StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Gradonačelnik s predstavnicima gradskih kotara o pripremi sezone, decibeli pod kontrolom, sanirani skalini Uz Posat

Piše Grad Dubrovnik
17. ožujka 2023. - 10:34

UVOĐENJE ZONE POSEBNOG PROMETNOG REŽIMA I POČETAK TURISTIČKE SEZONE

Gradonačelnik održao sastanak s predstavnicima kotareva i ugostiteljima

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima održao je u ponedjeljak radni sastanak s članovima Vijeća gradskih kotara Grad, Pile-Kono i Ploče iza Grada, a na temu uspostavljanja zone posebnog prometnog režima. Gradonačelnik je uvodno istaknuo kako je glavni fokus nacrta Odluke upravo na potrebama građana i kvaliteti života, a intencija Grada Dubrovnika je uvođenjem posebnog prometnog režima na trajno održiv način riješiti probleme prevelikog prometnog opterećenja u zoni oko povijesne jezgre.

image

Sastanak s predstavnicima gradskih kotara

Predstavnici kotara podržali su intenciju Grada za smanjenjem prometovanja u zoni oko povijesne jezgre s naglaskom kako isto mora biti dostupno svim građanima Dubrovnika. Ovom prilikom predstavnici kotara iznijeli su cijeli niz prijedloga vezanih uz samu odluku, a koji će kroz proces javnog savjetovanja također biti obrađeni.

Grad Dubrovnik ističe važnost sudjelovanja građana u procesu javnog savjetovanja te još jednom poziva sve građane kao i gospodarske subjekte s gradskog područja, da se uključe u javno savjetovanje o Prijedlogu Odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, a kako bi Odluka po donošenju bila što kvalitetnija i sveobuhvatnija te u konačnici životnija.

Na sastanku je usuglašeno kako će nakon javnog savjetovanja te izrade konačnog prijedloga Odluke ista još jedanput biti prezentirana vijećima gradskih kotara Grad, Pile-Kono i Ploče iza Grada. Tijekom ovog tjedna gradonačelnik Franković održao je i sastanak s predstavnicima ugostitelja, a teme su bile vezane uz pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

U ovoj je prigodi osvrnuo se na nacrt Odluke, istaknuvši kako je cilj gradske uprave postići ravnotežu između svakodnevnog života i gospodarskih aktivnosti te potreba turističkog sektora uz zaštitu zaštićene kulturno-povijesne baštine.

Savjetovanje do 25. ožujka

Gradonačelnik je uputio apel svim sugrađanima da se uključe u javno savjetovanje koje je otvoreno do 25.ožujka. Savjetovanjem se teži pronalasku odgovarajućih rješenja za problem prevelikog prometnog opterećenja u zoni oko povijesne jezgre.

 

RADOVI NA PODRUČJU POVIJESNE JEZGRE

Sanirana oštećenja na skalinima u ulici Uz Posat

 

Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu i ugovornog izvođača nastavlja provoditi program održavanja pločnika i javnih površina na području povijesne jezgre i kontaktne zone. Tako su završeni radovi i na obnovi oštećenja na skalinima u ulici Uz Posat.

image

Završena je sanacija oštećenja na skalinima u Ulici uz Posat

Grad Dubrovni k/Grad Dubrovnik

Radovi su uključivali pažljivu demontažu kamenog pločnika, iskop i uklanjanje podloge, nabavu dopremu i ugradnju nosivog sloja, polaganje kamenih ploča na pripremljenu podlogu te pravilno izrezivanje oštećenih rubova i izrada kamenih tašela. Osim skalina, sanirane su i oštećene kamene poklopnice na ogradi.

Ugovorni izvođač Građevinar Quelin

Radove je izveo ugovorni izvođač, tvrtka Građevinar Qeulin d.d. Investicija je vrijedna 13.517,60 eura uključujući PDV, odnosno 101.787,50 kuna.

 

UZ POČETAK TURISTIČKE SEZONE

Gradonačelnik se sastao s ugostiteljima, najavio pojačani nadzor odluke o buci

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima ugostitelja, a teme su bile vezane uz pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Uz brojne ugostitelje, pretežno s područja stare gradske jezgre i kontaktne zone, sastanku su se odazvali i predstavnici strukovnih udruženja.

–”Nakon sezone 2022., koja je donijela gospodarski opravak, svi pokazatelji upućuju da nam predstoji jedna kvalitetna i dobra turistička sezona u kojoj će Dubrovnik biti zračno povezan s preko 75 međunarodnih destinacija, uvodno je istaknuo gradonačelnik.

” Upozorio je da će nadležna tijela i službe Grada Dubrovnika provoditi beskompromisni nadzor razine buke na javnim površinama, a u kontekstu Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu dodijeljen nadzor nad provedbom odluke o zaštiti od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima.

image

Kontrola razine buke unutar zidina nastavlja se

Grad Dubrovnik/

Podsjetio je kako je Grad Dubrovnik u sklopu provođenja Plana upravljanja još prošle godine započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte, posebno one u povijesnoj jezgri, a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana, narušena reproduciranjem glazbe koja je glasnija od dopuštenih vrijednosti, povećala u odnosu na dosadašnje stanje.

Osim nadzora razine buke, komunalno redarstvo provodit će i pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanje zakupaca ugovora o zakupu javne površine. Gradonačelnik Franković osvrnuo se i na Odluku o uspostavljanju zone posebnog prometnog režima, za koju je do 25. ožujka otvoreno javno savjetovanje, kazavši kako je cilj gradske uprave postići ravnotežu između svakodnevnog života i gospodarskih aktivnosti te potreba turističkog sektora uz zaštitu zaštićene kulturno-povijesne baštine.

Rekao je da je temelj provođenja ove odluke oprema koja je već prethodno postavljena, implementirana i optimizirana, a u središtu koje je aplikacija Bus Web Shop.

19. travanj 2024 19:20