StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Cesta Tamarić osigurala građevinsku dozvolu, Lopud fekalnu odvodnju, mladi više stipendija, a 1559 dubrovačkih umirovljenika božićnicu

Piše Grad Dubrovnik
11. prosinca 2020. - 09:52
KAPITALNI PROJEKTI

Cesta Tamarić u Mokošici dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu

Grad Dubrovnik je ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju ceste na području Tamarića u Mokošici. Nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice, a spaja OŠ Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan.

image
Izgradnjom spojne ceste unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice
Grad Dubrovnik


Izgradnjom spojne ceste unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom te adekvatno prometno povezati novoplanirani urbani prostor u zoni obuhvata DPU-a Tamarić. Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu prometnicu. Zbog važnosti velikog prometnog toka na bivšoj županijskoj cesti, rekonstruirat će se njen profil u zoni križanja sa spojnom cestom i to tako da će se formirati odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika, a predviđena je i izgradnja prijelaza preko potoka Tamarić na spojnoj cesti. U Proračunu za 2021. godinu Grad Dubrovnik predvidio je 7.420.000,00 kuna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Tamariću kompletna infrastruktura
Projekt ceste Tamarić obuhvaća i izvođenje potpune infrastrukture. Ona uključuje vodoopskrbu, odvodnju, oborinsku odvodnju, telekomunikacijsku instalaciju (DTK) i javnu rasvjetu.


KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Gradi se kanalizacijski sustav Lopuda

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Lopuda prvo je u nizu značajnih ulaganja u komunalnu infrastrukturu Elafita, a 12 milijuna kuna vrijednu investiciju provodi Vodovod Dubrovnik. U sklopu investicije izgradit će se dvije podzemne kanalizacijske crpne stanice, više od 5 kilometara novih cjevovoda i priključaka s podmorskim ispustom te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

image
Izgradnja kanalizacijskog sustava na Lopudu
Grad Dubrovnik


Trenutačno se izvode radovi na crpnoj stanici Lukovice i uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Benešin rat, dok će se u sljedećoj godini započeti s izvođenjem radova na CS Sutiona kao i na podmorskom ispustu u duljini od 600 metara te na samoj mreži odvodnje unutar otoka koja je duga 2650 metara. Radove koji su započeli u ožujku ove godine izvodi tvrtka Energoherc d.o.o. iz Zagreba. Izgradnja kanalizacijske mreže na elafitskom otočju jedna je od najznačajnijih investicija u razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Dubrovnika i osnovni je preduvjet razvoja ovog područja.

MLADI I OBRAZOVANJE

Grad povećao broj stipendija – lani 57, ove godine 84 nova stipendista

Grad Dubrovnik za školsku i akademsku godinu 2020./2021. učenicima i studentima dodijelit će ukupno 84 stipendije, što je značajno povećanje u usporedbi s prethodnom godinom kada je odobreno 57 stipendija. Grad Dubrovnik već godinama ističe važnost potpore mladim ljudima pri školovanju u medicinskim područjima te je stoga ohrabrujuće da će se dodijeliti 14 stipendija za zvanje doktora medicine, jednu stipendiju za višu medicinsku sestru te pet za medicinske sestre. Ukupno će se u kategoriji deficitarnih zanimanja dodijeliti 24 stipendije.

image
Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500 do 1000 kuna, a studentskih od 800 do 1500 kuna

 
Grad Dubrovnik


Nadarenim studentima dodijelit će se također 24 stipendije, a 19 stipendija dobit će učenici i studenti iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Stipendije će dobiti i 11 učenika te 5 studenata koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata kao i jedna studentica osoba s invaliditetom.

Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500 kuna mjesečno za učenike koji se školuju u Dubrovniku do 1000 kuna, koliko će se mjesečno isplaćivati učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku odnosno 1500 kuna mjesečno za studente koji studijske programe prolaze izvan Dubrovnika. Stipendije se ne isplaćuju za mjesece srpanj i kolovoz.

Popis stipendista na webu
Konačna lista stipendista u školskoj /akademskoj godini 2020./2021. objavljena je na internetskim stranicama Grada Dubrovnika. Broj stipendija povećao se s lanjskih 57, na 84 ove godine


SOCIJALNI PROGRAM

Osigurana božićnica za umirovljenike

Dubrovačkim umirovljenicima s niskim mirovinama Grad Dubrovnik osigurao je božićnice. Za ovu je svrhu u proračunu izdvojeno 422.800,00 kuna te će ovaj dodatak primiti ukupno 1559 umirovljenika.

Sukladno mjerama socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020. godinu te ovisno o cenzusu, isplatit će se iznosi od 200 do 400 kuna. Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika imaju za cilj očuvanje životnog standarda građana te primjereno zadovoljavanje potreba socijalno osjetljivih skupina, među kojima su i umirovljenici s niskim mirovinama kojima Grad i na ovaj način, isplatom dodataka dva puta godišnje, nastoji olakšati svakodnevni život.
16. travanj 2024 16:55