StoryEditorOCM
DubrovnikVoditelj službe za epidemiologiju

Dr. Miljenko Ljubić otkrio nam je očekuje li nas epidemija gripe, kakva će biti zima kad je riječ o koroni i kako se najbolje zaštititi od stomačnih viroza koje se najčešće javljaju zimi

Piše Bruno Lucić
30. studenog 2022. - 07:29

Ovih je dana objavljena vijest o studiji provedenoj u SAD-a prema kojoj ažurirana cjepiva protiv covida-19 nude povećanu zaštitu od novih varijanti koronavirusa u usporedbi s originalnim cjepivima. Kakva je situacija s cijepljenjem novim, adaptiranim cjepivima protiv korone i kakav je općenito interes za cijepljenje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, otkriva voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, dr. Miljenko Ljubić.

image

dr. Miljenko Ljubić

Cropix/

- Od rujna i listopada 2022. u Hrvatskoj, kao i u našoj Županiji, za docjepljivanje su dostupna adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty. Ona sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i jedne od omikron podvarijanti virusa. Ova cjepiva (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5, Comirnaty Original/Omicron BA.1 i Comirnaty Original/Omicron BA.4-5) odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih. Stručno gledajući, u ovom trenutku nema dovoljno kliničkih i epidemioloških podataka koji bi jasno ukazivali da treba dati prednost adaptiranim cjepivima pri docjepljivanju. Međutim, zbog očekivanja da će adaptirana/varijantna cjepiva s vremenom pokazati veću učinkovitost u sprječavanju bolesti uzrokovane dominantnim podvarijantama virusa, većina nacionalnih savjetodavnih tijela preporučuju docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivima, pojašnjava dr. Ljubić te nastavlja:

- Interes za cijepljenje protiv koronavirusa u našoj Županiji je znatno smanjen, no još uvijek se zainteresirani mogu cijepiti na punktu u Dubrovniku jedanput tjedno, a u dolini Neretve svaki drugi tjedan. Tijekom listopada u cijeloj Županiji cijepljeno je 615 osoba, od čega je 93 posto, to jest 569 osoba, cijepljeno booster dozom i većinom s adaptiranim cjepivima, navodi dr. Ljubić.

Prokomentirao je i epidemiološku situaciju u Županiji.

- Epidemiološka situacija, što se tiče oboljelih od bolesti COVID 19 na području DNŽ, trenutno je zadovoljavajuća. Dnevno se u Županiji registrira do desetak oboljelih uglavnom s lakšom kliničkom slikom. Samo mali broj oboljelih zahtjeva hospitalizaciju, a smrtnih slučajeva na sreću u posljednjim danima nismo zabilježili, podcrtava epidemiolog.

Odgovorio je stručnjak može li se govoriti o imunitetu krda kad se govori o koroni jer je dosta ljudi preboljelo covid, a veliki broj stanovništva se i cijepio.

- Sigurno se stvorio jedan zavidan nivo zaštite protiv covida kod naših žitelja, što nakon preležane bolesti ili cijepljenjem a što utječe na manji broj novooboljelih. Što se tiče procijepljenosti, dosad se u našoj Županiji s dvije doze (primovakcinacija) cijepilo oko 72 posto odraslog stanovništva, nešto malo više od prosjeka Republike Hrvatske. Stoga za takozvani ‘imunitet krda‘ svakako treba postići još veću procijepljenost, pogotovo zato što znamo da vremenom dolazi do slabljenja zaštite od infekcije i nakon preboljenja ili primarnog cijepljenja. Iz tog razloga je opravdano ponovno docjepljivanje, pogotovo za starije dobne skupine i kronične bolesnike, navodi sugovornik.

image
Barbara Gindl/Apa-picturedesk Via Afp

Dotaknuvši se korone ali i gripe, dr. Ljubić je otkrio i kakvu zimu očekuje.

