StoryEditorOCM
DubrovnikNAŠIH PET MINUTA

Djelatnici Hitne medicinske pomoći prosvjeduju i u Dubrovniku: Mi nismo samo javna, nego i interventna služba, hitno nam vratite beneficirani radni staž!

Piše L. Vierda
21. veljače 2022. - 12:51
prosvjed djelatnika hitne medicinske pomoći - svakog ponedjeljka u podne pod motom Naših pet minuta palit će sirene i rotacijeTonći Plazibat/cropix

Rotacijama vozila Hitne medicinske pomoći i Sanitetskog prijevoza održan je prosvjed sindikata djelatnika Hitne medicinske pomoći 'Zajedno' u borbi za povratkom beneficiranog radnog staža, koji im je ukinut za vrijeme ministra zdravstva Andrije Hebranga 1998., kao i dvadesetak posto plaće tamo početkom dvijetisućitih, koje više nikad nisu vidjeli.

-Povratak beneficiranog radnog staža osnovni je razlog našeg prosvjeda u cijeloj Hrvatskoj, za to se borimo mi svi djelatnici Hitne medicinske pomoći. Ali tu još ima stvari na kojima treba poraditi, pored činjenice da smo utrpani u isti koš skupa s prosvjetnim djelatnicima, samo zato jer smo, kako se to reče, javna služba. No naša su zanimanja specifična, tu se radi o ljudskim životima" - rekao nam je sindikalni predstavnik djelatnika HMP-a Zajedno, Mihael Kukuljica.

Inicijativa za sindikat Zajedno stigla je od svih djelatnika Hitne, bez obzira kojem sindikatu su dotad pripadali, u cijeloj Hrvatskoj.

-Zajedno je sindikat osnovan upravo zato jer nam je podjela dosta, nije nas briga ni za politiku ni za podjele ni za crne ni bijele, okupili smo se u sindikatu Zajedno zato da popravimo što treba popraviti i borimo se da se vrati ono što nam je ukinuto preko noći nekakvom odlukom, pa se nikad više nije vratilo." - dodaje Kukuljica.

Kao i njegovi kolege u ostatku Hrvatske, upalili su sirene i rotacije pod sloganom 'Naših pet minuta', jer Hitna medicinska služba jedina je žurna služba u Republici Hrvatskoj koja nema beneficirani radni staž, i tako će raditi svakog ponedjeljka u podne.

Zahtjevan posao, izloženost nevjerojatnim stresovima koji imaju ogroman utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje djelatnika Hitne medicinske pomoći, teško može odrađivati svakodnevno jedan tim koji je prešao 67 godina, jer u pitanju su ljudski životi. Između ostaloga, dodaje Kukuljica, probajte vi nositi osobu s vrha Svete Marije ili iz Gruža gdje je skalina toliko da vam se zavrti u glavi, a vozilo Hitne jedva može pristupiti.

Samo zbog skalina kao specifičnosti jadranskih gradova trebalo bi se dobro porazmisliti, ako ništa drugo, o dodacima.

-Naravno da nemamo ni dodatke ni išta slično samo zato jer je Grad takav da nema gdje skalina nema" - smije se Kukuljica i dodaje: "-To su specifičnosti našeg podneblja i to je tako. Obično samo molimo boga da ne bude skala ili da ih barem bude što je manje moguće, a kad već ne možemo to izbjeći onda molimo boga da nam ne škrokaju leđa. Ali to nam je sad najmanja briga, beneficirani staž je ono što se odmah mora vratiti djelatnicima Hitne medicinske službe, kao ne samo javne, nego i interventne službe."

Svakog ponedjeljka točno u podne ponovno će prosvjedovati kako bi poslali poruku Ministarstvu i ministru Berošu, a priključili su im se i iz sanitetskog prijevoza dok su podršku i uključenje najavili i oni čiji se brojevi također okreću u svakakvim situacijama, a ne samo kod požara - kolege vatrogasci.

25. travanj 2024 07:01