StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMEDITERANSKI SAJAM|

ZAMIRISALO GOSPINO POLJE Neki traže prostora za ‘progurati‘ nove ideje, a neki ženu!

Piše L.Vierda
17. rujna 2020. - 17:49
Živko Dražin, osim što prodaje sve i svašta iz mora, nada se kakvoj vrijednoj, dobroj i poštenoj ženiBožo Radić/CROPIX
Ima li išta zamamnije od mirisa drniškog pršuta, livanjskog sira, slavonske rakije ili jadranskog inćuna? Sumnjamo, a i ove smo se godine uvjerili još jednom, na Mediteranskom sajmu otvorenome u Gospinom polju. Epidemiološke mjere, kažu proizvođači svi redom, ne daju im živjeti i raditi, a u Dubrovnik su došli što da se malo 'prošetaju' sa svojim proizvodima, što da sami sebi dokažu da nema predaje. Proizvođači su već popunili malo igralište kraj Sportske dvorane, a odmah s vrata morate 'zaglaviti' kod Mile Perajice, proizvođača drniškog pršuta, pancete, kobasica, rebaraca, kopsice i sireva iz Čaporica i Trilja.

image
Mile Perajica proizvođač je drniškog pršuta, zvijezdom među suhomesnatim proizvodima
Božo Radić/CROPIX


„Došli smo eto onako, da se malo provozamo i jer nema odustajanja, bez obzira na sve. Za nas proizvođače - potpuna katastrofa” - priča nam Mile koji ima svega za svakoga. Samo kupaca-slabo.

„Najbolje mi ide pršut, normalno, to je drniški pršut-dodaje Mile, dok istovremeno tu i tamo malo radi na 'violini', stalku na kojem je već odsvirano barem dvjestotinjak dugačkih, mekanih feta. Kida Mile za probu i žali se na epidemiološke mjere.
„Nije samo što nema turista ove godine, nego nema pireva! A to nam je bilo ono najbolje!”

Spas u industrijskoj konoplji


Stvarno prži, a osim sunca, za dodatno zamantranje nudi se Dragan Radić sa svojim proizvodima iz istoimenog OPG-a iz slavonske Vrbove – rakije, likeri, vina, sve od bobičastog voća.
„Uzgajam bobičasto voće i od njega proizvodim sve što se može, mi se bavimo biodinamičkom poljoprivredom, što će reći – ne može bolje i zdravije. Evo ti jedna, vidiš što piše, „Good for sex”, liker od aronije” - i savjetuje: „Nemoj odma', prvo je dobro o'ladi!. Nastavlja Dragan s najnovijim proizvodom za kojega tvrdi da će biti hit.

image
Dragan Radić iz Vrbove proizvođač je i prerađivač bobičastog voća-rakija, vina, likera i octa od aronije i kupine
Božo Radić/CROPIX


„Evo, recimo, ovo ti je premijera na sajmu, ručno rađeni ocat od aronije”- priča Dragan i trči kod susjeda na njegovu rakiju, kajsijevaču i dodaje: Ne smeta vrućina, meka je rakija!”

Obrt Sirko skoro pa svijetli kao pod reflektorom, sjajni žuti kolutovi ne daju nam dalje od banka-kozji, kravlji, ovčji ili u kombinaciji – sirevi su jednostavno neodoljivi. Nagužvalo se oko Sirkovog banka. Brko strpljivo sjedi, ispred njega drvena daska, a na njoj komadi sireva za kušanje, ne zna čovjek koji bi prije smazao. Ne stigne ni ime reći od kupaca, a i ne govori previše, uglavnom kida i smješka se.
„Ne srami se, uzmi ovo što sam ti otkinuo, aj' neće ti ništa bit'!”- nudi ogroman testni komad sira od kozjeg, kravljeg i ovčjeg mlijeka. „Mene je dida naučio da ne smijem bit' škrt!”. Uzdasi oduševljenja okusom momentalno su privukli još desetak kupaca. On se ne žali na ovu godinu, njemu je, kaže, isto naporna k'o i sve prethodne.

