StoryEditorOCM
DubrovnikUz početak nove školske godine

Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu roditeljima je dao smjernice kako djeci omogućiti siguran put do škole, ali je i učenicima uputio nekoliko važnih savjeta, na ovo posebno obratite pažnju

Piše Kristina Filičić
5. rujna 2022. - 19:05

Startala je nova školska godina. Danas je prvi put u školske klupe sjelo 400 malenih Dubrovčana, u Županiji njih sveukupno 1135. Na gradskim prometnicama puno je školaraca, osnovaca i srednjoškolaca. Opreza nikad dosta, a na opasnost treba konstantno upozoravati. Roditelji u tome imaju ključnu ulogu jer oni najbolje mogu ukazati svojoj djeci odakle prijeti opasnost i koliko je nužno biti na oprezu kako bi se prevenirale moguće neželjene situacije na prometnicama.

image

Denis Pavela, Udruga Sigurnost u prometu

Damir Krajač/Cropix

Roditelji bi tako, dok vode dijete u školu, osobito ako je riječ o učenicima nižih razreda, trebali ponoviti kako se pravilno ponaša u prometu, proći s njima put do škole, upozoriti ih na najopasnija mjesta te ih podsjetiti na najznačajnija prometna pravila, savjetuje Denis Pavela iz dubrovačke Udruge Sigurnost u prometu.

Podsjeća i na nekoliko bitnih i korisnih savjeta koje bi roditelji trebali djeci više puta ponoviti poput onog da se kreću isključivo nogostupom, a cestu prelaze samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – zebre.

- Na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu, obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik. Ako vozila neprekidno prolaze, pričekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu – kaže Pavela pa napominje roditelje da prilikom vožnje svog školarca ili predškolca u školu ili vrtić ne zaborave vezati ih u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm, kako je propisano Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Svoj obol sigurnosti na cestama trebali bi dati i sami školarci odgovornim ponašanjem uz prometnicu.

- Slušalice u ušima mogu biti opasne, kao i razgovor mobitelom te pisanje SMS poruka u blizini ceste. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa. Ne čujete ni vozilo koje stiže. A mobitel vam odvraća pozornost. Budite oprezni. Upozorite i prijatelje na to. I zapamtite, vozilo je uvijek brže – poručuje Pavela i nastavlja kako se ‘od svih sudionika u prometu, osobito od vozača, očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode prema školama i vrtićima‘.

- Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 kilometara na sat – poručuju iz Udruge Sigurnost u prometu uz želju za sretan i siguran početak nove školske godine.

16. travanj 2024 23:40