StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSTIGLA JE ‘PULA‘ |

ZRAČNA VEZA SA SVIJETOM Zrakoplovom iz Frankfurta stiglo 45 putnika. Iz Croatia Airlinesa najavljuju još šest međunarodnih linija

Piše Ahmet Kalajdžić
21. svibnja 2021. - 12:31

Prigodonom svečanšću na platou Zračne luke Dubrovnik danas je obilježen prvi ovogodišnji let na izravnoj međunarodnoj liniji Frankfurt- Dubrovnik. Zrakoplovom Aiirbus 319 ("Pula") stiglo je 45 putnika koji su, kako su novinari doznali, tijekom leta dobili nagradni voucher s popustom za kupnju zrakoplovne karte za slijedeće putovanje po želji zrakoplovima našeg avipoprijevoznika.

Zrakoplov i putnike u Čilipima su dočekali predstavnici Zračne luke Dubrovnik, Turističke zajednice grada Dubrovnika i nacionalnog avioprijevoznika. Tom je prilikom direktoriza TZ grada Dubrovnika Ana Hrnić naglasila:- Uvjerili smo se koliko je Dubrovnik ovisan o turističkim tržištima i sretni smo da optimistično krećemo u sezonu. Vidimo i poboljšanje epidemiološke situacije i procijepljenosti. Najave su izvrsne i za ostale destinacije,a u dogledno vrijeme slijede i veze sa SAD i Moskvom te se nadamo uspješnoj sezoni- rekla je Hrnić koja se pohvalila dobrom suradnjom s Croatia Airlinesom, naglasivši kako se nada da će linija iz Frankfurta uskoro ponovno prometovati cijelu godinu.

Direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo je tom prilikom rekao kako je iznimno radostan što kompanija ponovno pruža izravnu vezu sa svijetom Dubrovnika i najjužnije hrvatske županije.

- Vjerujemo kako kao nacionalni avioprijevoznik ispunjavamo očekivanja putnika i da potvrđujemo naš značaj u prometnoj infrastrukturi Hrvatske. Kako bi gradu i županiji pružili puno postizanje turističkih potencijala, u ovoj ćemo sezoni sukcesivno uspostavljati i ostale izravne međunarodne linije, njih ukupno šest. Ovog ćemo ljeta iz Hrvatske letjeti izravno ka 18 destinacija, a u suradnji s vodećim turoperatorima ponudit ćemo više od 200 čarter- letova za Hrvatsku. Plan nam je ovog ljeta za međunarodno tržište ponuditi više od 80 tisuća sjedišta mjesečno - kazao je Žabo.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić novinarima je ustvrdio kako je let za Frankfurt Dubrovniku najvažniji jer je Frankfurt glavno europsko aviočvorište za Europu i svijet. Ovaj je let osim prošle godine funkcionirao i zimi te nismo bili odsječeni, a možemo se pohvaliti kako imamo dobre najave i od ostalih aviokompanija. Oba velika američka avioprijevoznika, Delta i United Airlines kreću početkom srpnja, uskoro će i letovi iz Moskve, a nakon 33 godine vraća se i nizozemski KLM i to svakodnevnim aviooperacijama. Već su uspostavljeni letovi za Madrid i Barcelonu, a imamo i letove za Varšavu i Munchen te je situacija iz dana u dan bolja. Nadamo se od 21. lipnja i gostima iz Velike Britanije, a kreće nam i Ryanair za Irsku. Ovog ćemo ljeta imati i bazu Wizz Aira s tri linije ka Europi, nadamo se prestanku epidemije i postupnom dostizanju brojki iz razdoblja prije pandemije- rekao je Luetić te je, odgovarajući na pitanja novinara ustvrdio kako će Dubrovnik biti dobro povezan letovima, ali da će se linije uspostaviti ako hotelijeri budu imali dobar booking:

-Zrakoplova će biti, samo ih treba napuniti, a zna se tko je za to zadužen jer putnici ne dolaze zbog zračne luke nego zbog turizma. Naše je područlje specifično jer imamo 40 hotela s četiri i 25 hotela s pet zvjezdica. Na našem području neće većinu činiti low cost nego konvencionalni avioprijevoznici, a tek tad dolaze čarter i lowcost prijevoznici. Europska komisija se dogovorila za COVID-potvrde i to će olakšati dolazak putnika iz EU, a riješeni su i uvjeti za putnike iz SAD iz koje očekujemo osam letova tjedno, što je pun pogodak - kazao je Luetić.

20. travanj 2024 00:41