StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVelika obljetnica

Zračna luka Dubrovnik slavi 60. rođendan, na dar je dobila sasvim posebnu monografiju

Piše DV
14. srpnja 2022. - 09:19

U Hotelu Croatia večeras će svečano biti predstavljena monografija uz šezdesetu obljetnicu postojanja Zračne luke Dubrovnik.

Na večerašnjoj proslavi predstavljanja monografije autora novinara Marija Raguža s početkom u 20 sati kroz prigodni program će okupljene voditi glumice Nika Burđelez i Jelena Perčin Otašević a za glazbeni dio će se pobrinuti Marko Bošnjak i Vlaho Arbulić.

Bit će to prigoda za prisjećanje na početke zrakoplovnog prometa, ključnog za turističku rivijeru Dubrovnika i okolice.

Prvotno  izgrađena 1936. na Grudi, godine 1962. ZLD preseljava na današnju lokaciju u Čilipima.

image

Izgradnja ZLD

Fb/Dubrovnik Nekad/ Album: Avioni, Hidroavioni, Helikopteri I Ine Letjelice...

Tijekom agresije na krajnji jug Hrvatske, zračna luka u potpunosti je razorena i opljačkana, a nakon oslobođenja dubrovačkog područja 1992. brzo je ponovno osposobljena za promet . Paralelno s obnovom zračnog prometa, odvijala se obnova koja je kulminirala velikim EU  projektom  razvoja Zračne luke Dubrovnik koji je potrajao od 2014. Do 2020. Bio je to jedna od ključnih investicija u prometnoj infrastrukturi u Republici Hrvatskoj.

image

Fotosession u narodnim nošnjama

Fb/Dubrovnik Nekad/ Album: Avioni, Hidroavioni, Helikopteri I Ine Letjelice... Album: Avioni, Hidroavioni, Helikopteri I Ine Letjelice.../

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 1.114.694.605,00 kuna, od čega je 947.490.414,25 kuna osigurano iz EU fondova. U recentnoj povijesti aerodroma ostat će zabilježen i prvi let iz SAD-a 2020. nakon 28 godina stanke.

Nakon dvije krize godine uzrokovane pandemijom, Zračna luka Dubrovnik kao jedan od najjačih gospodarskih subjekata Dubrovačko-neretvanske županije na sigurnom je putu oporavka, što potvrđuju i sve bolji ovosezonski poslovni rezultati.

 

 

 

24. travanj 2024 20:58