StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Dubrovnik dobio buffer zonu zaštite, stiglo i plovilo za spašavanje na moru, nagrada promo filmu „Dubrovnik – Safe Vacation“, školarcima voćni obrok

Piše Grad Dubrovnik
30. listopada 2020. - 09:10
PRVA U HRVATSKOJ

Predstavljena buffer zona Ministarstva kulture za grad Dubrovnik

Ministarstvo kulture i medija RH u povijesnom kompleksu Lazareta predstavilo je dokument „Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika“. Prezentirao ga je Tomislav Petrinec, glavni konzervator u Ministarstvu, uz nazočnost pomoćnika ministrice Davora Trupkovića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića. Radi se konzervatorskoj podlozi za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu Dubrovnika.

To je prostor koji predstavlja predmet interesa u smislu očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra i u tom području se kontroliraju zahvati u prostoru koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra. Proširena je u odnosu na prvotno ustanovljenu zonu iz 1994. godine i obuhvaća prostor od Gruškog zaljeva, odnosno Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova, odnosno pozicije rta Orsule te padina Srđa.

Konzervatorska podloga predstavlja stručni dokument koji će dalje biti podloga Gradu Dubrovniku za izmjene, dopune ili donošenje prostorno planske dokumentacije. Ona će biti dostavljena i UNESCO-u i bit će temelj daljnjeg praćenja stanja u prostoru.

Konzervatorska podloga
Na izradi konzervatorske podloge radilo se od 2018. godine, u interdisciplinarnom timu stručnjaka Ministarstva kulture. Radilo se na temelju monitoring misije koju je UNESCO proveo u Dubrovniku.


DONACIJA GRADA CRVENOM KRIŽU

Nabavljeno specijalizirao plovilo za traganje i spašavanje na moru

Specijalizirano plovilo za traganje i spašavanje na moru RescueRunner novo je vrijedno vozilo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik financirano donacijom Grada Dubrovnika. Plovilo proizvođača renomirane švedske tvrtke Safe At Sea vrijedno je 400 tisuća kuna, dužine 3.6 metara i kapaciteta 375 kilograma, RescueRunner može razviti brzinu do 38 milja. Krasi ga velika otpornost materijala od kojeg je izrađen, stabilnost u najizazovnijim uvjetima na moru te manevarske sposobnosti koje mu omogućuju pristup najzahtjevnijim lokacijama.

image
Nabavljeno je specijalizirao plovilo za traganje i spašavanje na moru
Grad Dubrovnik


Nabavka skutera RescueRunner predstavlja vrijednu akviziciju u započetom procesu osuvremenjivanja žurnih službi i dodatnom podizanju razine spremnosti za intervencije na moru, a ključna je za pilot projekt ustrojavanja službe za spašavanje na moru koju razvija upravo Dubrovački Crveni križ.

Plovilo je u petak predstavljeno u hotelu Lero, a demonstracija mogućnosti vozila priređena na plaži Mandrač u Solitudu, u nazočnosti predstavnika Grada Dubrovnika, Crvenog križa Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanske županije, PU dubrovačko-neretvanske, Dubrovačke vatrogasne postrojbe, HGSS-a i Civilne zaštite.

ZNALI SMO ONDA, ZNAMO I DANAS

Promo film „Dubrovnik – Safe Vacation“ osvojio prestižnu međunarodnu nagradu

Animirani promo film „Dubrovnik – Safe Vacation“ nagrađen je visokim priznanjem na Međunarodnom festivalu turističkog filma ART&TUR održanom od 20. do 23. listopada u Portugalu. „Znali smo onda, znamo i danas“ – moto je animiranog filma u kojem srednjovjekovni vitez gledateljima predstavlja povijesnu priču o začecima karantene u Dubrovniku i Lazaretima 1377., kao revolucionarnom načinu borbe protiv epidemija.

Filmom se ujedno predstavljaju kulturne i prirodne ljepote našeg grada te se prenose pozitivne poruke o sigurnosti i pozornosti zdravlju koja je u Dubrovniku prisutna stoljećima. Nagrada je uručena producentu Stjepanu Milasu iz renomiranog hrvatskog studija „U šumi“, kreatora i producenta animiranog filma.

image
"Znali smo onda, znamo i danas“ – moto je animiranog filma s Orlandom u glavnoj ulozi
Grad Dubrovnik


PROGRAMI EUROPSKE UNIJE

Voćni obrok za sve školarce

Grad Dubrovnik nastavlja provedbu programa "Shema školskog voća" u svih sedam gradskih škola. Naime, djeca od 1. do 8. razreda u svim osnovnim školama jednom tjedno dobivaju obroke voća, što je realizirano kroz program koji se provodi na razini Europske unije. Ukupni iznos prava na potporu za školsku godinu 2020./2021. iznosi 144.355,89 kuna bez PDV-a, a odnosi se na 3.599 učenika.

image
Školarcima osiguran voćni obrok
Grad Dubrovnik
25. travanj 2024 08:14