StoryEditorOCM
DubrovnikSVJETOVNI DOMAĆINI PROSLAVE

FESTANJULI 1048. FESTE Kapetan Ivica Đurđević Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić

3. veljače 2020. - 10:27
Neki u cijelom životu ne prožive prijelomne trenutke kakvi su se Dubrovčaninu Ivici Đurđeviću-Tomašu dogodili u nepunih mjesec dana. Netom što je prošlog prosinca imenovan festanjulom iz redova pomoraca, ovaj je pedesetogodišnjak 14. siječnja još freške godine obranio doktorsku disertaciju i u festanjulskom bratstvu na rijetko viđen način spojio znanstveni rad s dužnošću svetkovnika Feste.

More kao hranitelj

Viši predavač i voditelj preddiplomskog studija na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, sa suprugom kućanicom Katicom ima troje djece – 21-godišnju Ivanu, studenticu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, te 19-godišnje blizance Vlaha i Marina. Zanimljivo je da su oba Ivičina sina upisala upravo Pomorski odjel, Vlaho Elektrotehniku, a Marin Nautiku:

- Zasad nijednom od njih ne predajem. A ako do toga ubuduće dođe, svakako ću nastojati izbjeći – šali se kapetan Ivica kojega uoči godišnje svetkovine prožima pozitivna trema. Straha nema jer festanjulske regule nisu nepoznate. Prije 1048. Feste na stotine njihovih prethodnika odradile su svoje dužnosti uspješno pa će tako i tandem imenjaka.

Moreplovac Ivica pomorstvo je kao zanimanje odabrao još kao tinejdžer. U to vrijeme su mladići od Zlatnog potoka do Ploča odlazili u srednju Pomorsku pa je i on odabrao more za hranitelja. Nekad ćudljivo, nekad mirno, uvijek izazovno i poticajno za vjeru, to više jer se u karijeri dvaput susretao s prodorom mora, jednom na 'teretnjaku' bananjeri, drugi put na kruzeru.

Prvi vijađ odradio je na Mediteranskoj plovidbi, dugo je s njom bio povezan. Plovio je preko Atlantika s tovarom banana od Latinske Amerike do sjeverne Europe i niže do nizozemskih i njemačkih luka. Prije ere mobitela teže se bilo javiti obitelji, mogao si to samo po uplovljavanju u porat, čekao se taj trenutak kao nijedan drugi.

Doktor i svetkovnik

Naravno da je kapetan Ivica na vijađima u mislima često zagovarao blagoslov parca kojemu će u posebnoj ulozi na ovoj Festi odati počast:

- Dok sam bio na brodu, nije se nešto posebno festižao taj dan. Među članovima posade rijetki su bili moji sugrađani, tako da sam Svetog Vlaha slavio za sebe, u samoći, razmišljajući kad ću se vratiti u Grad – prisjeća se Ivica Đurđević – Tomaš samotnih dana na pučini.

Dani na kopnu uvijek su, naravno, bili radosniji, posebno blagdanski, kad je obitelj na okupu i ide na procesiju koja će ove godine biti izuzetan doživljaj jer jedan član u nju kreće kao festanjul.

Kad Festa fine, bivši kapetan nastavlja raditi na čvrstom tlu, kao jedan od devetorice kolega kapetana koji su komandni most zamijenili katedrom. I nisu se pokajali.

- Nikad nisam izgubio vezu s morem. Kao predavač sam se zadržao u struci, u učionici se družim sa studentima, predavanja i tečajevi su moje gvardije – zaključuje pomorac festanjul i autor doktorske disertacije 'Procjena sigurnosti plovidbe u lukama i na prikazima plovnim putovima brodova za kružna putovanja' koju je uoči festanjulstva obranio na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Festanjulstvo i doktorat kod gospara Ivice u skladnom su suživotu. Prvo je ipak nekako draže i sveobuhvatnije...tiče se obitelji, tradicije, posla i vjere, svega do čega oduvijek drži.

