StoryEditorOCM
DubrovnikSDP-ova vijećnica o problemu buke u Gradu

Anita Bonačić Obradović: ‘Pozivamo sve strane na konstruktivni dijalog – sugrađane stare gradske jezgre, ugostitelje, te gradsku upravu – da sjednu za isti stol‘

Piše dv
31. svibnja 2023. - 11:19

SDP-ova gradska vijećnica Anita Bonačić Obradović u priopćenju za javnost osvrnula se na problem visoke razine buke unutar zidina. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

- Dugo vremena svjedočimo problemu visoke razine buke unutar naše stare gradske jezgre. Nakon što je usvojen Plan upravljanja koji kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri, donesena je Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima.

Razumijemo da pitanje buke ima više uzročnika - od žamora ljudi na Stradunu, do aktivnosti ugostiteljskih objekata, dostavnih vozila, neprimjerenog ponašanja gostiju, osobito nakon završenog radnog vremena ugostiteljskih objekata. No, isto tako razumijemo i kako ova situacija može biti nepodnošljiva za naše sugrađane koji žive unutar zidina stare gradske jezgre.

Svjedoci smo kako se ova pitanja često pretvaraju u polemike koje ne vode prema konkretnim rješenjima. Stoga pozivamo na konstruktivan i pomirljiv ton u ovom dijalogu. Svi smo mi dubrovački građani, svi smo dio ove priče, i svima nam je u interesu da Dubrovnik bude mjesto ugodno za život, ali i privlačno za posjetitelje.

Kao politička stranka zastupamo interese svih građana, i podržavamo razvoj gospodarstva naše prekrasne destinacije, te vjerujemo da je možda došlo vrijeme za traženje novih pristupa i rješenja. S tim u vezi, pozivamo sve strane na konstruktivni dijalog – sugrađane stare gradske jezgre, ugostitelje, te gradsku upravu – da sjednu za isti stol.

Vrijeme je da se ovo pitanje riješi na način koji je pošten, transparentan i jednak za sve. Razumljivo je za očekivati kako će gradski kotar s jedne, te ugostitelji s druge strane vući na svoju stranu, ali gradska uprave je tu da pronađe kompromis koji ima smisla za sve uključene strane, te za cijeli Grad Dubrovnik.

Odredbe odluka trebaju biti jasan i primjenjive, bez prostora za nejednak tretman ili favoriziranje. A svi oni na koje se te odluke odnose, trebaju se pridržavati i poštivati ih. Svi sudionici ovog dijaloga moraju biti spremni na kompromis i suradnju, uvijek držeći na umu najbolje interese našeg Grada i njegovih stanovnika.

Dubrovnik je naš dom, i svi zajedno moramo raditi na očuvanju njegove kulturne i povijesne baštine, uz održavanje kvalitete života za sve naše sugrađane.

Valja nam se prisjetiti da baštinimo umijeće skladnosti, mjere u svemu, uključujući zahtjeve i odluke - napislaa je Anita Bonačić Obradović.

19. travanj 2024 09:17