StoryEditorOCM
DubrovnikRAZGOVOR S REKTOROM SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

DAMIR BORAS Ne možete spriječiti neku budalu da preko noći iscrta kukasti križ

29. lipnja 2019. - 20:59
Kakva je perspektiva hrvatskih sveučilišta, posebno kada se ima u vidu međunarodna dimenzija, što je bila i intencija posebno Sveučilišta u Dubrovniku?
Kad je riječ o međunarodnoj orijentaciji naših sveučilišta, prije svega moramo osigurati kvalitetno visoko obrazovanje i prirodno je da nudimo i studije o na engleskom jeziku. To je budućnost i na tome bi trebala raditi sva, pa i Sveučilište u Dubrovniku. Imamo jako puno studija na engleskom jeziku, što vodi k internacionalizaciji naših sveučilišta. S druge strane, prva i najvažnija misija svih naših sveučilišta je osigurati i društvenu potrebu za znanjem i da naši mladi dobiju kvalitetno visoko obrazovanje. Stoga se naša sveučilišta ne moraju orijentirati isključivo na međunarodne programe. Imamo dosta kvalitetne programe kao što su Pomorstvo u Splitu, izvrsna Restauracija u Dubrovniku, a tu je i niz tehničkih programa koji su jako kvalitetni i moramo ih imati. Da bismo to ostvarili, nužno je dobro financiranje. Nažalost, financiranje hrvatskih javnih sveučilišta daleko je ispod prosjeka zemalja Europske unije. Primjerice, sva sveučilišta u Sloveniji imaju puno veći proračun od našeg.

Slovenija ulaže u visoko obrazovanje, istraživanje i razvoj 452 eura po stanovniku, a mi 82 eura po stanovniku, dakle više od šest puta manje. Onda nam se prigovara da naša znanost nije dobra! Sveučilište u Zagrebu daleko je najbolje i na listama koje se temelje na znanosti uvijek je relativno visoko pozicionirano. Nažalost, demografija nam ne ide na ruku pa nam se događa da ostajemo bez kvalitetnih mladih ljudi koji odlaze. Zato je naša misija upravo to da osiguramo i da im omogućimo studiranje za zanimanja koja će im omogućiti ostanak u Hrvatskoj. Nije to samo naš, nego i zadatak države. Dakle, bavimo se međunarodnim obrazovanjem, nudimo programe na engleskom što rade sva sveučilišta i smatram da to radimo uspješno. Ali ne treba zaboraviti ni su sva naša sveučilišta čuvari nacionalnog identiteta i svaki grad koji ima sveučilište sretan je grad.

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

16. travanj 2024 19:51