StoryEditorOCM
DubrovnikHUMANISTI PROZVALI DJEČJE VRTIĆE DUBROVNIK

BOJA MILAN MUSTAĆ Živimo u kršćanskom okruženju, u dvije grupe imamo vjerski katolički odgoj

Piše Bruno Lucić/SD
4. studenog 2018. - 10:00
Vjeronauk je uveden u brojne javne vrtiće, a država nije ponudila alternativu, upozorava Svjetska udruga humanista, ateista i sekularista International Humanist and Ethical Union (IHEU), posebno ističući Dubrovnik. U medijima je ovih dana objavljeno njihovo Izvješće o slobodi mišljenja za 2018., a Hrvatska je izvješću loše ocijenjena u svim kategorijama, a posebno u kategoriji ''Obrazovanje i prava djece'.

Izvješće također upozorava da djeci koja ga ne pohađaju nije ponuđen izbor. Evo što o kritikama IHEU-a kažu u Dječjim vrtićima Dubrovnik:

- Mi smo u jednom kršćanskom okruženju i u vrtiću se samo poštuje grad i okruženje u kojemu djeca žive i poštujemo sve ljude. Što se tiče Dječjih vrtića Dubrovnik, mi imamo dvije grupe u kojima se provodi vjerski katolički odgoj i to je sav moj komentar. Zaista smatram da treba poštivati opredjeljenje roditelja, roditelj je taj koji odgaja, a vrtić samo pomaže roditeljima da odgoje svog „čovjeka“, kazala je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.

Na pitanje o alternativi za djecu koja ne pohađaju vjerski katolički vjeronauk odgovara: - Mi smo jedna uslužna djelatnost, vrtić nije obaveza. Mi samo pomažemo roditeljima, ništa više. Čujte, nitko nikoga prilikom zapošljavanja u vrtić ne pita za vjersko opredjeljenje. Zna se točno koje uvjete odgajatelj moram imati da bi bio odgajatelj u dječjem vrtiću. Postoji odgojno-obrazovni kurikulum za određeni vrtić, postoji i godišnji plan ustanove i to je to. U vrtiću nema vjeronauka, a ako me pitate za školu, zaista mislim da u školi treba biti alternativa, zaključuje Milan Mustać.

Inače, Svjetska udruga humanista, ateista i sekularista osnovana je u Amsterdamu 1952. godine. Krovna je organizacija u svijetu po pitanju humanista, racionalista, sekularista, skeptika i etničke kulture. Predsjednik Udruge Britanac je Andrew Copson, a Udruga se, primjerice, zauzima za prava LGBT-zajednice, prava žena, sekularizaciju i protivi se blasfemiji i ropstvu. Udruga svake tri godine održava Svjetski kongres humanista, a sljedeći će se održati u Miamiju 2020. godine.
19. travanj 2024 07:52