StoryEditorOCM
DubrovnikPO MAĐARSKOM MODELU: Ova pogodnost trebala bi nas potaknuti na putovanja

Dubrovčani, okanite se Istanbula - s Cro karticom možete do Baranje

22. siječnja 2020. - 08:43
Još malo i ljetovat ćemo ili zimovati uz Cro karticu. Ali ne svi, nego samo sretnici koje poslodavci odaberu za korisnike pogodnosti iz nove ponude Ministarstva turizma unutar aktualnog, četvrtog kruga porezne reforme.

Kao debitna karta, uz PIN

Osim da vrijedi od početka godine, o Cro kartici se malo ili ništa ne zna. Što Dubrovčani mogu očekivati od novotarije koja stiže već u travnju, pojašnjava nam direktorica Županijske Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik Nikolina Trojić:
- Cro kartica na iznos do 2500 kuna koristit će se u vidu debitne kartice kakve imamo kod banaka, a njome će zaposleni tijekom odmora plaćati isključivo smještaj i prehranu kod pružatelja usluga koji imaju POS uređaje, odnosno metode naplate putem kreditne i debitne kartice. Prilikom autorizacije plaćanja koristit će se PIN dodijeljen svakom korisniku kartice kojemu poslodavac uplaćuje 'namjenski' iznos za odmor. Kartica će vrijediti minimalno četiri godine, a sredstva ne mora nužno potrošiti jednokratno, nego tijekom razdoblja važenja kartice – objašnjava Trojić i dodaje kako pravo na Cro karticu imaju svi radnici sa sklopljenim ugovorom kod poslodavca, bilo na određeno ili na neodređeno.
- Cro karticu mogu dobiti i obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i poljoprivrednici koji sebi uplaćuju doprinose. Iznos na karticu može isplatiti bilo koja tvrtka, obrt ili slobodna zanimanja za svoje zaposlenike. Karticu izdaje poslovna banka s kojom Ministarstvo turizma sklopi ugovor, što još nije definirano. Ministarstvo će putem natječaja uskoro odabrati poslovnu banku partnera koja će potom izdati debitnu karticu s PIN-om za Cro karticu domaćim zaposlenicima. Za vrijeme odmora oni će koristiti tu karticu za plaćanje smještaja i prehrane – ističe naša sugovornica. Napominje kako se iznos s kartice ne može preusmjeriti u druge svrhe.
- Temeljem odluke Ministarstva turizma, isključivo se isplaćuje naknada za smještaj i djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića. Gotovina uopće nije u optjecaju.Na ovaj način potiče se promet u registriranim objektima, kako bi se izbjegla siva ekonomija – kaže Trojić.

Poslodavcu na volju

Upozorava, međutim, kako poslodavci nemaju obvezu uplata na Cro kartice:
- Oni to rade dobrovoljno, no treba znati da im na isplaćeni iznos država neće naplaćivati porez na dohodak. Poslodavcima je svakako poticajno uplatiti zaposlenicima nešto što neće biti oporezivano. Drugim riječima, poslodavcu je povoljno jer ne plaća dodatni porez, a zaposlenom odgovara zato što dobiva primanje 'u naravi', putem računa za odmor – kaže direktorica Županijskog HGK koja vjeruje da će kartica, prvenstveno namijenjena jačanju kontinentalnog turizma, dobro proći na dubrovačkom području:
- Doista me iznenadilo koliko naših sugrađana nikad nikad nije bilo u Osijeku, Baranji ili još istočnije. Dosad nekako nismo za to ni bili zainteresirani, radije smo išli u Istanbul, Pariz i London. I duž Jadrana puno je destinacija koje naši ljudi ranije nisu posjetili, a sad će kroz Cro karticu to moći, u vremenu izvan špice sezone, jeftinije na izlet sebi i obitelji – govori Trojić.
- Kod Cro kartice Hrvatska se ugledala na zemlje iz okruženja. Naš model temelji se na mađarskom modelu koji je u roku od pet godina za 60 posto povećao broj domaćih noćenja. U Hrvatskoj pak u posljednjih 15 godina nemamo povećanje broja noćenja domaćih gostiju. Paralelno s porastom broja stranih gostiju, udio domaćih opada, što bi trebalo stati – podsjeća direktorica županijske HGK Dubrovnik.
Kartica kao nagrada
Cro kartica će u optjecaj najranije od travnja, a poslodavac je može dodijeliti zaposleniku kad god poželi nekoga nagraditi.
- Sve ovisi o odnosu poslodavac-zaposlenik. Kad poslodavac vidi da zaposleniku treba poticaj, kad želi nekog privući zaposlenjem, vjerojatno će to biti dodatna metoda animacije. Poslodavcu je ostavljena mogućnost da izabere koga će i kako nagraditi, po principu koeficijenata. Njih se određuje za određeno radno mjesto, a tako bi bilo i s karticom. Poslodavac može izabrati i platiti komu i kako želi. Ministarstvo ne ulazi u odabir zaposlenika za isplatu Cro karticom, što ne znači da se u dogledno vrijeme, ako bude anomalija, neće ići u reguliranje i toga. Dosad ništa nije regulirano unutar firme, samo maksimalni iznos i tehnikalije isplate, te funkcioniranje kartice kod pružatelja usluge – veli Nikolina Trojić.

23. travanj 2024 10:15