StoryEditorOCM
DubrovnikNisu skoro ni imali kampanju, ali su ipak pobjednici kotarskih izbora

HDZ pomeo konkurenciju, a izgubio u svojoj dosadašnjoj utvrdi u Komolcu. S neovisnih platformi zasad je ‘preživio‘ jedino Marin Krstulović u Gradu

Piše L.V.
6. studenog 2022. - 22:59

Kasno su se uključili u kampanju, gotovo pred same izbore, ali HDZ-ove liste odnijele su pobjedu u gotovo svim gradskim kotarima i mjesnim odborima. Birališta su zatvorena, HDZ je proglasio apsolutnu pobjedu, i imaju razloga za slavlje jer su dobili u nekim kotarima u kojima dosad nisu imali priliku voditi, no ponegdje, pogotovo u svojoj ‘utvrdi‘ u Komolcu su po prvi put izgubili od neovisne liste birača.

U nekoliko gradskih kotara prijavljene su nepravilnosti u glasanju, nepoklapanje broja listića s brojem glasova birača koji nisu mogli izaći na birališta nego su morali glasati u svojim domovima.

image

Kotarski izbori održavaju se danas u Dubrovniku

Tonći Plazibat/Cropix

Situacija je takva upravo u GK Lapad, gdje su, zbog 32 glasa poništeni izbori, tako je jednoglasno odlučilo Povjerenstvo, pa će građani tog kotara glasati ponovno za 14 dana. Inače, listu HDZ-HSU nosio je Paulo Miloglav koji je, kako su pokazali neslužbeni rezultati, pobijedio s 224 glasa nositeljicu liste platforme Dajmo ruke Anamariju Miletić, za samo 3 glasa. Kandidirala se još i SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić. 

-Ne bih špekulirala ništa o tome kako je došlo do preklapanja glasova u našem gradskom kotaru. O poništenju se odlučilo jednoglasno i imat će građani priliku opet za 14 dana glasati, pa se nadam da će tad sve biti u redu" - rekla nam je Anamarija Miletić s platforme Dajmo ruke dodajući: -Tri glasa su mi nedostajala za pobjedu, ali ajmo to zaboraviti ij dati građanima priliku za dva tjedna, nadam se da će tad sve biti bolje i bez nepravilnosti."- zaključuje Miletić koja je, u sklopu platforme Dajmo ruke, sudjelovala u intenzivnoj, ranoj kampanji za ove iako male, za građane možda i najvažnije izbore.

image

ekipa Dajmo ruke Lapada i Montovjerne

Dr/

HDZ-ova Katarina Doršner i ovaj je put trijumfirala u GK Pile-Kono pobijedivši protukandidate i ušavši tako u još jedan mandat. Osim sreće zbog pobjede svoje liste, svjesna je koliko je čeka posla.

-Jako smo sretni i zahvaljujemo svima koji su prepoznali naš rad, posebno sam zahvalna ljudima s liste, velik je posao iza i ispred nas. Svjesna sam, uvijek se može i mora više i bolje raditi, i to će nam biti zadatak u iduće četiri godine" - izjavila je Doršner.

image

Održana prva konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Plana upravljanja

Grad Dubrovnik/Grad Dubrovnik

HDZ-ovu poznatu ‘utvrdu‘, GK Komolac srušio je ove godine kandidat liste birača Tomo Kristović koji ne krije sreću zbog pobjede.

-Pa u Komolcu od ‘91. naovamo nitko nije mogao ni prići! Eto jako smo sretni, jako zahvalni svojoj ekipi i ljudima Komolca. Pokazalo se da je dobro što smo u kampanju krenuli rano, a u posao ćemo još i ranije, u tom kotaru ima puno toga što moramo napraviti da bi nam život bio bolji. Izgleda da su ljudi zaista željni velike promjene" - zaključuje Kristović, koji je pobijedio s 232 naprema HDZ-ovih 203 glasa.

image

nositelj KLGB Tomo Kristović pobijedio je HDZ ‘u njih doma‘

Željko Tutnjević/

No HDZ i partneri čvrsto drže Mokošicu, gdje su na dva biračka mjesta, unatoč jutrošnjoj nagloj promjeni jednog od mjesta zbog poplave, ‘pomeo‘ konkurenciju s nositeljem Borisom Čikatom koji je s 583 glasa na dva biračka mjesta pobijedio prvu iza sebe, KLGB Antonia Knežević koja je osvojila 246 glasova na oba biračka mjesta. HDZ je odnio uvjerljivu pobjedu i u GK Gruž s nositeljem Stjepanom Đuričićem, kao i u GK Montovjerna s nositeljem Arielom Žitkovićem. Upravo u GK Montovjerna jutros je prijavljen promatrač koji je zapisivao imena birača i nije građaninu htio pokazati koga je sve u knjizi evidentirao pa mu je pozvao policiju koja je napravila i očevid. Promatrač se potom udaljio s biračkog mjesta.

image

Marin Krstulović

Tonči Plazibat Cropix/Tonči Plazibat/Cropix

U Gradskom kotaru Grad pobjedu je odnio nositelj liste s platforme Dajmo ruke Marin Krstulović, dosadašnji predsjednik gradskog kotara. On je ujedno i jedini iz Dajmo ruke koji je ‘preživio‘ ove izbore. Njegov kolega iz GK Ploče iza Grada izgubio je u dlaku od HDZ-ovog nositelja Đanija Banovca, te je tako Krstulović, ako za 14 dana u GK Lapad ipak ne pobijedi Anamarija Miletić, jedini koji drži neovisnu utvrdu. S kime će i kako moći surađivati i hoće li moći raditi za građane to će pokazati vrijeme, a sam je najavio borbu, nada se, ne s vjetrenjačama. I u GK Grad primjećene su nepravilnosti, i to s glasanjem osoba koje nisu mogle doći do birališta pa je glasački listić morao doći do njih. Je li i došao - to se još utvrđuje.

U mjesnim odborima nije bilo iznenađenja, HDZ je uvjerljivo pobijedio i najčešće edini i imao prijavljenu listu, osim u MO Zaton (no i tamo su s nositeljem Emiliom Puljizevićem pobijedili) te na Luci Šipanskoj, gdje je jedina prijavila listu DUSTRA s nositeljem Marinom Murattijem.

image

Dubrovnik, 30.05.2021.
Izjave novog starog gradonacelnika Mata Frankovica na stradunu.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Gradonačelnik Franković, dok još nije znao za poništenje izbora u GK Lapad objavio je i na svojoj FB stranici kako statistika kaže da je HDZ osvojio 75 posto svih mandata u gradskim kotarima i mjesnim odborima te da se nada kako će na idućim lokalnim izborima građani izaći tako predano glasajući.

17. travanj 2024 09:11