StoryEditorOCM
Dubrovnikskupština

Dobroslavić o brzoj cesti kroz Rijeku dubrovačku: Moramo se čuvati da nam ovi izbori koji dolaze iduće godine ne pomute razum i ne prevladaju našim raspravama

Piše Silvia Rudinović
13. ožujka 2023. - 13:06

Odgovarajući na vijećnička pitanja Tea Andrića (HDZ), dubrovačko neretvanski župan Nikola Dobroslavić na sjednici Županisjke skupštine najavio je okončanje radova na stonskoj obilaznici do kraja mjeseca, tehnički prijam će biti oko 31. ožujka. Točan datum otvorenja ceste za promet nije poznat, ali se očekuje da će to biti dobrano prije početka turističke sezone, rekao je župan.

- Nastavljamo raditi na dijelovima tog projekta, na autocesti do Osojnika, na brzim cestama od Osjonika i do Zračne luke te na brzoj cesti od Brijeste do Perne, sa zaobilaznicom Orebić. Naravno, radimo na lučkoj infrastrukturi – rekao je Dobroslavić.

image

Župan Nikola Dobroslavić

 

Tonci Plazibat/Cropix

Na kritike i bojazan o štetnosti gradnje brze ceste kroz područje rijeke dubrovačke, Dobroslavić je rekao: „Bitno nam je da cijela županija bude povezana s ostatkom Hrvatske i to smo s Pelješkim mostom dobro napravili i to ćemo nastaviti raditi jer nam ceste nisu zadovoljavajuće. Važno je da cijela županija ima pristup središtu županije, Dubrovniku, i da turistička odredišta imaju brz, kvalitetan i moderan pristup zračnoj luci. To smo dužni napraviti. Zato nije primjereno da bilo tko kaže nama se to ne sviđa, mi smo protiv toga. To nije argumentacija niti na to možemo pristati. Spremni smo razgovarati o svim aspektima tih projekata, osobito zaštiti okoliša. Rasprava tek predstoji. Neki se služe argumentacijom koja je netočna, kao što je prelazak preko izvorišta rijeke Omble. Vidim da se to pomalo napušta. Dosad je to bila mantra, nećemo preko izvorišta Omble. E, sad je zaštićeni krajolik Rijeke dubrovačke. Cesta nekuda mora proći. Ceste i mostovi prolaze kroz zaštićene krajolike, nacionalne parkove, parkove prirode. Nigdje nije zapriječena gradnja cesta. One su uvjet normalnog života i gospodarskog razvoja”.

Predstoji rasprava o utjecaju brze ceste na okoliš.

- Moramo se čuvati da nam ovi izbori koji dolaze iduće godine ne pomute razum i ne prevladaju našim raspravama. Ovo su strateška pitanja. Važna za ovu županiju i dolazeće generacije. Ne smijemo im to uskratiti – rekao je župan.

16. travanj 2024 15:31