StoryEditorOCM
DubrovnikGradsko vijeće o polugodišnjem izvršenju proračuna

Franković: Danas smo relativno OK financijski gledajući prihode i rashode i da bilježimo određenu razinu viška prihoda

Piše dv
25. listopada 2022. - 16:18

Pred vijećnicima je i polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

Izvješće je podnio pročelnik Ante Vojvodić.

- Prihodi poslovanja najznačajniji su od poreza 77 milijuna kuna, prihodi od imovine 45 milijuna kuna, od pristojbi i naknada 45 milijuna kuna. Rashodi za zaposlene 99 milijuna, materijalni rashodi su 48 milijuna kuna kazao je Vojvodić te spomenuo kako Grad ima dva kredita od HBOR-a te je vraćeno 9 milijuna kuna.

- Zagrebačkoj je vraćeno 3 milijuna 800 tisuća kuna, a zajam beskamatni za 2019. od 13 milijuna vratili smo cjelokupnoga u prva četiri mjeseca. Zadnju ratu otplatili smo 7. travnja.

Andro Vlahušić (nezavisni) pitao je kolika je zaduženost Grada.

- Znamo da je preko 20 posto. Neće biti dobro. Naše stanje zaduženosti je 90 milijuna kuna kratkoročnih kredita, 270 milijuna kuna investicijskih, 15 milijuna kuna jamstvo za Gruž i to zajedno je 375 uz TUP 77 milijuna kuna kad zbrojimo zaduženi smo 452 milijuna kuna, s kamatama više od 500 milijuna kuna. Kada kako? Iduće dvije godine će biti vrlo skromne.

Mato Franković:

- Raspravljamo o prvih šest mjeseci koje su bile prilično teške još uvijek tek smo se počeli oporavljati financijski početkom kolovoza. Danas smo relativno OK financijski gledajući prihode i rashode i da bilježimo određenu razinu viška prihoda. Pokušali smo što manje štedjeti na onima koji su primali raznorazne pomoći iz gradskog proračuna i to smo uspjeli zadržati. I gospodarstvenici su bili u određenom režimu. Kad govorimo o kreditima iz prošlosti i iza njih stoje neki projekti. Kada uzmete da smo vratili značajan dio duga prema državi nadamo se da beskamatni zajam nećemo morat ni vratit. Financijskom decentralizacijom oduzeta su određena sredstva da bi se dalo onima koji imaju manje. S tom mini poreznom reformom je Grad izgubio 70 milijuna kuna do sad. Smatramo da se taj beskamatni zajam nama treba otpisati. Kad bi se otpisala dva beskamatna zajma bili bi ispod zamišljene crte dozvoljene zaduženosti grada – kazao je Franković i ovu godinu nazvao vakuum godinom. 

Većinom glasova točka dnevnog reda je usvojena.

25. travanj 2024 10:02