StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI SAVEZ SPORTOVA

Dobili su 14 milijuna kuna i pola godine za uvođenje reda u web-knjige, gradonačelnik očekuje pomake, a što kaže čelnik DSS-a Kapović

Piše Ahmet Kalajdžić
3. prosinca 2021. - 20:37

Rasprava o raspodjeli proračunskih sredstava Grada Dubrovnika za 2022. godinu za potrebe Dubrovačkog saveza športova (DSS) ove je godine, nakon žučne rasprave na prosinačkoj sjednici Gradskog vijeća, izrodila je prilično neobičan zahtjev. Podsjetivši da Grad Dubrovnik izdvaja 14 milijuna kuna za Dubrovački savez športova, gradonačelnik Mato Franković zatražio je transparentniji prikaz financija ove kroven dubrovačke organizacije sportova.

Nakon što su se i gradski vijećnici zainteresirali za namjenu i raspolaganje novcem za sport, Franković je spomenuo za njega znakovite primjere Plivačkog kluba Jug te Rukometnog kluba hrvatske mladeži Dubrovnik. Za PK Jug je ustvrdio kako je "dokazano netransparentno trošenje novca" dok je za Rukometni klub podsjetio da su ih "igrači upozoravali na trošenje".

Nakon opaske vijećnika kako na internet- stranici Saveza sportova ne mogu naći niti Statut niti ijedan zapisnik s neke sjednice Izvršnog odbora, Franković je zatražio da Dubrovački savez sportova u roku 6 mjeseci sve akte objavi na web- stranici i da sklope ugovor s nekom informatičkom tvrtkom koja bi im izradila sustav otvorenosti i transparentnosti, tako da gradska uprava i vijećnici na dnevnoj razini imaju potrebne informacije o potrošnji 14 milijuna kuna proračunskih sredstava.

O tom zaključku u Dubrovačkom sportskom savezu ističu da, sukladno proračunu, na Skupštini saveza dodjeluju sredstva svim sportskim udrugama transparentno:

- Sredstva namijenjena određenom klubu "u kunu" se isplaćuju u mjesečnim apoenima na klupske račune, a svi klubovi za svaku isplatu u određenom mjesecu moraju dostaviti dokaze o trošenju tih sredstava i to za dva programa, isplate plaća trenerima, a plaće se sufinancirau od Saveza sportova) i redoviti rad klubova. Klubovi kao dokaznice moraju predati JOPP- potvrdu o isplati osobnih primanja i kopije računa za redoviti rad (troškovi smještaja, putovanja, sudaca, nabavka sportske opreme i slično). Ako neki klub ne ispuni tu obavezu na mjesečnoj razini, zaustavljaju mu se sljedeće isplate sve dok ne prilože tražene dokumente - rekao nam je predsjednik Dubrovačkog saveza sportova Maro Kapović napominjući kako Grad Dubrovnik preko tog Saveza sufinancira klubove i njihov rad s mladima, ali da Uprave klubova moraju kroz sponzore pronaći i dodatna sredstva kako bi uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju.

- Iz sponzorskih se ugovora pokrivaju i troškovi profesionalnih ugovora igrača u seniorskom uzrastu (nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo) kao i za njihove honorare, smještaj, prehranu itd. Rad i program klubova koji se sufinanciraju putem Dubrovačkog saveza sportova je rad s mladima, njihov odgoj, sportski razvoj u određenoj sportskoj grani i ono najvažnije, kroz sportsku aktivnost i pripadnost određenom klubu jest otklon od narkotika, alkohola, huliganizma i ostalih poroka današnjice- podsjetio je Kapović i ustvrdio:

- Prihvaćamo zahtjev gradonačelnika o objavi dokumenata na našoj web- stranici.Savez redovito objavljuje sve službene dokumente na našoj službenoj web stranici www.dubrovackisavezsportova.com koja se od prije deset dana redizajnira i ažurira.Inače, PVK Jug nam uredno dostavlja svu dokumentaciju a za rukometni klub još čekamo dio dokumentacije te im, shodno tome, još nisu ni uplaćena sva pripadajuća sredstva. Uvjereni smo da će s ispunjenjem naše obveze i objavom dokumenata otpasti sve sumnje o netransparentnosti, a napominjem kako smo odlučno i apsolutno protiv bilo kakve politizacije sporta te prihvaćamo izbor svakog nadzornog tijela od gradske uprave koja nas i financira.

25. travanj 2024 04:20