StoryEditorOCM
DubrovnikIMA LI POMOĆI?

<br /> RADIO ŠUŠTI, TV SE LEDI Talijanski odašiljači opet napadaju!

Piše DV
10. kolovoza 2018. - 13:25

Česti gubitak TV signala lokalnih televizija, zamrzavanje i raspad slike na ekranu, talijanske radio postaje u eteru umjesto domaćih...takvi problemi i ovog ljeta muče Dubrovčane.

Iako su još lani odlukom talijanskih regulatornih tijela trebali biti isključeni svi 'ometajući' odašiljači talijanskih nakladnika, svjedoci smo da smetnji ima gotovo kao i minulih godina, a 'upadi 'u kanale koje koristi Hrvatska se nastavljaju.

Može li se i kako zaustaviti ova, gledateljima i slušateljima neugodna pojava, raspitali smo se kod tvrtke Odašiljači veze d.o.o.:

- Odašiljači svih digitalnih mreža sa svih lokacija koji signalima pokrivaju dubrovačko područje rade ispravno, u skladu sa dozvolama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM, u području pokrivanja, instalirane snage odašiljača i slično, te nije bilo prekida ili promjena, a odašiljači su pod svakodnevnim nadzorom. Postoji mogućnost pojave smetnji od Italije u prijemu TV i radio programa, čiji intenzitet je jako ovisan o  meteo uvjetima, odnosno smetnje su posebno izražene u ljetnim mjesecima kada su povoljniji uvjeti rasprostiranja elektromagnetskih valova – objašnjavaju iz OiV-a.

Dodaju kako zbog promjena meteo uvjeta može doći do promjene i varijacije u rasprostiranju elektromagnetskih valova pa na kanalima naših digitalnih mreža kao i na frekvencijama hrvatskih radijskih postaja može doći do izražaja već spomenuti utjecaj istokanalnih odašiljača iz Italije. Unatoč djelomičnom gašenju TV odašiljača u Italiji smetnje su, priznaju, iako puno manjeg intenziteta prisutne na dijelovima hrvatske obale.

- Odašiljači i veze nemaju zakonskih ovlasti u rješavanju međunarodnog problema smetnji koje dolaze s teritorija druge države i za to je nadležna Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM. Sa svoje strane sustavno pratimo stanje na terenu i sve dobivene pritužbe, od pojave prvih smetnji iz Italije, dostavljamo nadležnima te upozoravamo na pojedine slučajeve smetnji – ističu iz OiV.


HAKOM je, podsjetimo, još krajem prošle godine izvijestio da su rezultati mjerenja potvrdili znatno smanjenje talijanskih smetnji hrvatskim TV programima, dok su smetnje radijskim programima i dalje bez poboljšanja.

- Gledatelji odnosno slušatelji mogu probleme u prijemu izazvane istokanalnim smetnjama od odašiljača iz Italije djelomično umanjiti korištenjem usmjerenih antena (npr. yagi) tj. antena sa manjim prijamnim kutom, boljim dobitkom te boljim odnosom naprijed/natrag u odnosu na log. antene, što je pogotovo važno radi izbjegavanja istokanalnih smetnji i gušenja na višim UHF kanalima – poručili su iz regulatorne agencije.
 

20. travanj 2024 03:34