StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovčani sve deblji!

Draži im je kečap od ribe, zelje mijenjaju za grickalice: ‘To nije samo zdravstveni problem, ima psihološke, socijalne i ekonomske posljedice‘

Piše Gabrijela Bijelić
25. ožujka 2023. - 20:02

Hrvatski građani najdeblji su u Europskoj uniji, a liječenje bolesti povezanih s debljinom košta nas godišnje 1,7 milijardi eura. Oko 35 posto djece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Djeca su nam peta najdeblja nacija, a odrasli prvaci Europe! Podaci izneseni uz Hrvatski dan debljine 16. ožujka zvone na uzbunu i potiču pitanje kakvo je stanje s kilažom na krajnjem jugu.

Na jugu brine kilaža

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije prim. dr. sc. Ankica Džono Boban potvrđuje da imamo razloga za brigu:

- Nažalost, trend porasta broja stanovnika Hrvatske koji imaju prekomjernu tjelesnu masu i debljinu je zabrinjavajući za oba spola. Rezultati zadnjeg istraživanja (2019.) pokazuju da je udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom porastao za 9 posto u odnosu na istraživanje iz 2015. godine. Taj rast je značajno veći u odnosu na porast od 2 posto na razini Europske unije. Dijagnozu debljine kod nas sve više bilježe liječnici obiteljske medicine kod oba spola. Međutim, upućivanje na stručnu pomoć i liječenje osoba s debljinom još je nedovoljno. Jasno treba reći da je debljina puno više od estetskog izgleda. Ona je kronična bolest. Osim što ugrožava zdravlje, ometa i liječenje drugih kroničnih bolesti. Ključno je osvijestiti poznavanje osobne dnevne potrošnje kalorija u odnosu na njihov unos. Debljina već ima pandemijske razmjere, a oboljele osobe lošiju kvalitetu života. Debljina nije samo zdravstveni problem, nego ima psihološke, socijalne i ekonomske posljedice na individualnoj i društvenoj razini. - kaže Džono Boban koju pitamo je li i u kolikoj mjeri pučanstvo Dubrovačko-neretvanske županije u boljoj poziciji od ostatka Hrvatske po tjelesnoj težini?

image

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije prim. dr. sc. Ankica Džono Boban 

Bozo Radic/Cropix

- Naša županija, pomorski orijentirana s tradicijom mediteranske prehrane koja je zlatni standard za očuvanje zdravlja, ima temelje za puno bolju sliku vezanu za tjelesnu masu (težinu). Međutim, suvremeni ubrzani tempo života i marketinške ponude raznovrsnih nutritivno siromašnih proizvoda superiorno su nadjačali dobre prehrambene korijene. U istraživanju 2003. godine Dubrovačko-neretvanska županija bila je u skupini županija s najvećim udjelom odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom: muškarci 50 do 56 posto, a žene od 37 do 46 posto. Nasuprot tome, po udjelu pretilih žena naša županija bila je u skupini županija s najmanjim udjelom od 9 posto, a po udjelu pretilih muškaraca u skupini županija sa srednjim vrijednostima, 18 posto – otkriva sugovornica i napominje kako se iz zadnjeg istraživanja o životnim navikama hrvatskih građana nažalost ne mogu dobiti podaci za županiju, jer je uzorak za istraživanje bio reprezentativan na nacionalnoj razini.

image

Gluten intolerance and diet concept. Woman refuses to eat white bread. Selective focus on bread

/Shutterstock

Gazirano je opasno

Čaša gaziranog pića od 2 decilitra sadrži 4,5 čajne žlice šećera (oko 22,5 grama), čaša ledenog čaja od 2 decilitra sadrži 3,5 čajne žlice šećera (oko 17,5 grama), čaša kupovnog voćnog jogurta od 150 grama sadrži 4 čajne žlice šećera (oko 20 grama). 30 grama čokoladnih pahuljica ima oko 10 grama šećera, mliječna čokolada od 100 g sadrži 10 čajnih žlica šećera (oko 50 grama), a jedna jušna žlica kečapa sadrži jednu čajnu žlicu šećera ili oko 5 grama. Prema novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, preporučuje se smanjenje dnevnog unosa šećera na manje od 10 posto ukupnog energetskog unosa, a idealno za postizanje dodatne koristi za zdravlje bilo bi smanjenje na ispod 5 posto ili oko 25 grama šećera (6 čajnih žlica)

Zanimalo nas je i što bismo trebali jesti, a što izbjegavati ako ne želimo probleme s kilogramima, te u kolikoj mjeri prehranu treba kombinirati s tjelovježbom?

