StoryEditorOCM
DubrovnikKADROVSKO POJAČANJE |

DR. MAJA MRAZ, NOVA LIJEČNICA NA KALAMOTI Iz Vukovara sam došla na Elafite jer strašno volim more, fale mi još samo klavijature da zasviram za dušu

Piše Kristina Filičić
18. siječnja 2021. - 19:11

U ordinaciju obiteljske medicine na Koločepu stigla je doktorica iz Vukovara. Od prošlog petka svakodnevno je na raspolaganju Kalamotezima, a stalnih otočana je otprilike stotinjak.

- Raspisan je natječaj, doktorica se javila, dogovorili smo se vrlo brzo. Došla je prošli tjedan. Smjestila se u stan iznad ordinacije koji je u vlasništvu Doma. Nadam se da će ovo biti dugotrajno rješenje – kaže ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan te dodaje kako je doktorica zaposlena na neodređeno vrijeme.

image
Branka Mumalo



Napominje još kako je koločepska ordinacija cjelogodišnja turistička ambulanta takozvani nadstandard za stanovnike Koločepa, financiran iz proračuna Grada Dubrovnika.
Nova otočka doktorica Maja Mraz radila je u vukovarskom Domu zdravlja, a što je prevagnulo da iz najistočnije hrvatske županije dođe u najjužniju, kaže:

- Strašno volim more to je presudilo. 'Ljepote kakve ni', jesam dobro rekla – kroz osmijeh će dr. Mraz koja je baš u siječnju pristigla na more.

- Ovdje je tako lijepo, ljudi su divni, susretljivi. Jako su me lijepo primili, zadovoljna sam. Kad je Bog stvarao prirodu i život mislim da se baš ovdje potpuno posvetio – kaže nam ova zaljubljenica u sve morsko, a o otoku zimi će:
- Meni nije nikad dosadno, uz brigu za pacijente, uz dobru knjigu i glazbu koja je moj hobi, prođe vrijeme – kaže ova Vukovarka sa škoja kojoj još jedino nedostaju klavijature jer 'glazba je lijek za dušu'. More je ionako okružuje sa sve četiri strane.
Znači, nećete lako s otoka? – pitamo.

- Ne, ne brinite. Jedna rečenica za mene je jako značajna 'volim more'.

Znači li to barem deset i više godina na Kalamoti?

- Ja bih vječno, ali nisam faraon – simpatično će dr. Mraz rodom Vukovarka koja je početkom 2021. zagrebačku adresu zamijenila dubrovačkom, a već postala prava Kalamotezica jer pohvalila se svladavanjem do nedavno nepoznatih riječi poput 'persijana' i 'butiga'.
U ordinaciji na Kalamoti je svaki dan, od 7 i 30 do 13 i 30 sati a ukoliko nekome od mještana zatreba zdravstvena skrb i izvan tog vremena 'tu je kad god je potreba'. Tek kat poviše.

image
Nakon dugog čekanja Kalamotezi su osigurali liječničku skrb
Branka Mumalo


U ordinaciju je ušla u petak i već imala svog prvog pacijenta na otoku.

- Jednog simpatičnog gospodina koji je zadobio opekotinu lijeve šake i to smo uspješno riješili na obostrano zadovoljstvo – kaže nam zadovoljno dr. Mraz.

Dostupnošću svakodnevne primarne zdravstvene zaštite na Kalamoti zadovoljni su zasigurno i stanovnici ovog elafitskog otoka. Podsjetimo, u listopadu lani Kalamotezi su, ogorčeni ukidanjem ambulante na otoku, uputili apel i poručili da je doktor otočanima prijeko potreban i mora biti dostupan cijeli dan. Naime, zbog problema s financiranjem ambulante, doktoricu s Kalamote je Dom zdravlja Dubrovnik prebacio u ugovorenu ordinaciju u naselju Mokošica, a doktorica budući da živi na Kalamoti bila je otočanima dostupna tri puta tjedno po dva sata tijekom jutra. Kako je u gradskom proračunu za ovu godinu uvršteno i financiranje ambulante na Koločepu, s prvim danima nove na otok je stigla dr. Mraz.

Koliko pacijenata gravitira toj ordinaciji, teško je utvrditi jer nadležna ordinacija obiteljske medicine za Kalamoteze je na Lopudu pa su mnogi tamo upisani, a ima ih upisanih i kod obiteljskih liječnika u Dubrovniku. Svakako dr. Mraz je na otoku na pomoć svim otočanima a sutra i turistima koji će kad korona jednom popusti ponovno na naše more. A kad smo već kod korone, da, i dr. Mraz će se cijepiti jer, smatra, drugog rješenja nema.

Jedan otok, dvije doktorice

Zanimljivo je još spomenuti, kako su u kroničnom nedostatku medicinskog kadra u cijeloj RH pa tako i na jugu, na ovom malom dubrovačkom otoku trenutačno dvije liječnice. Naime, i doktorica koja je preuzela ordinaciju u Mokošici još uvijek živi u stanu u vlasništvu Doma zdravlja na Kalamoti.

19. travanj 2024 22:24