StoryEditorOCM
DubrovnikROČIŠTE ZA ZIDINE

Barač o sporu s Gradom i DPDS-om: Htjeli su nas zastrašiti visokim troškovima spora, presuda će biti za mjesec dana

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonći Plazibat
19. siječnja 2021. - 16:33
Na Općinskom sudu u Dubrovniku danas je održano prvo ročište o tužbi koju su predsjednik GO SDP-a Jadran Barač i dvojica bivših gradonačelnika Andro Vlahušić i Vido Bogdanović podnijeli sudu, a kojom traže proglašenje ništetnosti Ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama

Na Općinskom sudu u Dubrovniku danas je održano prvo ročište o tužbi koju su predsjednik GO SDP-a Jadran Barač i dvojica bivših gradonačelnika Andro Vlahušić i Vido Bogdanović podnijeli sudu, a kojom traže proglašenje ništetnosti Ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke strarine. Ročište je već jednom odgođeno, a tužitelji su isticali kako im je osnovni cilj tužbe poništenje Ugovora između Grada i DPDS-a a čime bi se djelatnost gospodarenja i upravljanja zidinama vratilo u zakonske okvire jer sadašnji način upravljanja zidinama koji provodi DPDS, smatraju tužitelji nije u skladu s postojećim zakonskim propisima.
Jadran Barač je danas nakon ročišta izjavio kako su oni kao tužitelji iznijeli sve pravne teze zbog kojih smatraju da je ugovor ništetan, a svoje prigovore i osporavanje je iznijela i druga strana tuženici.

- Sudac oko ovog pravnoga pitanja nema više pravnih radnji, iznošenja dokaza, svjedoka ili vještačenja i koliko ja shvaćam on je danas zaključio raspravu i donijet će prvostupanjsku presudu za mjesec dana, 19. veljače. Za očekivati je da će se strana koja izgubi žaliti pa ćemo ići na drugostupanjski sud – govori Barač. – DPDS i Grad Dubrovnik unatoč koronakrizi koja je pokopala javne financije kako i na zidinama tako i u proračunu htjeli su povećati vrijednost predmeta ovoga spora s naših prvotnih 201.000 kuna na 150 milijuna kuna! Drugim riječima htjeli su nas kao tužitelje zastrašiti da odustanemo od spora jer bi u slučaju gubitka spora strana koja spor izgubi platila ukupne sudske troškove čak i nekoliko milijuna kuna. Iz toga se vidi da njima nisu bitne javne financije, nije bitno što znači upravljati javnim novcem. Mi bi troškove spora platili iz svoje plaće a Grad Dubrovnik i DPDS bi plaćali javnim novcem. Sud nije prihvatio taj njihovo traženje - rekao je Jadran Barač.

25. travanj 2024 20:54