StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA JAVNA RASVJETA

Štedljivo i neobično: Provjerili smo zašto su LED- svjetiljke u Hebrangovoj povezane ‘zračnom vezom‘

Piše Ahmet Kalajdžić
15. ožujka 2023. - 21:35

Naši su nam čitatelji poslali nekoliko snimaka na kojima je vidljivo kako su između novopostavljenih LED-rasvjetnih tijela i stupova javne rasvjete u ulici Andrije Hebranga razvučeni kablovi za struju. Riječ je na dionici od autosalona do igrališta, te dijelu gradske javne rasvjete koja je nedavno zamijenjena, odnosno modernizirana.

image
čitatelj/

Čitatelji koji su nam dostavili snimke opravdano strahuju kako će uslijed južine, bure te kiša ili neke druge padavine ili većih temperaturnih razlika doći do pucanja navedenog kabela i posljedično do ugroze života naših sugrađana. Nije nam poznato zašto su kablovi, doslovce, ostali visiti u zraku te zašto se i taj dio energetske mreže nije našao pod zemljom, što je slučaj s preostalom elektroopskrbnom mrežom javne rasvjete i u što smo se osobno uvjerili.

Ako kojim slučajem i nije riječ o naponskom kabelu, jer i to je moguće, to je razlog više da doznamo što je razlog kablovima koji povezuju novopostavljene, štedljive LED-svjetiljke. Iz sadržaja oglasne ploče na jednoj od pâla doznajemo kako je riječ o projektu modernizacije javne rasvjete koji je sufinancirala Europska unija sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

image
čitatelj/

Iz gradske uprave odgovaraju kako je došlo do podzemnog oštećenja instalacije, zbog čega su privremeno kabeli javne rasvjete nadzemno zategnuti. - Ističemo kako to ne predstavlja nikakvu ugrozu po živote građana, odnosno prolaznika. Grad Dubrovnik pokrenuo je proceduru za otklanjanje navedenog kvara. Potrebno je detektirati točno mjesto kvara podzemne instalacije što se vrši specijalnim ispitnim vozilom za podzemne instalacije, a nakon otklanjanja kvara kabeli će se uzemljiti. Kroz projekt modernizacije javne rasvjete Grada Dubrovnika, ukupno 3739 dotrajalih svjetiljki na cijelom administrativnom području grada zamijenit će se novim svjetiljkama LED tehnologije.

Riječ je o energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima koja osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja.  Paralelno s navedenim projektom radi se rekonstrukcija javne rasvjete odnosno zračna mreže javne rasvjete se uzemljuje, a navedeni radovi se vrše u suradnji sa HEP-om ili kroz projekt Aglomeracije u cilju smanjenja troškova, na način da se u iskopane rovove polažu podzemne instalacije čime se značajno smanjuju troškovi investicije- ističu iz Grada Dubrovnika gdje sustavno rade na izmjeni javne rasvjete štedljivijom varijantom.

image
čitatelj/
U veljači je tako postavljeno 69 novih, energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića, a potom u lapadskim ulicama Iva Dulčića, Ćira Carića, Ivana Zajca, Miljenka Bratoša, Ivana Meštrovića i Vatroslava Lisinskog. Tako će do kraja svibnja, u fazama, biti postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED-rasvjetnih tijela.

Posla još ima, a građani čekaju da se dio elektroenergetskih kablova u Bogišićevu parku postavljenih u krošnjama stabala, također uklone i zaštite.

 

25. travanj 2024 01:26