- Do prekomjerne tjelesne mase i debljine dolazi zbog energetske neravnoteže odnosno pretjeranog unosa energije u odnosu na energetsku potrošnju. Danas, uz sjedilački način života te nedovoljnu i neredovitu tjelesnu aktivnost, vodeći uzrok u dobivanju kilograma je energetski bogata a nutritivno siromašna hrana i povećane količine pojedinih obroka. Na prvom mjestu treba izbjegavati proizvode bogate rafiniranim šećerom. Osim bombona, keksa, grickalica, peciva, pekarskih i drugih proizvoda, treba biti svjestan da mnogi prerađeni proizvodi odnosno procesirana hrana sadrže šećer dodan u tijeku prerade, tzv. skriveni šećer. Među proizvodima koji se najčešće konzumiraju i predstavljaju izvor skrivenih šećera su pića s dodanim šećerom kao što su gotovi sokovi, posebno gazirana pića, sportska pića i ledeni čaj, kečap i drugi gotovi umaci i preljevi, gotovi voćni jogurti i drugi mliječni deserti, kao gotovi pudinzi, juhe iz vrećica, energetske pločice te brojna gotova jela. Svakako treba naći zamjene za hranu sa skrivenim šećerom. Primjerice, umjesto slatkiša i grickalica jesti svježe voće, umjesto gotovih sokova piti prirodni nezaslađeni sok, vodu ili nezaslađeni čaj, umjesto gotovog voćnog jogurta koristiti svježe voće i jogurt. Ako se i konzumira prerađena gotova hrana i proizvodi sa skrivenim šećerom, onda se treba smanjiti učestalost njihovog konzumiranja i količina obroka, a sve uskladiti s potrošnjom energije kako se višak unesenog šećera ne bi taložio u masno tkivo. Prilikom kupovine uvijek treba pročitati deklaraciju na proizvodu, posebno ako postoje oznake da proizvod ima "smanjeni udio masti". Naime, takvi proizvodi često imaju dodani šećer kako bi im se poboljšao okus – ističe stručnjakinja.

Zlatnih pola sata

Sugerira i kako ‘potrošiti‘ višak kalorija:

- Uz promjenu prehrambenih navika, važna promjena je redovita tjelesna aktivnost. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 30 minuta dnevno pet puta tjedno intezivnije tjelesne aktivnosti, što opet ovisi o dobi i zdravstvenom stanju osobe. Prema već spomenutom istraživanju, u Hrvatskoj tek 20 posto odraslih osoba provodi preporučenu redovitu tjelovježbu, nešto više muškarci nego žene, dok 36 posto osoba dnevno provede 7 sati i više sjedeći ili ležeći, ne uključujući vrijeme provedeno u spavanju – kaže nam dr. Džono Boban i navodi koje bolesti može pospješiti prekomjerna tjelesna težina:

- Ona predstavlja rizik za razvoj brojnih drugih kroničnih bolesti ili stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza, hipertenzija i srčani infarkt, šećerna bolest tip 2, nealkoholna masna bolest jetre, žučni kamenci, maligne bolesti, povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida u krvi, apneja za vrijeme spavanja i drugo. Postoji jaka povezanost između debljine i pojavnosti nekih sijela raka. Debeli muškarci imaju veći rizik od razvoja raka debelog crijeva, bubrega, žučnog mjehura, gušterače i malignog melanoma, a debele žene veći rizik za rak jajnika, endometrija, žučnog mjehura, bubrega, gušterače, leukemije, postmenopauzalnog raka dojke i debelog crijeva. Procjenjuje se da debljina pridonosi smanjenju životnog vijeka, gubitkom od četiri do sedam godina života – upozorava voditeljica Službe za promicanje zdravlja i ukazuje na rizike injekcija protiv dijabetesa i sličnih ‘brzodjelujućih preparata‘ za mršavljenje?

image

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije prim. dr. sc. Ankica Džono Boban

Božo Radić /Cropix

- Kao što je već rečeno, kilogrami se dobivaju zbog neuravnoteženog unosa i potrošnje energije, odnosno zbog prekomjernog unosa kalorične hrane, pri čemu se uneseni višak kalorija ne potroši, uglavnom zbog nedovoljne tjelesne aktivnosti, nego taloži u obliku masnog tkiva. "Instant rješenja" nisu rješenja za mršavljenje. Temelj mršavljenja i smanjenja prekomjerne tjelesne mase je promjena životnih navika u smislu promjene prehrambenih navika i navika za redovite tjelovježbe. Lijekovi za liječenje dijabetesa ne smiju se koristiti za liječenje drugih bolesti ili neku drugu svrhu, pogotovo bez liječničkog nadzora. Debljina je kronična bolest, različite etiologije i patogeneze od dijabetesa, pa tako ima i različite smjernice za liječenje u odnosu na dijabetes. Za gubitak kilograma treba tražiti stručnu pomoć - zaključuje prim.dr. Džono Boban.

