StoryEditorOCM
Dubrovnik(NE)SIGURNOST U PROMETU

Dok čekaju rekonstrukciju ceste, stanovnici Nuncijate put prelaze ‘napamet‘, uskoro bi mogli dobit pješački, iz Grada Dubrovnika otkivaju kad

Piše Bruno Lucić
16. studenog 2021. - 15:40

Stanovnici Nuncijate već godinama čekaju uređenje odnosno rekonstrukciju magistralne ceste jer, prelazeći magistralu, nose 'glavu u torbu'.

- Hrvatske ceste na ovom predjelu državne ceste D8, na potezu od Mosta dr. Franja Tuđmana do ulaza u Grad na Ilijinoj glavici, planiraju sveobuhvatni projekt rekonstrukcije koji će, uz rekonstrukciju kolnika uključivati i pješačke staze, pothodnike, parkirališta, oborinsku odvodnju i javnu rasvjetu. Grad Dubrovnik također je uključen u ovaj projekt. Treba napomenuti i kako je Grad već ranije postavio javnu rasvjetu na dotad neosvijetljenom području uz državnu cestu na Nuncijati na dionici dugoj 400 metara. Riječ je o rješenju koje je realizirano u cilju povećanja sigurnosti građana s predjela Nuncijate, a dok se ne realizira projekt cjelovite rekonstrukcije državne ceste D8, podsjećaju iz Grada Dubrovnika.

image
Tonći Plazibat/cropix

Žitelji ovog naselja već dulje apeliraju da se postave privremeni pješački prijelazi kako bi pješaci, posebno djeca, sigurnije prelazila cestu s tamošnjeg autobusnog stajališta. Grad Dubrovnik je službenom dopisom od Hrvatskim cesta zatražip privremeno postavljanje pješačkog prijelaza.

- Dogovoreno je da će Grad dostaviti projektnu dokumentaciju sa svim potrebnim suglasnostima, a Hrvatske ceste realizirati projekt. Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu ugovorio je potom s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu izradu prometnog elaborata za uspostavu pješačkog prijelaza na državnoj cesti u naselju Nuncijata. U narednih desetak dana predmetni elaborat trebao bi biti završen, a nakon čega će se sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zatražiti suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na isti, objašnjavaju iz Grada Dubrovnika te nastavljaju:

- Po ishođenju potrebnih suglasnosti stvorit će se preduvjeti za označavanje pješačkog prijelaza, a što će također ovisiti i o složenosti tehničkog rješenja iz Prometnog elaborata (vrsta neophodnih građevinskih radova i potrebne prometne opreme za uspostavu istog). Sama realizacija očekuje se iduće godine. S obzirom da se radi o zahvatu na državnoj cesti, sve prethodne radnje Grad Dubrovnik odradio je u dogovoru s Hrvatskim cestama, koje će u konačnici realizirati i financirati radove, napominju za gradske uprave.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Iz Hrvatskih cesta su objasnili gdje je 'zapeo' projekt rekonstrukcije.

- Projekt je u fazi pripreme dokumentacije za javnu nabavu HIA studije kao priprema za ponovno ishođenje lokacijske dozvole. Ista je potrebna i sukladno novom načelu i obavezi Ministarstva kulture, a koja određuje studiju utjecaja na svjetsku prirodnu baštinu. Ovo je dodatni trošak koji nije bio predviđen kod ugovaranja posla. U međuvremenu je izrađen dodatni projekt optimalizacije odvodnje, te je u tijeku implementacija rezultata i odabir najoptimalnijeg rješenja. Po dobivanju lokacijske dozvole slijedi izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole. Prema procjeni, ukupni rok za navedene radnje je otprilike godinu dana od dana ishođenja lokacijske dozvole. Po izdavanju građevinske dozvole slijedi postupak nabave za odabir izvođača radova za rekonstrukciju, ističu iz HC-a navodeći kako je 547 tisuća kuna iznos cijelog postupka do građevinske dozvole, dok se za HIA Studiju i ponovni postupak iznos procjenjuje na otprilike 200 tisuća kuna.

25. travanj 2024 07:17