StoryEditorOCM
DubrovnikSUDBINA TUP-A|

BAJRO SARIĆ: Grad zakonski ne može kupiti dionice propale tvornice; KREŠIMIR GLAVINIĆ: Možemo napraviti kreativno poduzetnički centar

Piše Maja Rilović Koprivec
21. rujna 2021. - 07:25

Dvije ponude za kupovinu većinskog vlasništva Tvornice ugljenografitnih proizvoda, zadnje dubrovačke tvornice, uzburkale su političke i graditeljsko-nekretninske duhove u Dubrovniku. Za kupnju tvornice u većinskom vlasništvu malih dioničara, zainteresirani su češki investitor i biznismen Jaroslav Trešnak te tvrtka See Capital Partners čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, i odvjetnik Oleg Uskoković koji su već uključeni u neke dubrovačke nekretninske investicije. Skupština TUP-a dopustila je ponuditeljima dubinsko snimanje tvrtke.

Tvornica posluje na rubu isplativosti jer je njeno tržište odavno smanjeno, a proizvodi zamijenjeni jeftinijom kineskom robom pa tvrtka živi od iznajmljivanja prostora tvornice kompleksa od 9800 kvadrata u srcu Dubrovnika te 15.000 kvadrata u Komolcu. Prostor je njen najvrjedniji kapital, a ako su točne informacije koje kruže Dubrovnikom investitor za taj prostor nudi 10 milijuna eura. Stoga je prodaja TUP-a bila tema i traženja gradskih vijećnika Srđ je Grad da Grad Dubrovnik kupi ovaj atraktivan prostor i u njemu zadrži društvene sadržaje koji su u TUP-ovim prostorima razvile razne udruge i poduzetnici.

image
Muzej crvene povijesti u TUP-u
Bozo Radic/Cropix

U TUP-ovoj tvornici djeluje Muzej crvene povijesti, Majeutika d.o.o., udruga Tvornica umjetnosti Podroom, Ritam jedan dva d.o.o., Ljubav j.d.o.o., Studio Bonsenjo, Aerobik klub KL, obrt Anamarija Bezek Ceramics, zajednički obrt Digital Print Pogon, udruga Tango Dubrovnik, Dvorište TUP, Studio &P, Yoga i Pilates Studio Dubijoga, Kulturni centar Jadran. Oni su se okupili u inicijativu ”TUP – urbana četvrt” i ove se srijede ipak trebaju sastati s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem. On je naime apriori odbio mogućnost da Grad kupi dionice TUP-a, te dodao kako će kroz planiranje naći način da upravlja prostorom. Ipak, nakon burnih komentara u javnosti sastat će se s članovima inicijative kako bi saslušao njihove prijedloge. O čemu će razgovarati? Krešimir Glavinić iz Muzeja crvene povijesti kaže kako će o detaljima nakon sastanka, no jasno je da je cilj Inicijative sačuvati prostor TUP-a.

- Vjerujemo da kroz razgovor s Gradom možemo doći do zajedničkog rješenja na zadovoljstvo svih zainteresiranih stranaka, od dioničara i vlasnika TUP-a, preko Grada i nas najmoprimaca do građana za koje radimo sva događanja u TUP-u. Smatramo da je TUP užasno bitan jer to povlači pitanje gdje će građani imati drugi ovako veliki prostor za izvaninstitucionalna društvena događanja. TUP je dovoljno velik da spoji svih nas u kreativnu sinergiju koja bi mogla stvoriti kreativno poduzetnički centar grada koji bi Gradu vratio društvena događanja kojih je godinama sve manje, izuzev institucionalne kulture koja je centralizirana u povijesnoj jezgri. Važnost je TUP-a upravo u tome što je taj prostor u Gružu – govori Glavinić.

image
Krešimir Glavinić
Bozo Radic/Cropix

TUP godinama traži kupce dionica, gdje 64% dionica ima društvo Elektrocarbon ESOP u kojem su vlasnici bivši i sadašnji zaposlenici, a ima i pojedinačnih malih dioničara koji nisu u tom društvu. Prema podacima portala Poslovne Hrvatske TUP d.d. je 2020. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 8.256.633,00 kuna što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda od -1.217.037 kuna u odnosu na prethodno razdoblje kada je poslovni subjekt ostvario ukupne godišnje prihode u iznosu od 9.473.670,00 kuna. Poslovni subjekt je tokom posljednje dvije godine poslovao s dobiti. TUP d.d. je u 2020. ostvario neto rezultat poslovanja u iznosu od 30.320 kuna dok je ostvarena neto marža iznosila 0,37 posto. Poslovni subjekt TUP d.d. u 2020. smanjivao je broj zaposlenih, a imao je 38 zaposlenika, navode.

Agonija TUP-a traje već 30 godina, i trajat će još jedno vrijeme čak i kada se dogovori prodaja, govori Bajro Sarić, dubrovački ekonomist koji je godinama radio reviziju TUP-a, pa zna kakva je situacija u ovoj posljednjoj dubrovačkoj tvornici.

- Franković nije dobro objasnio poziciju Grada, jer Grad ne može kupovati dionice, samo nekretnine, to je pravno nemoguće. Je li vrijednost TUP-a koja se spominje realna ne mogu reći jer je na tom prostoru potrebno sve porušiti i napraviti novi koncept pa će onaj koji uloži u to imati ogromne troškove. Zato vlasnici godinama i pokušavaju prodati dionice TUP-a, no svi koji se jave kažu kako traže previsoku cijenu – objašnjava Sarić.

image
Dubrovački ekonomist Bajro Sarić
Privatni Album

- Ne znam koliko dugo će dva ponuđača ispitivati poslovanje TUP-a jer se tu nema što puno ispitivati. Tvornica je kao tvrtka do kraja godine gotova, zatvara se jer nema uvjete za rad. TUP nije mnogo zadužen, jer nisu ništa ni radili od kada su izgubili tržište jer su poslovali na području bivše Jugoslavije, a nisu im ni kupci plaćali robu. Čak im je i država ostala dužna, nekih 4-5 milijuna kuna od ranije koje nije nikada platila. Komplicirana je to priča gdje nisu dobri ni odnosi među dioničarima – govori Bajro Sarić. Dodaje kako je za prostor TUP-a postojao projekt gradnje stambeno poslovnog centra, no ne zna kakvi su planovi u ovom trenutku.

image
Nekadašnja tvornica nalazi se na atraktivnoj lokaciji u centru Dubrovnika
Bozo Radic/Cropix

Izvjesno je kako će se na sastanku s gradonačelnikom doznati i što se u prostorno planskoj dokumentaciji Grada Dubrovnika namjerava razvijati na prostoru TUP-a. Plan upravljanja Dubrovnikom zaštićenom svjetskom vrijednosti promijenio je odnose na tom području budući je cijeli Gruž u kontaktnoj zoni zaštićene povijesne jezgre što donedavno nije bio slučaj. Također, pred Gradom Dubrovnikom je i izrada novoga GUP-a u skladu s Planom pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se Grad Dubrovnik postaviti u ovom slučaju.

17. travanj 2024 20:57