StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Gospodarstvenicima izgledno produljenje gratis zakupnina, uklonit će se bespravne antene, Zavod za obnovu pokreće aseizmičku sanaciju

Piše Grad Dubrovnik
19. veljače 2021. - 09:32

GRADONAČELNIK SA ZAKUPCIMA

Grad nastavlja s mjerama pomoći gospodarstvenicima

Budući da 31. ožujka ističu odluke kojima je propisano oslobađanje od plaćanja ugovornih iznosa zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika te iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama, gradonačelnik Mato Franković u utorak je održao sastanak s predstavnicima zakupaca. Gradonačelnik je iznio prijedlog da se mjere produlje do kraja srpnja, što su predstavnici zakupaca prihvatili te će se na iduću sjednicu Gradskog vijeća uputiti Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. godine za 99 posto ugovorenog iznosa, kako bi se rasteretilo najugroženije djelatnosti kojima je rad obustavljen uvođenjem epidemioloških mjera, što gradska uprava radi od samog početka korona krize.

image
Gradonačelnik Franković predložio je da se potpore u zakupnini gospodarstvenicima produlje do kraja srpnja

Plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika prema istim uvjetima oslobodit će se i sve udruge i društvene organizacije. Iz prijedloga su izuzete trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, trgovine pekarskim proizvodima, ljekarne, zdravstvene ustanove i logopedski kabinet, tele operateri, poštanske usluge, državna tijela i državne institucije, popravci i servisiranje motornih vozila, visoko obrazovne ustanove RIT Croatia i Sveučilište u Dubrovniku, knjižare, frizerski saloni i političke stranke.

Prema prijedlogu, u istom razdoblju vrijedilo bi i potpuno oslobađanje od plaćanja zakupnina za javnu površinu svih zakupaca javnih površina u kategoriji - stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata, kao i u kategoriji - kiosci za pružanje ugostiteljskih usluga. Mjera se ne odnosi na kioske koji nisu u znatnijoj mjeri povezani s turizmom (trafike, trgovine, cvjećare, kiosci za igre na sreću).

Lipanj pokreće promet

S obzirom na trenutku epidemiološku situaciju i dinamiku cijepljenja, ali i uvažavajući činjenicu da je interes s emitivnih tržišta za Dubrovnik jako velik, očekivanja Grada za pokretanje turističkog prometa usmjerena su prema ljetu. Točnije, prema drugoj polovici lipnja.

POKRENUTI PRAVNI POSTUPCI

Grad Dubrovnik započeo s postupkom uklanjanja baznih antena

Grad Dubrovnik pokrenuo je pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima je i antena na zgradi HEP-a u naselju Šipčine. Naime, novom Odlukom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri.

image
Telekomunikacijske antene i bazne stanice uskoro će biti uklonjene
 

Krajem rujna 2020. vlasnici baznih stanica i telekomunikacijskih antena su dobili rok od dva mjeseca da iste uklone ako nemaju važeće odobrenje. Istekom ovog roka, komunalno redarstvo je pokrenulo daljnje pravne korake, a prekršiteljima prijete novčane kazne i do milijun kuna. Osim zgrade HEP-a, prioritet za uklanjanje su i antene na zgradi DTS-a, na zgradi u Getaldićevoj ulici, dva tornja ispod i iznad Nove Mokošice te antene na Lopudu i Kalamoti.

Konačno uklanjanje ilegalnih antena, posebice one na zgradi HEP-a, rezultat je kontinuiranih napora ove gradske uprave od 2017. Podsjetimo, Grad Dubrovnik je u pregovorima s HEP-om o kupnji zgrade u Šipčinama, a plan gradske uprave je prenamjena ove nekretnine u dječji vrtić s obzirom na stalnu potrebu za povećanjem kapaciteta predškolskih ustanova.

ASEIZMIČKA SANACIJA

Zavod za obnovu poboljšava stabilnost zgrada u povijesnoj jezgri

Grad Dubrovnik putem Zavoda za obnovu Dubrovnika provodi radove aseizmičke sanacije i obnove dijela krovova bloka zgrada u povijesnoj gradskoj jezgri, omeđenog ulicama Placa, Kovačka, Prijeko i Žudioska. Aseizmičkom sanacijom osigurava se veća otpornost blokova zgrada na potresna djelovanja, koja se postiže ukrućivanjem nosivih zidova injektiranjem te ugradnjom prstena od čeličnih natega u razinama međukatnih konstrukcija.

Predviđeno trajanje sanacije je osam mjeseci, a radovi su podijeljeni u dvije faze, s prekidom u protekloj godini u trajanju od četiri mjeseca zbog ljetne sezone. U listopadu je započelo izvođenje druge faze radova koja je u tijeku, a obuhvaća Žudiosku ulicu, Placu, te južni dio Kovačke ulice. Sanacija se izvodi isključivo na vanjskim nosivim zidovima, budući bi za izvođenje radova na unutarnjim nosivim zidovima i međukatnim konstrukcijama bilo potrebno prethodno iseliti stanare prostora. U prvoj fazi sanacije dovršeni su radovi u ulici Prijeko i sjevernom dijelu Kovačke.

image
Predviđeno trajanje aseizmičke sanacije u zidina je osam mjeseci, a radovi su podijeljeni u dvije faze

Ugovorni izvođač radova je tvrtka „CON-TEH“ d.o.o, dok stručni nadzor vrši Ivana Mucić. Sanacija se provodi sukladno projektu Canosa inženjeringa d.o.o. uz potvrdu i nadzor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Vrijednost cijelog projekta iznosi 2.9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 2,6 milijuna kuna odnosi na građevinske radove, 200 tisuća kuna na projektantske usluge te 60 tisuća kuna za stručni nadzor.

Karta iz 1979.

Zavod za obnovu Dubrovnika od 2000. provodi aseizmičku sanacijuna temelju karte oštećenja od potresa iz 1979. Također i karte mikroseizmičke rajonizacije povijesne jezgre, čime se objektima poboljšava stabilnost za 1 do 2 stupnja.

19. travanj 2024 20:26