glasa iz čeka bi se moglo zaključiti da je prvi put od 'prvog crvenog župana u Hrvatskoj', pokojnog Ivana Šprlje koji je županiju vodio u dva mandata,od 1997. do 2001.godine, HDZ-ova županijska utvrda uzdrmana. Petrov je, izvlačeći iz arhiva povijesne događaje iz Slanog, čak uspio iz takta izbaciti Dobroslavića koji se u proteklih dvanaest godina vođenja Dubrovačko-neretvanske županije prometnuo u smirenog i umjerenog političara diplomatskih manira. No očito su se Dubrovčani zaželjeli ' fajtera' pa je Božo Petrov čiji Most u gradu podno Srđa inače ne kotira dobro, u Dubrovniku izašao kao pobjednik drugog kruga sa osvojenih 7.935 glasa. Naime, treba podsjetiti da je Mostov kandidat za gradonačelnika Maro Kristić u prvom krugu dobio 1.227 glasa, čak 500 manje nego na izborima prije četiri godine kada se također kandidirao za gradonačelnika.

image
Mato Franković, Branko Bačić, Nikola Dobroslavić i Joško Cebalo nakon objave izbronih rezultata
Tonci Plazibat/Cropix

Ništa manje nije važan podatak da je na prošlim lokalnim izborima 2017. Nikola Dobroslavić premoćno u drugom krugu pobijedio drugog čovjeka Mosta, Nikolu Grmoju uz razliku od čak 12.722 glasa.

Iako su do kasno u nedjeljnu izbornu noć Mostovci slavili 'dlaku' koja im je nedostala za pobjedu, Božo Petrov ima razloga za brigu. Naime, u njegovu i Mostovu rodnom gradu, Metkoviću, nije uspio pobijediti HDZ-ova Dobroslavića. Županijska organizacija HDZ-a na čijem je čelu Branko Bačić osim u Metkoviću slavila je i u Blatu, Dubrovačkom primorju, Janjini, Konavlima, Korčuli, Kuli Norinskoj, Lumbardi, Mljetu, Opuzenu, Orebiću, Pojezerju, Slivnu, Smokvici, Trpnju, Zažablju i Župi dubrovačkoj dok su Mostovci osim Dubrovnika pobijedili u Pločama, Stonu, Vela Luci i Lastovu koje je upravo uoči drugog kruga lokalnih izbora po prvi put u povijesti dobilo direktnu brodsku liniju sa županijskim središtem, Dubrovnikom.

Inače, od 107. 132 birača prijavljena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na birališta je u nedjelju izašlo njih 45. 222. Drugi krug lokalnih izbora za župana na krajnjem jugu obilježiti će i neuobičajeno velik broj nevažećih listića, njih čak 1.421.

Za razliku od župana, HDZ-ova lista za županijsku Skupštinu 'komotno' je dobila izbore i trebat će joj tek tri vijećnika dosadašnjeg koalicijskog partnera Dubrovačkog demokratskog sabora za formiranje vladajuće većine. Iako su se preliminarni razgovori između Branka Bačića i Pera Vićana, predsjednika DDS-a već održali i suradnja je načelno dogovorena, ipak će trebati pričekati razvoj situacije oko konstituiranja većine u dubrovačkom gradskom vijeću.

