StoryEditorOCM
DubrovnikJEDAN OD BLOKIRANIH|

Branitelj i logoraš iz Morinja, Ilija Lonza, poručuje kako bi našli rješenje za dug, a iz Grada tvrde da se oglušio na njihove pozive

Piše Ahmet Kalajdžić
28. listopada 2020. - 09:31
Ilija Lonza, hrvatski branitelj i logoraš iz Morinja jedna je od 245 tisuća blokiranih u HrvatskojBožo Radić/CROPIX
Od ovog tjedna je FINA krenula s ovrhama nad 245 tisuća "starih dužnika", a čeka i 170 tisuća novih dužnika koji su to postali zbog posljedica COVID-a. Svaki dužnik je posebna priča o tome zašto ne mogu vratiti dug koji je polovici dužnika oko 10 tisuća kuna. Svoju je priču s nama podijelio Ilija Lonza iz Malog Zatona kao jedan od većih dužnika:
 

Zaboravni TSP-ovac



-Kuća u kojoj živim gradi se već 42 godine i još je nedovršena. Zbog nelegalne gradnje sam platio i kazne, a sud je godinu zatvora pretvorio u tri uvjetno. Vjerojatno bi je srušili da 2012. nisam legalizirao još nezavršeni objekt. Ne pitajte kako sam pronašao više od 20 tisuća za geodeta i projektanta. Gradski Komunalni odjel je odredio komunalni doprinos od 136 tisuća kuna pa sam tražio da me oslobode jer sam bivši logoraš iz Morinja i branitelj iz 163. brigade HV od veljače 1992. do demobilizacije 1996. godine. Ali, gradu nisam dostavio tražene potvrde Ministarstva branitelja koje je umjesto potvrde da nisam obveznik doprinosa, ponudilo kredit za dovršenje kuće. Obolio sam od PTSP-a i naša je PTSP-udruga gradu poslala mišljenje da kao član i dugogodišnji branitelj trebam biti oslobođen plaćanja doprinosa.

image
Ilija Lonza je branitelj i bivši zatvorenik logora Morinj
Božo Radić/CROPIX



Prije rata sam bio kuhar u Vrtovima sunca, a poslije rata radio na "pauku". Sad primam braniteljsku mirovinu od oko 3300 kuna. Supruga sezonski katkad radi u ugostiteljstvu, a od četvero djece, kćerke više ne žive s nama: jedna se udala, a druga će uskoro i živi s mladićem. S nama su oba sina: jedan je zaštitar, a drugi je povremeno radio u pošti, ali je sad ozbiljno bolestan. Ovog siječnja pročelniku Uršiću sam rekao da mu referentica nije odradila posao jer su me mogli osloboditi temeljem zakonske mogućnosti "podjele" etaža na svako dijete. Odgovorio je "Tuži grad" ali sam uzvratio da neću tužiti grad koji sam u ratu branio!
Priznajem, bio sam aljkav u slanju dokumenata gradu, a onda je došla korona. Sad su u Fini rekli da mi ovog tjedna slijedi ovrha. Nemam puno, ali ćemo s 2200 kuna mirovine imati još manje i teže živjeti. Srećom, neće ovršiti zemlju ni kuću, ali žalim što me već mjesecima ne žele primiti, iako kažu da su im branitelji prioritet. Da me je primio, sve bih opisao i vjerujem da bi on našao neko rješenje oprosta ili odgode plaćanja za bolja vremena- kaže Lonza.
 