- Gripa je nepredvidiva bolest i nezahvalno je bilo što prognozirati. Međutim, prema podacima o oboljelima od gripe na južnoj hemisferi, kad je kod nas bilo ljeto, možemo očekivati da će sad u zimskom periodu slično biti i kod nas - s većim brojem oboljelih. Kada će kod nas započeti epidemija gripe, točno ne znamo, ali obično se kaže kako gripa dolazi o Božiću, a završava o Uskrsu iako je bilo sezona kad bi gripa počela znatno prije Božića. Što se tiče korone, također nema točne prognoze i ukoliko ne dođe do novih, većih mutacija SARS CoV 2 virusa, možemo možda očekivati i mirniju zimu. Premda zimski uvjeti, dulji boravak u zatvorenim prostorima i smanjenje fizičkih aktivnosti, mogu to donekle i pokvariti, napominje dr. Ljubić.

Iznio je podatak hoće li u najjužniju hrvatsku Županiju dolaziti nova cjepiva.

- Sva trenutna cjepiva protiv bolesti COVID-19 su prisutna i u našoj Županiji i dostatna, kao i cjepivo protiv gripe. Ukoliko dođe do potrošnje bilo kojeg cjepiva iz centralnog skladišta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ona mogu stići u našu Županiju, kaže dr. Ljubić.

Često se navode prognoze o porastu slučajeva gripe jer su pale sve postojeće epidemiološke mjere, a tu je i pitanje koliki je interes za cijepljenje protiv gripe.

- Zasad još nemamo prijava oboljelih od gripe u Županiji. Nekoliko osoba kod kojih se sumnjalo da su oboljeli od gripe testirani su kod nas u Zavodu te se pokazalo da su negativni na virus gripe. Prema našim saznanjima od cjepitelja, interes za cijepljenje protiv gripe u Dubrovniku i u Županiji je očekivan. Naime, zasad su najviše među cijepljenima protiv gripe osobe koje se svake godine cijepe protiv gripe, a to su osobe od 65 godina i starije, te osobe s kroničnim bolestima. Cijepljenje je za njih besplatno. Računamo da se njih već više od 70 posto cijepilo. U narednom periodu očekujemo i cijepljenje iz te skupine koji još nisu. Naime, dolaskom hladnijih dana i pojavom većeg broja oboljelih od gripe javlja se i veći interes za cijepljenje. Naša preporuka je svakako da takve osobe ne trebaju odugovlačiti, već se trebaju javiti svome izabranom liječniku zbog cijepljenja, te se svakako zaštiti prije pojave epidemije gripe, savjetuje dr. Ljubić.

Na pitanje je li istina da se u Dubrovniku posljednjih dana povećao slučaj stomačnih viroza, dr. Ljubić odgovara:

image
Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Tipično u zimskom periodu bilježi se veći broj oboljelih od crijevnih viroza ili gastroenteritisa. Riječ je o infekcijama koje su obično popraćene proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te u većini slučajeva i blagom temperaturom. Najčešći uzročnici akutnog proljeva su virusi, dok su rjeđi uzrok bakterije. Najbolja zaštita je pravilna higijena, učestalo pranje ruku te odgovarajući postupak s hranom, što će spriječiti širenje većine zaraznih bolesti, a ne samo pojavu "stomačne viroze". Većina infekcija rješava se spontano, a za teže slučajeve bolesti nužno je konzultirati se s liječnikom (posebice ako se jave simptomi dehidracije, ako je proljev dugotrajan i praćen pojavom krvi u stolici), pojašnjava Voditelj službe za epidemiologiju.

Na kraju je dr. Ljubić prokomentirao stroge epidemiološke mjere u Kini zbog kojih su izbili neredi o kojima se piše i izvještava u domaćim i stranim medijima.

- Svaka zemlja donosi svoj nacionalni plan u borbi protiv bolesti COVID-19. Taj plan ovisi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u toj zemlji, ekonomskoj moći, dostupnosti zdravstvene zaštite, broju stanovnika, zdravstvenim navikama, socijalnom statusu stanovnika... Kina, zemlja iz koje je krenula pandemija, kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta i s posebnim državnim uređenjem, svakako pri donošenju trenutnih mjera ima u vidu veliki broj novooboljelih, što sigurno stvara veliki pritisak na zdravstvene ustanove i udar na ekonomiju zemlje. Iz tih razloga ona i donosi mjere koje nama sad izgledaju rigorozne i možda neopravdane, pogotovo što dovode do nezadovoljstva jednog dijela stanovništva Kine na koje se te mjere odnose, zaključuje dr. Ljubić.

18. travanj 2024 21:16