StoryEditorOCM
DubrovnikKorona na Boninovu

Direktor Marijan Dadić: ‘Tijekom korone imali smo 60 posto više ukopa, morali smo paziti na obitelj pokojnika i zaposlenike, a otkad je završila pandemija, puno nam je lakše raditi...‘

Piše Maja Rilović Koprivec
10. svibnja 2023. - 21:24

Gotovo polovica stanovnika Županije dubrovačko neretvanske, 50.900 žitelja preboljela je COVID 19, virus čiju je pandemiju Svjetska zdravstvena organizacija upravio proglasila završenom.  Pandemiju nažalost, nije preživjelo 347 žitelja naše županije, a veliki dio njih u Dubrovniku su pokopali djelatnici Boninova.

image

Groblje Boninovo

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Svima su nam u sjećanju fotografije djelatnika Boninova u zaštitnim odijelima kako na početku pandemije pokapaju pokojnike koji su umrli zaraženi koronavirusom, u  limenim ljesovima, bez ispraćaja u krugu najmilijih. Bilo je to teško vrijeme i za djelatnike Boninova, a direktor Marijan Dadić, potvrđuje kako je tijekom korone bilo i puno više posla.

- U najgorim tjednima pandemije, kad je bilo potpuno zatvaranje svega u proljeće 2020. i zimu 2021. sigurno smo imali i 60 posto više ukopa nego što je uobičajeno. Bila je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koju smo morali poštovati, a odnosila se na sigurno postupanje s preminulima od COVID-a. Cilj je bio zaštititi ukopnike i obitelji pokojnika. Organizirali smo ispraćaje u sprovode u krugu najuže obitelji. I vrijeme najvećih zabrana nije bilo ni toga, nego smo lijepili osmrtnice nakon ukopa, pa je samo i obitelj znala za to – govori Dadić.

image
Vladimir Dugandžić/hanza Media/

- Morali smo organizirati i dovoljan vremenski razmak između pogreba i  ispraćaja kako bi se mogle provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostora.  Našim djelatnicima smo organizirali rad u dvije grupe  po tjedan dana gdje su  jedni radili na preuzimanju pokojnika i organiziranje sprovoda, a drugi su čistili vanjska groblja kako ne bili u kontaktu i da ne bi došli u situacije da se svi zaraze pa da nema tko raditi. Nismo imali većih problema tek dvoje, troje djelatnika koji su se zarazili, ali sve je prošlo brzo. Nije bilo ni straha jer mi i inače koristimo rukavice, maske i  zaštitnu opremu, a sve je u koroni bilo samo pojačano da ne bi došlo do infekcije, nosili smo jednokratne maske, naočale,  rukavice čak i zaštitne čizme što je bilo zbog naše sigurnosti. Naravno, sve je to bio dodatni trošak koji nismo prenosili na naše sugrađane, obitelji pokojnika. Posebno su se jedino više plaćali limeni ulošci u ljesovima u kojima su morali biti pokapani pokojnici koji su umrli sa službenom dijagnozom COVID infekcije. To je bila posebna procedura koja je bila obavezna i to je ljudima poskupljivalo iznos pokopa za nekih stotinjak eura, ovisno o veličini lijesa – govori direktor Boninova. 

Djelatnicima ove gradske tvrtke od popuštanja mjera je puno lakše raditi kaže, a i količina posla se nekako vratila na uobičajene brojeve.

Službena stranica koronavirusa za Dubrovačko neretvansku županiju pokazuje međutim kako korona nije zaboravljena – trenutno je 40 oboljelih od COVID-a 19.

18. travanj 2024 14:58