StoryEditorOCM
DubrovnikPRAVILA PONAŠANJA

BLACK FRIDAY NA PLACI U GRUŽU Nije bilo popusta ali jest finih delicija, s istaknutim cijenama i bez njih...

Piše dv
29. studenog 2019. - 12:59
Današnji black Friday dočekala je i placa u Gružu, no tu nisu vrijedili prigodni predblagdanski popusti jer prodavači kažu da su cijene povrća, voća i ribe ionako na granici isplativosti.

A što je s pravilom o isticanju cijena koje vrijedi među trgovcima?

O placama inače brine gradsko društvo Sanitat pa smo pitali direktora Tomislava Tabaka kako je regulirano ovo pitanje:

- Isticanje cijena je u nadležnosti Državnog inspektorata, mi samo pružamo uslugu ustupanja prodajnih mjesta. isto tako ne možemo utjecati ni na kažnjavanje eventualnih preprodavača. Oni nam se prijave kao OPG-ovi i to je to. Kako bismo ih mi mogli provjeravati ? - kaže direktor Tabak.

U Hrvatskoj je posljednjih mjeseci bilo nekoliko slučajeva prodaje bez istaknutih cijena na štandovima. Djelovali su prekršajni sudovi i u više navrata tvrtke prodavače kažnjavali s 5 tisuća kuna, a vlasnike s 3 tisuće kuna, jer na na štandu na tržnici nisu imali istaknute cijene za proizvode koje su prodavali.


Uz black Friday vrijedi istaknuti upute Udruge potrošača (placari, bez brige, odnosi se na trgovine) koje podsjećaju kako je obveza svakog trgovca jasno istaknuti konačnu cijenu u kunama za pojedini proizvod ili uslugu, odnosno određenu količinu proizvoda uključujući i porez na dodanu vrijednost.

Zakon o zaštiti potrošača navodi kako maloprodajna cijena proizvoda mora biti istaknuta na proizvodu ili na prodajnom mjestu, na način da je za potrošača istaknuta nedvosmisleno, vidljivo i čitljivo, te izražena u kunama. Također, maloprodajna cijena mora biti istaknuta i za sve proizvode koji se prodaju, a nalaze se u izlogu.

- Ukoliko je maloprodajna cijena proizvoda istaknuta na prodajnom mjestu, mora biti isključena mogućnost njene zamjene s maloprodajnom cijenom drugog proizvoda koji se nalazi u neposrednoj blizini – propisuju zakonske odredbe.

Vrijedi istaknuti i kako Zakon o zaštiti potrošača kroz prekršajne odredbe propisuje novčane kazne od 10 do 100 tisuća kuna za trgovca – pravnu osobu - ako jasno, vidljivo i čitljivo ne istakne iznos maloprodajne cijene, ako se ne pridržava istaknute maloprodajne cijene i uvjeta prodaje ili ako pri oglašavanju u kojem se navodi maloprodajna cijena proizvoda ili usluga ne navede i cijenu za jedinicu mjere…
 
20. travanj 2024 01:10