StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJAVITE VANDALE|

DIVLJAŠTVO NA DJEČIJIM IGRALIŠTIMA: Prvo su ‘samo‘ lomili sprave, a sad razbijaju sandučiće od struje

Piše Gabrijela Bijelić
30. rujna 2020. - 18:20
Dječja i sportska igrališta stalna su meta vandala koji pod okriljem noći, neopterećeni nadzornim kamerama, razbijaju ograde, lome sprave i trgaju električne instalacije. Nakon što se zbog loma na toboganu prošlog tjedna dijete ozlijedilo u gruškom parku, potvrđena je dojava o uništenju javne rasvjete u Mokošici. Taj je incident ponukao Grad Dubrovnik na apel sugrađanima da komunalnom redarstvu prijave delinkventna ponašanja, kvarove i oštećenja gradske opreme.
 

Divljaštvo u porastu


Na sportskom igralištu Između dolaca u Mokošici su, podsjetimo, trojica mladića onesposobila sustav javne rasvjete 8. rujna uvečer kad su provalili u ormarić pokraj igrališta te neovlašteno 'petljali' po električnim instalacijama.

image
Božo Radić/Cropix


- Takvim delinkventnim i neodgovornim ponašanjem oštetili su gradsku imovinu te su sebe, ali i druge korisnike igrališta kao i prolaznike, posebno djecu, doveli u opasnost jer je ormar s instalacijama ostao otvoren – upozorili su iz Odsjeka komunalnog redarstva koje je video snimke nadzornih kamera predalo policiji na daljnje postupanje.

Vandalizam Između dolaca samo je jedan u seriji sličnih divljaštava po Dubrovniku. Na spisku svježe prijavljenih nepodopština je igralište Šetnica u Uvali Lapad zbog stanja 'inventara' morali promijeniti podlogu i postaviti nove sprave, no i tad je prijavljen vandalizam i nepravilno korištenje sprava u noćnim satima. Na dječjem igralištu u Solitudu pet puta su mijenjane polomljene letvice na ogradi, te ljuljačka, o čemu je obaviještena policija. Posla je bilo i na dječjem igralištu u Parku Luja Šoletića, gdje je dvaput popravljana ljuljačka za osobe u kolicima, njihalica i klackalica.

image
Božo Radić/Cropix


Na gradskoj listi 'lomova' našlo se i dječje igralište "Nova Mokošica - Od izvora" gdje je uklonjena slomljena njihalica kojoj nije bilo spasa. Susjedno dječje igralište "Nova Mokošica - Marina Kneževića" prošlo je s nekoliko popravaka ljuljačke i njihalice, dok klackalici nije bilo spasa. Mrvicu bolje prošao je skate park "SRP Montovjerna", gdje su popravljene oštećene ograde i oplate na rampama.
 

Pod lupom 33 igrališta


Košarkaško igralište Solitudo bilježi 'samo' sanaciju slomljene brave na ulaznim vratima.
- Grad Dubrovnik uspostavio je sustav održavanja dječjih i sportskih igrališta na svom području. Programom održavanja obuhvaćena su 33 dječja igrališta, 31 sportski teren i 10 prostora za rekreaciju, a u obnovu i održavanje u mandatu ove gradske uprave do sada je utrošeno više od 3 milijuna kuna. Nažalost, veliki problem predstavlja upravo ovakvo neodgovorno i delinkventno ponašanje pojedinaca koje ugrožava i druge korisnike sadržaja za rekreaciju, dječjih i sportskih igrališta – navode iz gradske uprave.

image
Božo Radić/Cropix


PU dubrovačko-neretvanska ne vodi zasebnu evidenciju o delinkventnim ponašanjima na sportskim i dječjim igralištima, no potvrđuju kako je Policijska postaja Dubrovnik od početka godine zaprimila veći broj dojava građana o buci, preglasnoj glazbi, galami i sličnim ponašanjima na dječjim i drugim igralištima u noćnim i ranim jutarnjim satima:

- Postupajući po dojavama nisu utvrđena protupravna ponašanja, odnosno nisu utvrđena narušavanja javnog reda i mira ili činjenje nekog kaznenog djela. U najvećem broju dojava utvrđeno je da se radilo o buci, galami ili glazbi uslijed raznih športskih natjecanja ili okupljanja radi drugih oblika zabave. U spomenutom vremenskom razdoblju Policijska postaja Dubrovnik nije evidentirala niti jednu dojavu, niti je samostalno utvrdila oštećenja javne imovine na igralištima – poruka je iz PU dubrovačko-neretvanske županije.
 

Nadzire 195 kamera


image
Božo Radić/Cropix


Od ostalih prijava u evidenciji Komunalnog redarstva zabilježeno je višekratno obnavljanje bare i ograda na sportskom terenu Trsteno, popravak malih barica na sportskom terenu Gorica te slomljenih golova i koševa na sportskom terenu Nova Mokošica- Marina Kneževića. Koševi su popravljeni i na sportskom terenu Peline, a u Našem domu su zamijenene polomljene košarkaške table s koševima. Na Dječjem igralištu Batala sanirana je ograda, tobogan i vrtuljak za djecu s poteškoćama u razvoju, što je prijavljeno policiji, kao i oštećenje ljuljačke za djecu s poteškoćama u razvoju u dječjem igralištu Bogišićev park. S dječjeg igrališta Ploče uklonjeni su grafiti sa zidova i popravljene sprave. Na sportskom terenu OŠ Ivana Gundulića policiji je prijavljeno oštećenje kamera videonadzora, vandalizam i buka u večernjim satima.

image
Božo Radić/Cropix


Dubrovački Komunalni odjel nadzire dječja i igrališta za male sportove na području Grada video opremom koja uključuje 195 kamera na 61 poziciji. Veći dio popravaka odrađen je kroz ugovor za redovno održavanje igrališta. U posljednje vrijeme, cijena popravaka iznosila je oko 60 tisuća kuna, dok je na sanaciju oštećenja elektro-ormarića rasvjete igrališta, utrošeno oko 25 tisuća kuna.

 
19. travanj 2024 05:34