StoryEditorOCM
DubrovnikČISTOĆA NA BABINOM KUKU POSTAVILA NOVE SPREMNIKE KOJI SE OTVARAJU SAMO ČIP KARTICAMA

Gdje je kartica? Idem bacit smeće!

17. srpnja 2019. - 12:20

Novi spremnici otpada s čip-čitačima stigli su na Babin Kuk, a pristigle kartice i upute za odlaganje miješanog komunalnog otpada predmet su viceva stanovnika na Glavici. Tamo je naime, gradska tvrtka Čistoća od 15. srpnja započela s pilot projektom novog načina prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a za njegovu provedbu odabrano je odlagalište na glavici Babinog kuka.

Na četiri tamošnja spremnika za miješani komunalni otpad postavljeni su posebni uređaji, tzv. otpadomjeri, koji se otvaraju korisničkom karticom i mjere 20 litara odloženog miješanog komunalnog otpada. Cilj je sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Odluci Grada Dubrovnika, usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada naplaćivati prema stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada u spremnike.

- Baš da mi je vidjeti kako će se snaći ovi naši stariji susjedi s čip karticama? I znači li ovo da ćemo doma morat kupiti kante u koje staje najviše 20 litara? Što ćemo s većim vrećama, ostavit ispred kontejnera? Nije ovo ekološki jer trošimo više vrećica, a ne jedu od 100 litara, a nije ni higijenski jer treba šporkat ruke. Možda i za nas treba uz kontejner stavit one rukavice ko' na pumpi... Sve su to komentari koje je izazvao dolazak Čistoćinih letaka s uputama kako koristiti 'nove' kontejnere i kartice za skupljanje otpada. Iz Čistoće ističu kako je riječ o testnoj fazi, što znači da će uslugu odvoza otpada obračunavati kao i do sada, a ne po odloženoj količini miješanog komunalnog otpada u spremnike.

Potvrđuje to i direktor Čistoće Marko Iveković, a objašnjava kako je naselje na glavici Babina Kuka posebno izabrano za provođenje pilot projekta iz više razloga:

- Tražili smo naselje koje je izdvojenije kako bi imali nekakvu kontrolu, a gore na odlagalištu, već imamo i videonadzor. Osim toga ovi novi spremnici su uvijek zatvoreni, a upravo gore imamo problem s otvorenim kontejnerima zbog izraženih udara vjetra da se otpad razleti svuda po okolišu. S ovom vrstom spremnika otpad će stalno biti zatvoren. Također na tom području među našim registriranim korisnicima nemamo pravnih osoba što nam je bio dodatni razloga za izabrati taj dio grada - objašnjava Iveković.

Riječ je u stvari o novim poklopcima za spremnike koje Čistoća isprobava na Babinom Kuku. Bez kartice i čitača ne mogu se otvoriti, a ne može se u njih ni ubaciti više od 20 litara.

- Još nigdje u Hrvatskoj nije postavljeno ovakvo rješenje i ovi uređaji iskorišteni za cijeli prostor, ali za naš prostor u ovako specifičnom gradu ne vidim kakvo bi bilo drugačije rješenje. Ovo je jedini način da utvrdimo osnovnu zakonsku obvezu, a to je koliko koji korisnik odnosno kućanstvo uopće preda otpada. Ne postoji drugi način jer mi u Dubrovniku ne možemo postaviti vlastiti spremnik za svakoga, moramo tražiti ovakvo rješenje da utvrdimo stvarnu količinu koliko je otpada predala koja obitelj. Negdje u Slavoniji će 20 obiteljskih kuća dobiti svatko svoju kantu, a mi to ovdje ne možemo provesti. Kako će svaki stan u neboderu u Gružu imati vlastitu kantu? Zato se ne možemo ni uspoređivati s drugima jer svatko ima svoje specifične okolnosti - govori Iveković.

U Čistoći žele vidjeti kako se uređaji koriste i hoće li se prilikom njihovog korištenja pokazati neki problem. - Ako se rješenje ne pokaže najkvalitetnijim idemo dalje tražiti drugo, međutim moramo to detektirati u stvarnim uvjetima jer prezentacije često nisu realne. Nabavna vrijednost je prevelika da bi išli u veću nabavu, a da ne znamo što možemo očekivati od cijele priče - dodaje Iveković.

Čistoća nije odredila koliko će trajati ovaj pilot projekt s novim spremnicima na Babinom Kuku, ali računaju da će već kroz mjesec dana znati kako je ovaj način odlaganja prihvaćen.

Koji god način Čistoća odabrala svaki od njih podrazumijeva dodatnu edukaciju i punu suradnju građana. Svi se moramo naučiti razdvajanju otpada kako bi onog miješanog otpada koji se ne može reciklirati i mora na odlagalište bilo što manje.

22. travanj 2024 19:15