StoryEditorOCM
Dubrovnikmeđunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci

Dita Lipanović, ponosna mama palčića Vita: "Još uvijek se može puno toga poboljšati da se prepoznaju simptomi, spriječe komplikacije i reagira na vrijeme! "

Piše DV
17. studenog 2022. - 12:54
Split, 171116. Povodom Medjunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rodjenju ispred splitskog rodilista pusteno je 50 ljubicastih balona u zrak.Ante Cizmic/Cropix

Međunarodni je dan svjesnosti o prijevremenom rođenju beba i tradicionalno se održava 17. studenog svake godine. Prijevremeno rođenom djecom ili od milja nazvanima ‘palčićima‘ smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a u Hrvatskoj ih se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 odnosno oko 6 posto beba. Zadnjih godina ta je brojka nažalost u neprekidnom porastu. U cijelom svijetu pak godišnje se rodi oko 15 milijuna palčića, a današnji dan obilježava se i ljubičastom bojom, u čast malim  prijevremeno rođenim borcima. 

Jedna od dubrovačkih mama palčića, Dita Lipanović, sa svojim je trećim djetetom prošla kalvariju, strahove, neprospavane noći, mjesece okružena bolnicom, liječnicima, sestrama,... i uvijek otvoreno govorila o svemu što su zajedno prošli.

" Da me netko pitao prije 4 ipo godine koju boju mrzim, rekla bi ljubičastu. Ta boja me nekako uvik podsjećala na sprovode. Uvik su one trake na vijencima ljubičaste, cviće isto... Ma jednostavno, mrzila sam ljubičastu. A onda 04.06.2018, točno 3 miseca i 18 dana prije termina, na ovaj svit je odluči doć jedan mali zvrk. I njegova boja je ljubičasta. Boja snage. Boja nade. Boja hrabrosti.

image

Međunaodni dan palčića, Vito Lipanović

Dita Lipanović Fb/

Boja Palčića! Danas je dan svijesnosti o prijevremenom porodu. Zašto? Zato što se još uvijek može puno toga poboljšati i napraviti da se prepoznaju simptomi, spriječe komplikacije, poboljša kvalitetna skrb trudnica i djece, reagira na vrijeme i samim time spriječe neke moguće posljedice prijevremenog rođenja. Bogu hvala medicina je napredovala,moramo je pratit i mi svi skupa. Moj heroj je dr.Miović. Pa dr.Radonić. Pa Vitova druga mama, sestra Tihana. Pa dr. Markić. I još nebrojeno mnogo divnih stručnih ljudi koji su nam pomogli da ovaj mali zvrk bude još i veći zvrk. Danas obucite ljubičasto." - objavila je Dita na svom Facebook profilu.

Prijevremeno rođenje znači i puno zdravstvenih komplikacija jer organi beba rođenih prije termina nisu dovoljno razvijeni, najčešće imaju teškoća s disanjem jer pluća nisu pravilno razvijena, a u njihovim prvim danima i tjednima najvažniju ulogu imaju neonatološke medicinske sestre i pedijatri neonatolozi. Pod velikim su palčići rizikom od razvoja različitih komplikacija koje rezultiraju mortalitetom ili morbiditetom, a novorođenčad s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna i težinom manjom od 1500 grama posebno su ugrožena.

Roditelji i obitelj palčića često cijeloga života strepe nad svojim prijevremeno rođenim djetetom, a i sami palčići ponekad ‘vuku‘ svoje nedostatke u sazrijevanju organizma. Medicinska oprema koju posjeduju zdravstvene institucije je ili nedostatna ili zastarjela, pa se za palčiće trajno skupljaju donacije kako bi se to poboljšalo, ali i kako bi se raznim akcijama podigla svjesnost o prijevremeno rođenoj djeci. "Danas svijetli ljubičasto, nosi ljubičasto i digni palac gore za Palčiće!" - poruka je kluba roditelja nedonoščadi Palčići.

25. travanj 2024 09:01