Više puta pozivani



U gradskoj upravi kažu da se Lonzin predmet po legalizaciji na komunalni doprinos vodi od studenog 2013. a doprinos je obračunat 4. travnja 2016., te je u svibnju Lonza zatražio oslobađanje od plaćanja tog doprinosa kao invalid Domovinskog rata. Pozvan je da u roku 30 dana nadopuni zahtjev potvrdom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o pravu na stambeno zbrinjavanje, rodne listove za djecu, vjenčani list za supružnike i ostale dokaze.
Rujna 2016. Lonza je zatražio produljenje roka za dostavu dokumentacije zbog ishođenja potvrde nadležnog Ministarstva.
Rok mu je produljen za 30 dana, a Lonza i njegova supruga su više puta pismeno i telefonski pozivani da dostave nužne dokumente uz objašnjenje o svim mogućnostima.

image
Za komunalnu naknadu Lonza je Gradu dužan više od 100.000 kuna
Tonči Plazibat/CROPIX



- No, kako ih Lonza nije dostavio, UO za komunalne djelatnosti mu je odbio zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i utvrdio obvezu plaćanja 111.741,12 kuna u roku od 15 dana, odnosno od izvršnosti rješenja. To je rješenje zaprimio 12. srpnja 2019. te se žalio 29.srpnja, navodeći da taj iznos ne može platiti odjednom, da je poslao papire da je branitelj i logoraš, da je kuća prva nekretnina i da sve to ima referentica koja ga je kontaktirala, da se raspodijeli na djecu po etažama jer ima četvero djece. Tražio je i da se u najgorem slučaju naplata odgodi na 60 mjeseci jer kuću nije završio ni upisao u katastar te da nije tražio odgodu prema Odluci o komunalnom doprinosu - odgovor je gradske uprave. Dodaju da je kolovoza 2019. drugostupanjsko tijelo odbilo LOnzinu žalbu jer žalitelj u ostavljenom roku niti do dana donošenja rješenja, više od dvije godine od isteka roka za dostavu traženih dokaza, nije dostavio dokaze kojima traži oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa.
 

Neosnovani prigovor


Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama propisuje da vlasnik objekta na koji se odnosi rješenje dužan platiti komunalni doprinos. Gradski odjel je utvrdio da je podnositelj zahtjeva za ozakonjenje zgrade prema rješenju o izvedenom stanju i arhitektonskoj snimci izvedenog stanja iz spisa obveznik doprinosa za cijelu zgradu i stoga je prigovor kojim traži da se komunalni doprinos podijeli na druge osobe neosnovan:


- Neosnovan je i prigovor kojim žalitelj traži odgodu plaćanja komunalnog doprinosa jer se zahtjev za odgodom podnosi u prvostupanjskom postupku, a žalitelj ga nije podnio, iako je podnošenjem toga zaključkom od 28. ožujka 2017. pozivan te je prigovor na odgodu plaćanja komunalnog doprinosa neosnovan zbog nepravodobnosti. Drugostupanjsko rješenje o obvezi plaćanja doprinosa Lonzi je dostavljeno 22.studenog a izvršno je postalo 9.prosinca. Kako nije obavio uplatu po izvršnosti rješenja, opomenut je 18.prosinca.

image
Dubrovnik,

Foto: Zeljko Tutnjevic - Dubrovacki vjesnik


Potom je razgovarao s pročelnikom koji mu je objasnio cijelu proceduru i zakonski postupak. Rješenje o ovrsi doneseno je 21. veljače ove godine, a Lonza je na njega izjavio prigovor i zatražio obnovu postupka. No, taj je zahtjev odbačen, a prigovor tretiran kao žalba na rješenje o ovrsi. Drugostupanjsko tijelo je 6. listopada ove godine dostavilo rješenje kojim žalbu odbija. To mu je rješenje poslano poštom 8. listopada, kada je radi namirenja duga poslano na FINU.

image
Ilija Lonza je branitelj i bivši zatvorenik logora Morinj, a sad je došao pod udar ovrhe FINA-e
Božo Radić/CROPIX


Dug je 22 tisuća kuna manji
Uz činjenicu da je dug Ilije Lonze do danas u cjelosti nepodmiren, u odgovoru gradske uprave Dubrovnika se navodi i zanimljiv podatak: naglašava se kako je u evidenciji Komunalnog odjela visina duga 114.180,70 a ne 136.000 kuna. Možda u uvjetima besparice vijest o dugu manjem za 22 tisuća kuna zvuči sarkastično, no Lonzi može bar malo olakšati.
17. travanj 2024 23:58