Ugrožene žene i adolescenti

Dodaje kako odrasli imaju veći rizik za prekomjernu tjelesnu masu i debljinu nego djeca i adolescenti, jer se s porastom životne dobi smanjuje nemasna masa tijela poput mišića, kože, kostiju, a povećava masa masnog tkiva. Nadalje, kod odraslih osoba s godinama života smanjuje se potrošnja energije u mirovanju (tzv. bazalni metabolizam), potrošnja energije za probavu (tzv. termički učinak namirnica) i tjelesna aktivnost.

image

Voće i povrće treba više uključiti u jelovnik

Bozo Prlenda/

- Veći rizik imaju osobe nižeg socijalnog statusa, jer su tjelesno manje aktivne i sklonije konzumiranju brze hrane i industrijskih, prerađenih proizvoda, koji su jeftiniji, često sadrže puno zasićenih masti i jednostavnih šećera (rafiniranog bijelog šećera), a nutritivno su siromašni. Djeca i adolescenti posebno su osjetljivi na razvoj prekomjerne tjelesne mase i debljine zbog okolišnih čimbenika. Korištenjem moderne tehnologije i ekrana (računala, mobitela, televizije) potiče se sjedilački način života. S druge strane, potiče se konzumacija nezdrave industrijski prerađene hrane zbog njihove sve veće dostupnosti i brojnih reklamnih kampanja za nezdrave proizvode. Spol je važan čimbenik rizika za razvoj prekomjerne tjelesne mase i debljine. Istraživanja u svijetu pokazuju da ženski spol ima dvostruko veći rizik od prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Nadalje, žene su izložene većem riziku od razvoja fizičkih i psihičkih komorbiditeta povezanih s debljinom te imaju dvostruko veći rizik od smrtnosti od muškaraca s prekomjernom težinom - zaključuje sugovornica.

image

Nutricionistica Mirna Sentić: debljina ne utječe samo na naše tijelo, već i na emocionalno, mentalno i socijalno stanje

Privatni Arhiv

Nutricionistica Mirna Sentić: Riba dvaput tjedno

Mlada dubrovačka poduzetnica Mirna Sentić, nutricionistica i stručnjakinja za kulinarstvo, kaže kako je debljina je bolest koja ne utječe samo fizički na naše tijelo, već i emocionalno, mentalno i socijalno:

- Stoga je u liječenju potreban multidisciplinarni pristup. Nutricionist, psiholog i kineziolog uz liječničko praćenje u praksi se pokazuju kao dobar tim koji može podržati pacijenta na putu prema postizanju željene tjelesne mase i održavanju zdravlja. A kako problem debljine ne nastaje preko noći, stoga dijete koje imaju zaista stroge režime i nerealne brojke gubitka kilograma u mjesec dana valja zaobići. Smisao leži u manjim koracima i postepenom usvajanju novih prehrambenih navika i obrazaca kao stila života (tjelovježba i san). To će dovesti do promjene brojke na vagi, ali i osobnog zadovoljstva - kaže Mirna i podsjeća kako je ključ u uravnoteženoj i pravilnoj prehrani koju valja prvo razumjeti.

- To su dobro znali naši stari pridržavajući se obrazaca mediteranske prehrane – konzumirajući dvaput tjedno ribu, velike količine voća i povrća uz odabir kvalitetnih masnoća i umjereno uživajući u mesu. Dovesti u balans prehranu nije lako jer živimo u vremenu izobilja i izloženosti hrani na svakom koraku. Nutricionist ima zadaću pomoći kreirati jelovnik ili plan prehrane uzimajući u obzir vašu dob, spol, razinu tjelesne aktivnosti, zdravstveni status te preferencije u hrani. Uz to, jako je važno provesti i prehrambenu edukaciju o veličini porcija, serviranja i poznavanja skupina namirnica općenito, kako bi provođenje “akcijskog plana mršavljenja” bilo uspješnije i s razumijevanjem - ističe nutricionistica Sentić i napominje kako djelovanjem na naše prehrambene navike danas, utječemo direktno na naše zdravlje sutra i time na naš životni vijek. Prenesimo na naše najmlađe one (prehrambene) navike koje su održive, zdravorazumske i osiguravaju im puno sretnih i zdravih godina.

24. travanj 2024 20:14