image
Brko i njegov obrt Sirko-malo govori, puno radi, i proizvodi fantastične sireve
Božo Radić/CROPIX


„Ma 'ko hoće radit', može se”-kratko poručuje, jer se ne može obraniti od zahtjeva za testnim fetama sira. Kaže, ovo ti je čudo neviđeno, cijeli sir za 50 kuna! I tako se i reklamira. Protiv još jednog 'testera' nemamo ama baš ništa. Ne zna se koji je bolji, a Brko je cijenom ali i nevjerojatnim okusom lako i brzo privukao kupce.

Ovo ti je čudo neviđeno!


Prekoputa neprekidno priča na telefon Mila Grivičić, po zvanju farmaceutkinja koja u svom zagrebačkom obrtu proizvodi sve od lavande, nevena, stolisnika, kantariona i drugog samoniklog bilja. Od sušene biljke, preko ulja i macerata, pa do svih mogućih kozmetičkih proizvoda kojih se možete sjetiti.

image
Mila Grivičić blagodati lavande, nevena, stolisnika i kantariona stavlja u brojne proizvode
Božo Radić/CROPIX


„Tu su i danas popularni prirodni antiseptik od lavande i sprej protiv komaraca, a iako se mnogi čude, vrsta lavande s kojom ja radim je kontinentalna, raste na više od 600 metara nadmorske visine, u blizini Gorskog kotara, i raste kao luda!” - kaže nam Mila dok strpljivo dogovara s već dobro poznatim dubrovačkim kupcima. Oni, kaže Mila, već znaju da sam tu pa će doći, a za ostale, pa nisam sigurna, teška je situacija, i nama i kupcima, godina je kakva jest, a i ove mjere nam ne idu na ruku”, priča ova žena od lavande.

Tražim ženu, ali da je vridna i poštena!


Teglica do teglice, sve u živim bojama, izgleda primamljivo da ga ne možeš zaobići. Marinirani ili slani inćuni, srdele u savuru, salata od hobotnice, papričice punjene sirom ili inćunima, cherry pomadore u raznim kombinacijama, kapulice u octu, motar, kapare, dimljena skuša, smokve punjene mjendulima, dimljene mušule.... Već na prvi pogled cure nam sline, a iza banka iskače simpatični Živko Dražin i njegov banak s reklamom „Riba Dražin” iz Kaštel Kambelovca dobiva skroz drugu dimenziju.

image
Simpatični Živko Dražin na sajmu predstavlja uglavnom morske proizvode, a u koroni se po istarskim restoranima probio novim hitom - Aninim crnim rizotom u teglici
Božo Radić/CROPIX


„U koroni smo smislili nove proizvode-u istarske restorane probili smo se s crnim rizotom” - pokazuje vaz u kojemu je toć. „E, e, crni rizot, i to se zove „Anin crni rizot”. Samo u njega ukuhaš rizi i to je to, s time 'ubijamo'” - veselo komentira Živko, i u tu 'bomba kombinaciju uspjeha' dodaje i dimljene mušule, koje su također hit u Istri. Do Živka trči njegova suradnica, mlađahna Jelena i hvali Živka na sva usta.
„Napiši i da traži ženu, da triba bit' vridna, dobra, da ne troši puno, jer Živko je previše dobar!”. Pišemo od riječi do riječi, jer vjerujemo u ljubav, a Živko nam je izrazito simpatičan. „Napiši i da ta koja ga zavoli nikad neće bit' gladna, a vidi sve ovo što ima!”, zaključuje Jelena. Slažemo se, jedan za drugim, hrvatski su proizvođači, pa čak i u nešto manjem broju, pokazali kakvo blago imamo, što u prirodi, što u vrijednim ljudima.
17. travanj 2024 23:48