Gdje god se okreneš, njegov je kamen

Na ovogodišnjoj, 1048. Festi svetoga Vlaha, boje obrtnika brani 45-godišnji festanjul Ivica Vrlić iz Visočana. Njegovi sumještani ponosno će u narodnim nošnjama krenuti u procesiju za barjakom sv. Ivana Krstitelja. A kako i ne bi kad ove veljače u svojim redovima imaju festanjula.

Ivica je kamenoklesar rodom iz primorskog mjesta poznatog po kamenolomima punim snježnobijelog vapnenca. Gotovo četvrt stoljeća izdržao je on u fizički teškom poslu koji na krajnjem jugu rade rijetki, a traže mnogi. Nakon godina mukotrpnog rada meštar više ni može nabrojiti koliko zdanja nosi njegov 'potpis'.

- Gdje god se u Gradu okreneš, mi radimo. Najčešće su to obloge za obiteljske kuće, ali ima i svega drugog od kamena – otkriva nam festanjul obrtnik koji je umijeće obrade i ugradnje kamena naslijedio od djeda i oca, te unaprijedio s dvojicom braće. Krenuli su Vrlići nakon rata gotovo od nule, s priručnim alatima i skromnim znanjem. Danas su postali nezaobilazni na tržištu turističkog Dubrovnika kojemu uvijek negdje nedostaje kamena za pročelja, tarace, kolone i reljefe...

U obiteljskoj radionici gazda zapošljava nekoliko radnika, usavršava znanja a opremu 'snima' po sajmovima na Apeninima. Oštećenja na noktima zbog rada s teškim alatima odavno niti ne zamjećuje, dođu mu ona kao opipljiva profesionalna deformacija. Meštar Ivica drži do tradicije, i u vjeri i u svakodnevnom poslu. Njega virus turističkog rentijerstva nije zahvatio, a nije ni od onih koji kukaju i njorgaju:

- Nemam ja vremena za kuknjavu, treba se iz dana u dan nanovo truditi i raditi. I nadasve poštovati djedovinu pa rezultat neće izostati. Krivo računa onaj tko računa na laku zaradu - podučava iz iskustva ovogodišnji festanjul zanatlija.

Od Visočana do Slanog

Ivica je iz rodnih Visočana preselio u Slano, u obiteljsku kuću uz samu obalu, gdje živi sa suprugom Marijanom, menadžericom u turističkoj destinaciji, i troje djece. Najstarija Jelena je devetogodišnja učenica trećeg razreda OŠ Slano, dok su joj mlađa braća Mihael (6) i Maro (3) razigrani predškolci.

Supruga Marijana rođena Mozara dobro je upoznata sa svime što se veže uz Festu svetoga Vlaha, s najbližima je svjedočila brojnim proslavama parčeva blagdana u Slanome, nosila je i djevojački barjak iz Grgurića... Ove godine pripala joj je časna i zahtjevna zadaća festanjulice. Bodri ona svoga festanjula u svim dnevnim zaduženjima, od tradicionalne festanjulske večere do nošenja Proglasa.

Radoholičar kakav jest, Ivica zadaće prihvaća s mnogo entuzijazma:

- Svi festanjuli će reći da se nisu nadali pozivu, ali kad do njega dođe...preplave te emocije. Znaš da si među nominiranima, uvijek tinja neka nada da ćeš baš ti biti odabran a kad se poziv stvarno dogodi, osjećaji su snažni kao nikad u životu – govori Ivica Vrlić za kojega su zadaci svjetovnog domaćina feste ne breme, već slatka briga koju rado dijeli sa svojim bratimom i imenjakom, kapetanom Ivicom. Monture od festanjula spremno čekaju dan ki dohodi jednom na godište...

Vezane vijesti

FOTO/VIDEO Golubice poletjele put Pila, festanjuli podigli barjak - svečano otvorena 1048. Festa sv. Vlaha!
BISKUP MONS. MATE UZINIĆ Ugledajmo se u Svetoga Vlaha, on je star ali nije ostario - i danas šeta našim ulicama i čini ovaj Grad posebnim
VIDEO / GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Pogrešna je predodžba da smo neka hrvatska verzija Eldorada. Ovogodišnji proračun jest najveći u povijesti, no ni tako rekordan, nije dostatan za sve što trebamo napraviti
18. travanj 2024 11:48