StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI SKUPŠTINE ZRAČNE LUKE DUBROVNIK

Dok iz Županije ne žele komentirati prijedlog Vlade RH, vladajući u Dubrovniku i Konavlima pozdravljaju izbor Viktora Šobera za direktora aerodroma. Za njih je staložen i kompetentan stručnjak, a za dio oporbe briselski birokrat po mjeri Plenkovića

Piše Ahmet Kalajdžić
4. kolovoza 2022. - 07:29

Savjetnik za telekomunikacije i informacijsko društvo u Stalnom predstavništvu Hrvatske pri EU u Bruxellessu Viktor Šober predložen je temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju za člana društva - direktora ZLD. Vlada RH je predložila imenovanje Šobera na zatvorenoj sjednici, a o prijedlogu će se na Skupštini Zračne luke Dubrovnik očitovati dioničari, odnosno suvlasnici može prijedlog Vlade RH prihvatiti ili odbiti ali je izgledno da će upravo on zasjesti na fotelju direktora za koju je još 2018. slovio kao bio najozbiljniji kandidat.

image

Zračna luka Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Skupština bi se, neslužbeno doznajemo, trebala održati idućeg tjedna. Po svim pokazateljima, tada će Šober biti izabran za novog direktora na poziciju za koju se natjecao još 2017.godine. Naime, te godine je bio kandidat uz Roka Tolića, ali je na koncu odustao. No, nije imenovan ni Tolić nego mu je privremeno produžen mandat, da bi kratko nakon toga nekoliko puta za privremenog obnašatelja dužnosti direktora bio imenovan Frano Luetić.

Podsjetimo, odlučuje se prema aktualnom natječaju kojeg je raspisalo posebno Povjerenstvo pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH. Prijedlog Vlade RH bio je to povod da čujemo što o njemu misle vladajući, a što predstavnici oporbe u jedinicama lokalne samouprave koje su, pored države odnosno Republike Hrvatske kao većinskog vlasnika, suvlasnici Zračne luke Dubrovnik.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije nisu željeli komentirati prijedlog Vlade RH sve do održavanja Skupštine ZLD, a doznali smo kako su takav odgovor uputili svim zainteresiranim medijima koji su ih kontaktirali sa sličnim upitom. Međutim, oporbeni vijećnik, član stranke ”Srđ je Grad” Marko Giljača ističe:

image

Marko Giljača

Duje Klaric/Cropix

- Nakon četiri godine tijekom kojih Vlada RH zbog očitog kadrovskog deficita i unutarnjih trzavica nije imala hrabrosti preuzeti odgovornost za jedan od najvažnijih gospodarskih subjekata Dubrovačko- neretvanske županije, konačnu oduku treba pozdraviti. Očito je premijer konačno dobio kandidata po svojoj mjeri, briselskog birokratu kakve inače preferira, što je sasvim legitimno jer je njegova i odgovornost. Međutim, ono što nas treba zanimati jest poštivanje procedure i uvjeta natječaja: ako je tu sve u redu, tad nema razloga da se petljamo u odluku Vlade RH. Ali, kao što smo imali priliku čitati u u lokalnim medijima, na završnim razgovorima je bio i kandidat koji ostvaruje prednost pri zapošljavanju prema Zakonu o hrvatskim braniteljima. Stoga očekujemo Vladino obrazloženje zašto nisu poštivali uvjete natječaja posebno stoga što su im uvijek puna usta prava hrvatskih branitelja, a čudi me da niti jedna od brojnih braniteljskih udruga nije postavila to pitanje.

Iz gradske uprave Dubrovnika odgovoreno nam je kako će Grad Dubrovnik će podržati prijedlog Vlade Republike Hrvatske.  - Drago nam je što na čelo zračne luke Dubrovnik dolazi naš sugrađanin Viktor Šober koji je obnašao brojne važne dužnosti u Bruxellessu- istiće se u odgovoru Grada Dubrovnika. 

image

Maro Kristić

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Potpuno naklonjen izboru Šobera je i oporbeni zastupnik Mosta u dubrovačkom Gradskom vijeću  Maro Kristić. -Temeljem dostupnih podataka mislim da Viktor Šober posjeduje sve potrebne kompetencije, a vrijeme će pokazati kakvu će iskazati operativnu uspješnost koja mu je nužna jer funkcija na kojoj će biti imenovan iziskuje sposobnu osobu an toj značajnoj poziciji - naglašava Kristić. 

image

Božo Lasić

Cropix/Cropix

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao nam je kako je upoznao Viktora Šobera koji je na njega ostavio vrlo dobar dojam. - To je iskusan, miran i staložen čovjek i kompetentni stručnjak koji mi je čak izložio neke svoje ideje tako da očekujem nastavak dobre suradnje s Općinom Konavle, što me veseli. Moram također naglasiti kako je i u prethodne dvije, gospodarski vrlo teške godine Frano Luetić vrhunski sve posložio i odradio nimalo lak posao, a radujem se dolasku Šobera- ističe Lasić dok oporbeni vijećnik SDP Konavala Antonio Bagoje naglašava kako nisu upućeni u izborni postupak za mjesto direktora Zračne luke.  - Mislim da Šober nije prepoznat kao pozitivni izbor, dapače ima prijavljenih kandidata koji su bili prijašnji direktori te su imali sve reference i ne znam što su ispali, vjerojatno jer nisu po volji vladajućoj većini. HDZ ima u Općinskom vijeću Konavala glatku većinu uz omjer glasova 9 naprema 4 i nedvojbeno je kako će predloženi kandidat biti izabran- drži Antonio Bagoje.

 

 

24. travanj 2024 21:11