StoryEditorOCM
DubrovnikTKO JE U NJIMA?

GRADSKI I ŽUPANIJSKI STANOVI: Dodjeljuju se za potrebe zdravstva, znanosti, kulture i socijalne skrbi

Piše Gabrijela Bijelić
25. studenog 2020. - 19:39
Kazalište Marina Držića odlukom Gradskog vijeća Dubrovnika dobilo je u najam gradski stan u Ulici Marina Kneževića u Mokošici u koji će se, obznanio je gradonačelnik Mato Franković, useliti glumica Izmira Brautović. Franković je ocijenio kako Brautović kao prvakinja teatra to zaslužuje, dok je ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić prethodno medije izvijestio kako bi stan bio namijenjen osobama od posebnog značenja za Grad Dubrovnik iz područja kazališne djelatnosti koje doprinose svekolikom razvitku Grada Dubrovnika ili pripadaju deficitarnim profesijama.

image
Izmira Brautović
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika

 

Znanost, zdravstvo, socijala



Iako je prvi koji se poimence dodjeljuje fizičkoj osobi, stan u Mokošici nije i jedini koji Grad Dubrovnik ustupa prema kriteriju potrebitosti. Dosad su gradski stanovi 'išli' za potrebe zdravstva, znanosti i socijalne skrbi.


Iz gradske uprave potvrđuju kako su uz suglasnost Gradskog vijeća već ranije dodijelili na korištenje nekretnine iz svog portfelja ustanovama i institucijama značajnim za Grad Dubrovnik. Riječ je o Općoj bolnici Dubrovnik, Domu zdravlja Dubrovnik, Sveučilištu u Dubrovniku i Dječjem domu Maslina koji su se obratili Gradu Dubrovniku sa zahtjevom za neophodan smještaj njihovog stručnog kadra te štićenika Dječjeg doma Maslina.

image
.
CROPIX


- Sukladno gradskoj Odluci o najmu stanova Općoj bolnici stan ustupljen je stan na adresi Dr. Ante Šercera površine 65,10 četvornih metara na određeno vrijeme od jedne godine sa slobodno ugovorenom najamninom. Određeno je da se ugovor smatra prešutno obnovljenim na isto vrijeme trajanja od jedne godine ako ni jedna ugovorna strana najmanje 30 dana prije isteka ugovorenog vremena ne obavijesti drugu ugovornu stranu da ne namjerava zaključiti ugovor na određeno vrijeme za daljnje razdoblje. Prema istim uvjetima, stan je na korištenje dobio i Dom zdravlja Dubrovnik, a radi se o stanu na adresi Ivana Gorana Kovačića 18, površine 46 četvornih metara – izvijestili su nas iz Grada Dubrovnika.
 

Županija za liječnike


Jednake kriterije potrebitosti primijenio je i kod dodjele stanova površine 43,09 'kvadrata' na adresi Stjepana Cvijića 18, današnjoj Ulici generala Janka Bobetka, za potrebe Dječjeg doma Maslina u Dubrovniku.
- Grad Dubrovnik stanove u svom vlasništvu dodjeljuje sukladno pozitivnim zakonskim propisima tj. Zakonu o najmu stanova i Odluci o najmu stanova, objavljenoj u Službenom glasniku Grada Dubrovnika br.8 iz 2016. Osim stana u Mokošici koji je bio predmetom dodjele u najam na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik u ovom trenutku nema niti jedan slobodan stan podoban za stanovanje – naglasili su iz dubrovačke gradske uprave.

image
Županija ustupila Općoj bolnici Dubrovnik stan na Pločama za smještaj liječnika


Jedini stan u svom portfelju Dubrovačko-neretvanska županija dobro je iskoristila. Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Mario Bekić potpisali su u rujnu 2018. sporazum o ustupanju na korištenje stana na Pločama u vlasništvu Dubrovačko-neretvanske županije Općoj bolnici Dubrovnik za smještaj gostujućih i drugih liječnika važnih za djelovanje bolnice čiji je Županija osnivač. Ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić zahvalio se tada na ustupanju stana koji je liječnicima na raspolaganju do daljnjega, kao olakšanje problema smještaja liječnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Općoj bolnici Dubrovnik.

Kazalištarci, sportaši i ostali
Odluka o dodjeli stana teatru naišla je na podijeljene komentare gradskih vijećnika. Dustrin Željko Raguž izrazio je sumnju da bi neki sportski klub na zahtjev dobio stan kao što su dobili kazalištarci, dok je Mostovac Maro Kristić ocijenio kako u svim slojevima društva ima potrebitijih od članova KMD-a.
HSS-ov vijećnik Vido Bogdanović pak pozdravlja odluku, zadovoljan što je na red došla i kultura.
- Lamentirati ovdje što je kultura u Dubrovniku, odvelo bi nas u bezvezne priče. Ja sam za ovo – poručio je bivši dubrovački gradonačelnik. Još je jedan ex gradonačelnik, Andro Vlahušić, za mandata razmišljao o stambenom zbrinjavanju, ali ne putem najma, već donacija. Tako je 2013. darovao zemljište u Solitudu Vaterpolskom klubu Jug za izgradnju stanova devetorici trofejnih vaterpolista.
19. travanj 2024 00:25