image
Pobjedu HDZ-a slavilo se i na Stradunu
Tonci Plazibat/Cropix

Naime, u Dubrovniku je HDZ sa partnerima osvojio 7 vijećničkih mandata iako su planirali osvojiti devet mandata. Iako se naveliko pričalo da je za lošiji rezultat od planiranog kriva procjena da će aktulana gradska pročelnica za EU fondove Zrinka Raguž kao nositeljica liste privući i neutralne birače, sve je očitije da je u pitanju unutarstranačko neslaganje. Bilo kako bilo, HDZ-u za većinu od 11 vijećnika nedostaju četiri. Iako se tri DDS-ova nameću se kao logičan izbor, no dubrovački gradonačelnik Mato Franković pokušao bi formirati većinu bez Pera Vićana kojeg je u drugom krugu lokalnih izbora pobijedio razlikom od 3040 glasova. Naime, Franković je osvojio 9.175 glasova, čak 3.222 glasa više nego je dobio u drugom krugu lokalnih izbora 2017. godine kada mu je protukandidat bio HNS-ovac Valentin Dujmović. No i Pero Vićan, iako je izgubio ovu izbornu utrku, ima s čime biti zadovoljan. Osvojio je 6.135 glasova, više nego duplo od njegova dosadašnjeg izbornog prosjeka u prvim krugovima izbora.

image
Pero Vićan i Mato Franković
Tonci Plazibat/Cropix

Podsjetimo, kao kandidat za gradonačelnika 2013. godine osvojio je 2.333, a na prijevremenim 2015. godine 2.708 glasova. Na ovim su se lokalnim izbora Pero Vićan i njegov DSS sa tri osvojena vijećnika mandata nametnuli kao druga najjača politička opcija u Dubrovniku i sasvim je sigurno da će ukoliko se odluče za dogovor, HDZ s njima imati teške pregovore. Posebice jer je Vićan ljut na HDZ koji je njegov, kako je govorio u predizbornoj kampanji, 'odbacio' kao partnera u vladajućoj koaliciji u kojoj je formalno bila i Dubrovačka stranka Željka Raguža. Odnos Vićana i Raguža odavno je blago rečeno 'hladan', a čelnik DDS-a ljut je i na dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća iz redova HDZ-a Marka Potrebicu. Razloga je navodno više, a kako se može čuti, jedan od ključnih su izmjene prostornih planova po kojima Vićan ne bi mogao realizirati projekt novog hotela u Orašcu.

Stoga ne čude informacije da se nakon podrške koju je Frankoviću uoči drugog kruga javno dao Dustrin predsjednik i kandidat za gradonačelnika Željko Raguž, HDZ okrenuo drugoj kombinaciji za formiranje većine u Gradskog vijeću. Naime kako se može čuti u kuloarima uz dva vijećnika DUSTRA-e podršku bi trebali dobiti i od Mostovca Mara Kristića koji je i do sada bio 'tihi' koalicijski partner HDZ-u, ali i od nezavisnog Andra Vlahušića koji je ušao kao prvi na listi platforme Dubrovnik naš grad u kojoj je i njegova bivša stranka, HNS.

image
Andro Vlahušić
Bozo Radic/Cropix

Da, upravo tog Andra Vlahušića, bivšeg HNS-ova gradonačelnika koji je narodnjake napustio kada su dogovorili koaliciju sa HDZ-om na državnoj razini. Iako zvuči kao naučna fantastika, upoznati sa situacijom kažu kako bi Vlahušić 'legao i sa crnim vragom' samo da napakosti svome bivšem koalicijskom partneru Peru Vićanu kojeg drži glavnim krivcem za aferu oko posudbe dva milijuna kuna od Društva prijatelja dubrovačkih starina koja mu je prekinula do tada izuzetno uspješnu političku karijeru. Kako god se promiješale karte, naredni dani donijeti će jako puno zanimljivih trenutaka na političkoj sceni krajnjeg hrvatskog juga, no poruka  Mata Frankovića na jučerašnjoj konferenciji za novinare sasvim sigurno je znakovita. 

- Surađivat ćemo sa svima onima koji budu željeli surađivati, nemam volju više napadati gospara Andra Vlahušića, nisam mu odgovarao tijekom kampanje ili sam mu minimalno odgovarao, jer čemu to?! Vjerujem da će gospar Andro Vlahušić u Gradskom vijeću konstruktivno predlagati, a vjerujem i da će bit oporba u nekim stvarima-  poručio je Franković.  

20. travanj 2024 15:46